Az amerikaiak mit találtak már ki megint? USA nagyobb mint Oroszország!?
Több ilyen hasonló videót találtam az interneten. Az amerikaiak már megint azt hiszik ő körülöttük forog a föld és valamivel nyugtatni akarják magukat, mert nem ők a legnagyobbak?
Csak mert egy országot lejjebb teszünk a térképen, attól még nem megy össze a területe a harmadára. Vagy mégis?
Kérlek mondjátok, hogy ez valami paródia és unalmukba csinálták... Vagy ők ezt tényleg beveszik? Van ennek egyáltalán valami igazság alapja?
(Kategóriában nem vagyok biztos, bocsi)
A valóságalapja az, hogy az általunk ismert és használt térképek típusa nagyban torzít. Ezt a videók is elmondják, és valóban igaz hogy az USA 1-1 állama akár fél Európát is lefedi nagyságban, de a világtérképen ezek az arányok nem látszódnak megfelelően.
Magyar nyelvű cikk a témában:
A videó amúgy pont nem hasonlítja össze az USA és Oroszország méretét, így a kérdésed eleve nem igaz, legfeljebb csak következtet abból amit láttál de nem fogtad fel (vagy azt hitted vicc).
USA: Terület 9 826 630 km²
Oroszország: Terület 17 075 480 km²
Láttam több videót is, ahol USA és Oroszoszág van összehasonlítva. Úgy nézett ki, mintha usa lenne Lengyelország, Oroszország pedig Szlovákia...
Most csak ez volt elől és ennek a linkjét másoltam ki.
Nagyon terület és távolságtorzító a Mercator-vetület (főleg a sarkoknál), csak a szögeket adja vissza pontosan.
Pl. a videón ha megnézed, Grönland kb. akkora, mint Afrika, épp csak Afrika kb. 15-ször akkora a valóságban :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!