A budapestiek miért mossák össze sokszor vidéket vidékkel? (lent)
Cikkek kommentek alapján nekem úgy tűnik -bár nyilván van kivétel-, hogy sok pesti úgy gondolja, hogy Budapest A Város, majdhogynem egyenlő Magyarországgal, vidék meg egyenlő a falvakkal, mert a város az Budapest. Összemosás alatt azt értem, hogy hallottak ezek az emberek vidéki nagyvárosokról? Megyeszékhelyekről? Ha nem is 2millió lakosú, de attól még Szeged, Pécs, Miskolc, Debrecen, Győr... stb is városok, és nem "vidéki élet" van ott sem. Ugyanúgy boltban veszik a kaját, sokan panelban laknak, busszal járnak dolgozni stb. Nyilván nem akkor városok, mint Pest, de azért a legkisebb 800 fős falvakkal se kéne összemosni. Vagy tényleg azt gondolják, hogy pl Szegeden vagy Debrecenben az egyetemisták egy-egy vizsga után mennek kapálni meg tehenet fejni?
Van erős túlzás a kérdésemben, de remélem, érti mindenki a lényeget. Nem nagyon tudom hovatenni ezt, hogy sokan a vidéki nagyvárosokra is falvakként tekintenek, mert csak Budapest a város szerintük.
A #2-es válaszhoz: nekem volt egy olyan tapasztalatom, hogy egy nyírségi, főleg középkorúakból álló csoporttal utaztam egyszer Erdélybe, s az útitársaim úgy kezeltek a szülővárosom miatt, mint egy fogyatékost.
- Ez itt egy tyúk. Láttál már tyúkot? Az ott a kakas. A kakas a fiú. A tojás... - Szóval ilyen szinten tolták végig, teljesen komolyan, egyszerűen nem hitték el, hogy nem most látok először baromfiudvart. A kezdeti kétségbeesés után a végén már lelkesen kiáltottam fel a macskára mutatva, hogy ott egy tehén.
10-es: én írtam. "Prága - szerintem - sokkal élhetőbb, tisztább, szabadabb..." - egy szóval nem írtam hogy szebb lenne Pestnél, én a feelingről beszéltem, és az bizony nagyon Prága erőssége!
A lemenni, felmenni vitához szólva: munkámból adódóan minden évben körülautózom az országot: örülök ahol fejlődést látok, és elkeserít a lepusztultság...
Tapasztalatom szerint inkább a térképen elfoglalt helyekkel lehetne magyarázni: Budapest az ország legnagyobb része számára "fent" van, tehát ha a térképet nézem, akkor felmegyek Bp.-re. Ez a fentiek miatt országosan szinte mindenhol helytálló... Ezt igazolandó: Rétságon hallottam: "délután leszaladunk Pestre". Igen, ekkor gondolkodtam el, hogy ez egészen ritka, de helytálló megfogalmazás.
Szegeden soha nem hallotam, hogy bárhova "lemennének", de pl. Miskolcon, Debrecenben gyakran hallottam: Lemegyünk Szegedre, Békéscsabára Gyulára stb. stb. A nyíregyházi meg "átmegy" Debrecenbe. (egy debrecenit vérig lehet sértenie egy pestinek, ha azt mondja hogy lemegyek Debrecenbe, mert odo "el kell menni"... Ugyanazt tapasztaltam Pécsett is mint Szegeden: mindenki felmegy (igaz, hogy ott hallottam, hogy: "leugrunk a Balatonhoz" ami a tézisemet rombolja.:) ugyanakkor a pécsi lemegy Villányba, Harkányba...
A Pesti szinte mindenhova "lemegy", de pl. Vácra felszalad...
Lehet vitatkozni ezzel a meglátással, de ettől nem találtam még jobb magyarázatot... Nem kell belőle érzelmi kérdést csinálni, egyszerű földrajz az egész, ami tudat alatt működik... (vagy nem...:)
Hát, Prágát is én konkrétan csak használtam, mint várost, még villamosbalesetünk is volt, olyannyira. :) (Az egyik egykocsis villamos belekoccant az előtte álló villamosba, mert elszunnyadt a vezető...) Viszont nem éltem ott, hogy nyilatkozzak arról, milyen a város-feeling, milyen a közössége, mennyire törődnek a prágaiak a városukkal. Ezen múlik a város kisugárzása szerintem. Ehhez minimum 1-2 hónap részvétel kellene, nem pár hét.
A fel/le leírás nagyon érdekes. Én ezt azért nem állapíthattam meg, mert azon településeken, melyek egyrészt Budapestnél északabbra (ilyen értelemben tehát relatíve "magasabban"), de Budapest tengerszint feletti magasságánál is ténylegesen magasabban fekszenek, ugyanúgy a felmegyünk Budapestre szófordulatot figyeltem meg és sosem találkoztam a le igekötővel. De jó infó, hogy vannak helyek, ahol tényleg így használják.
Egyébként az is lehet, hogy ez is egy olyan jelenség, mint amikor valaminek elvész az eredete, legalábbis a tudás róla, és az emberek megpróbálnak mégis valami jelentést találni neki, mint pl. az egyelőre szó, amit sokszor azért, mert nem ismerik a logikáját, tévesen egyenlőrének írnak, mert az ismerősebb, értelmesebbnek tűnik, még ha jobban belegondolva totálisan értelmetlen is az adott kontextusban.
Egyébként most, hogy említed a váci példát (amit egyetlen Vácra járó ismerősömtől még nem hallottam, úgyhogy ezzel is új információval gazdagodtam), az agglomerációban inkább az jellemző szerintem, hogy ki- és bemegyünk. Az agglomerációból bemegyünk Budapestre, Budapestről kimegyünk a környező településekre, Gödöllőre, Szentendrére, Dunakeszire, Zsámbékra stb. De ugyanúgy ezt hallottam egyes megyeszékhelyek és környező településeik vonatkozásában is.
A másik, hogy egyébként eléggé üdvös lenne, ha tényleg térképi elhelyezkedés szolgálna ennek alapjául, ugyanis volt egy olyan kutatásom, hogy az emberek mennyire tájékozódnak térképen, mi jelenik meg a fejükben az országról és brutális volt az eredmény, szó szerint "nem vagyunk képben" az ország földrajzi jellemzőiről. Az már más kérdés, hogy olyan alapműveltségi dolgokon is hasaltak rengetegen, hogy kik a szomszédaink. De visszatérve az egész tökjó hír, hogy legalább lokálisan vagy pár kiemelt úti célt tekintve azért tudjuk, hol vannak.
12-es vagyok: szeretném hangsúlyozni, hogy a véleményem nem célirányos kutatás eredménye!
A szóhasználatokat a véletlenül meghallott, vagy a személyes beszélgetések alkalmával használtak alapján jegyeztem meg, lehet az is, hogy nem általánosan jellemző - de én ezt tapasztaltam, és ezek alapján erre a "megoldásra" jutottam.
Hallottam ma egy találó viccet:
Karácsonykor kiürül a főváros, mert minden bennszülött budapesti hazamegy ünnepelni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!