Ti hátha érdekesebb szavakat tudtok. Melyek a leggyakoribb, legtipikusabb szabolcsi tájszavak?
Minden olyan tájszó és egyéb kifejezés érdekel, ami eltér a standard magyar nyelvtől.
Tudom hogy rossz kategória de a rendes kategóriában senki nem válaszol. Meg hátha itt érdekesebb szavakat tudtok :)
Itt szabolcsban is. Ilyesmikre gondolok hogy pl: szabolcsban spór , borsodban viszont sparhelt vagy masina
Vagy paszuly-bab
A linken lévőkből egy csomót nem ismertem, pedig Szabolcsban nőttem fel :D ám a lajbit én zakó értelemben hallottam még csak. Illetve anyám használja a következőket:
blóder - sütő
kamora - kamra, spájz
rétolya - létra (fogalmam sincs, milyen j-vel íródik, sosem láttam leírva de nekem a ly jött hozzá :D)
illetve sok szór ferdítve mond, pl. orvos helyett orvas, vödör helyett vidér, gyerekkoromban azt hittem, hogy ezeket így is kell írni, aztán az iskolában koppantam.
Meg például a kakas itt kokas, a ló az lú , a nekik az nekiek.
A lajbit tényteg én is úgy ismerem hogy valamilyen kis kabátka
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!