Mi ez a szó hogy "avval"?

Csak egy a számtalan - akár tudatlanságból, akár igénytelenségből adódó - hibásan használt frázis közül.
Régen engem is zavart, ez is, meg a muszály, lessz, egyenlőre, deviszont és társai... Azóta rájöttem hogy felesleges ilyesmin idegeskedni, csak én őszülök bele hamarabb.

A nyelv itt az orrunk előtt újul, változik :) még ha az avval nem is újdonság.
Harmadik bekezdés:

1-es pont ezek zavarnak szó szerint engem is, amik téged, viszont én idegeskedem is rajta :)
Nem igaz az, hogy mindent és mindenkire rá kellene hagyni :) Aki egy hangyányit is értelmesebb, annak szerintem nyugodtan egy-egy alkalommal amikor ezeket használja meg lehet pendíteni :)
+ 1: Ami még engem zavar, az a fizikálisan... Annyira tirpák, elhagyva és kikopott a fizikailag szó..
+2: A macska fel-e mászott a fára? Ez is borzalmasan gyakori..

Nekem ez nem új dolog..
Régen is es most is sokan használják.

Akkor, ahhoz,abba, attól, annál stb. ezek is zavarnak?
Az evvel, avval nyelvtanilag teljesen helyes, a fentiek alapján alakul. Hogy mindkét változatát használjuk, az a -val, -vel toldalék sajátos viselkedésének köszönhető, mint előttem már leírták.

Engem is zavar. Olyan műveletlennek tűnik, mintha vki teli pofával zsemlét majszolva "folyásnyelven" beszélne.
Annak idején én is megnéztem a helyesírási szótárban, sajnos mind a kettő helyes. Örüljünk, hogy legalább magyarul beszélnek. /Egy-két száz éve még úgy mondták a hazai új paprikás finomságot, hogy "kóbász".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!