Titeket nem zavar az "avval"? Mert én már megőrülök tőle!
"84. Az az, ez mutató névmás z-je teljesen hasonul a mássalhangzóval kezdődő határozórag
első hangjához. Ezt a módosulást betűkettőzéssel jelöljük: abba, ebbe, ahhoz, ehhez, akképp,
ekképp, arra, erre, akkor, ekkor stb. – Hasonlóképpen: amannak, mindettől, ugyanahhoz stb.
Az avval és azzal, az evvel és ezzel alakváltozatok egyaránt helyesek. Ám csak: azzá,
ezzé."
Csak úgy szólok. Az me,g hogy neked nem tetszik, más tészta. Ne csinálj nyelvhelyességi kérdést egy pusztán esztétikai kérdésből. Viszont ha már itt tartunk: "benne van a szótárbaN(!)". Kissé hiteltelennek tűnik a kérdésed, ha ilyen alapvető hibát vétesz.
Tényleg valaki mondja már meg, hogy melyik a helyes?
avval evvel?
vagy
azzal ezzel?
Én a z-s verziót használom (de lehet hogy rosszul). De egyre több helyen látom a v-st is. Épp most olvastam egy újságban (napilap, biztos van korrektoruk), hogy "otthon találtoztam evvel leginkább"
"Tényleg valaki mondja már meg, hogy melyik a helyes?"
- Ha aválaszod feleffi Helyesírási Szabályzatból vett idézet nem elég, hogy választ kapj, akkor nem tudom, mi kell még...
Én is megőrülök tőle.
Fel sem tudom fogni, hogy egyes embereknek hogy nem "báncsa" a fülét. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!