Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Mi ez a szó hogy "avval"?

Mi ez a szó hogy "avval"?

Figyelt kérdés
Mostanság egyre több helyen hallom hogy nem azt mondják hogy azzal hanem avval. Vagy ami rosszabb az evvel... Most mi ez? Nem értem. Csak engem zavar?
2017. ápr. 30. 23:46
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
62%

Csak egy a számtalan - akár tudatlanságból, akár igénytelenségből adódó - hibásan használt frázis közül.

Régen engem is zavart, ez is, meg a muszály, lessz, egyenlőre, deviszont és társai... Azóta rájöttem hogy felesleges ilyesmin idegeskedni, csak én őszülök bele hamarabb.

2017. ápr. 30. 23:59
 2/13 anonim ***** válasza:
68%

A nyelv itt az orrunk előtt újul, változik :) még ha az avval nem is újdonság.

Harmadik bekezdés:

[link]

2017. máj. 1. 00:46
 3/13 anonim ***** válasza:
94%
Helyes az ezzel-azzal és az evvel-avval is, akármennyire is nem tetszik neked. Egyébként nekem sem tetszik, és engem is zavar, de ebből a szempontból nem lehet belekötni.
2017. máj. 1. 01:07
 4/13 anonim ***** válasza:
96%
Ez nem mostani, sőt, régen lehetett sokkal többet hallani. A nagyszüleink idejében is használták. Emlékszem, mi is tanultuk nyelvtanórán példaként, arra, hogy olykor a szótővég is hasonulhat a toldalékhoz. És az a nyelvtanóra még az előző rendszerben volt, nem tegnap. Úgy tudom, bizonyos vidékeken ma is így használják.
2017. máj. 1. 01:50
 5/13 anonim válasza:

1-es pont ezek zavarnak szó szerint engem is, amik téged, viszont én idegeskedem is rajta :)

Nem igaz az, hogy mindent és mindenkire rá kellene hagyni :) Aki egy hangyányit is értelmesebb, annak szerintem nyugodtan egy-egy alkalommal amikor ezeket használja meg lehet pendíteni :)

+ 1: Ami még engem zavar, az a fizikálisan... Annyira tirpák, elhagyva és kikopott a fizikailag szó..

+2: A macska fel-e mászott a fára? Ez is borzalmasan gyakori..

2017. máj. 1. 02:53
 6/13 anonim ***** válasza:

Nekem ez nem új dolog..

Régen is es most is sokan használják.

2017. máj. 1. 06:52
 7/13 anonim ***** válasza:
90%
Az evvel, avval alak ritkább ugyan, de ugyanúgy elfogadott, és máig azt tanítják az iskolában, hogy mindkét verzió helyes.
2017. máj. 1. 07:38
 8/13 anonim ***** válasza:
Regresszív v. visszaható hasonulásnak hívják, amikor a -val -vel rag v-je visszafelé hasonul, hasonítja a szótő z hangját.
2017. máj. 1. 07:39
 9/13 Andizsuzsi ***** válasza:
94%

Akkor, ahhoz,abba, attól, annál stb. ezek is zavarnak?

Az evvel, avval nyelvtanilag teljesen helyes, a fentiek alapján alakul. Hogy mindkét változatát használjuk, az a -val, -vel toldalék sajátos viselkedésének köszönhető, mint előttem már leírták.

2017. máj. 1. 13:12
 10/13 anonim ***** válasza:

Engem is zavar. Olyan műveletlennek tűnik, mintha vki teli pofával zsemlét majszolva "folyásnyelven" beszélne.

Annak idején én is megnéztem a helyesírási szótárban, sajnos mind a kettő helyes. Örüljünk, hogy legalább magyarul beszélnek. /Egy-két száz éve még úgy mondták a hazai új paprikás finomságot, hogy "kóbász".

2017. máj. 1. 13:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!