Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Más is észrevette az "elhumáno...

Más is észrevette az "elhumánosodás" és a művelődés beszűkülését az utóbbi időben?

Figyelt kérdés

Elhumánosodás : a matematika és a hozzá kapcsolódó természettudományos tárgyak szinte közutálata és köpködése. A diákok nagy része utálja és csak túlélni akarja a matekot, aki meg jó belőle azt csodabogárnak tartják. A népszerű szakok nagy része humán szak, pár kivételtől eltekintve. Mondjuk ennek én szerintem a matek oktatásának módja az oka. Az osztályomból 3 éve pár kivételtől eltekintve mindenki mint a tűztől úgy félt a matekos szakoktól. Meg az ismerőseim nagy része. De facebookon milliós olvasottságú szórakoztató oldalak szidják folyton a matekot.

A másik dolog. Karácsonyra akartam venni ajándékba egy könyvet ami a Föld kialakulásáról szól, elmentem vagy 5 könyvesboltba, kicsibe, nagyba, plazaba és mindenhol értetlenül meg boci szemekkel néztek rám, hogy nincs. Bezzeg ilyen semmitmondó gusztustalan szarokkal tele volt az egész. Ilyen Lakatos Leventékkel stb. Ezotériának meg szociológiának bezzeg van külön részlege mindenhol, az ismeretterjesztő részen meg gyerekeknek való könyvek vannak. Hányinger. Erre van igény? Vagy akár egy műszaki témájú könyv. Egy darab sem sehol.

2017. jan. 1. 21:02
 1/7 A kérdező kommentje:
Elhumánosodást*
2017. jan. 1. 21:02
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem nem elhumánosodás van, hanem agyi halál. De mindenkinél.
2017. jan. 1. 21:08
 3/7 anonim ***** válasza:
100%
Jogos. Mert ha még csak a humán ismeretek hódítanának! A hülyeség arat inkább. Az átlagemberek nagy része fújja, hogy a Nyilas jól kijön - e a Skorpióval vagy épp milyen az Ikrek az ágyban, de a Naprendszer bolygóit vagy a Jupiter nagy holdjait már nem tudná felsorolni.
2017. jan. 1. 22:09
 4/7 anonim ***** válasza:
Azért az ezotériát meg a szociológiát ne emlegesd már egy lapon. A szociológia elismert tudomány.
2017. jan. 1. 22:10
 5/7 anonim ***** válasza:

4-es, a kérdező szerintem csak arra célzott ezzel, hogy a szociológia is az emberről szól, nem természettudomány.

Amúgy kérdező tudom mit érzel. Kémiából bénának lenni erény, az Anyám tyúkját nem tudni gáz. Ezzel nem lehet mit csinálni. Az embereket az emberek érdeklik a legjobban.

Viszont tényleg nem szabadna Lakatos Leventét a humán területre sorolni. Utálom, amikor valaki a vörös pöttyös könyveket meg a vámpíros young adult könyveket olvassa halomra, és ha meghallja, hogy tavaly összesen öt könyvet olvastam el, akkor csak legyint, hogy ő ennyit egy hónap alatt olvas. Jah, csak az az öt Jókai, Gárdonyi, Mikszáth, Fekete István, meg Jane Austen volt...

2017. jan. 2. 00:20
 6/7 A kérdező kommentje:
Lakatos Levente az csak egy hirtelen példa volt ami eszembe jutott. De a könyvek nagy része hasonló, 0 szellemi fejlődést biztosító katyvasz. De amúgy igen igazatok van. Divat hülyének lenni és ez szomorú. Amikor azon versenyeznek a diákok, hogy kinek lett rosszabb a dolgozata. Siralmas.
2017. jan. 2. 01:58
 7/7 anonim ***** válasza:

Így is lehet nevezni. Valójában egyfajta frusztráltság.

A tanulási lehetőségek egyre rosszabbak, az oktatás erősen züllik. A világ nem nyugis napi rutin, hanem folyamatos (manapság különösen erős) változás. Azt követni, komoly ismereteket igényel. Akinek nincs, zavart lesz, vagy beszippantja valami szekta. Bizonyos értelemben ma a politika egy része is egy szekta.

A természettudományok nehezek, összetettek, átlátás nélkül érthetetlenek, nem magolhatók. Ha gyenge a tanítás, akkor ezt nem érti a diák, tehát utálja. Egy verset értelem nélkül lehet memorizálni. Ott sokkal kevésbé tűnik fel, hogy csak egy papagáj ismételgeti. De ha rákérdeznél, mit akart kifejezni a költő, mi váltotta ki, és hasonlók, pont ugyanazt tapasztalnád, mintha Pitagorasz tételét, vagy Newton erőtörvényét kérdenéd. Pedig azok még a legegyszerűbbekből valók.

Ez együtt egy trendet eredményez, az elsilányosodást. A média, sőt lassan minden, viszont a piacból él. Eladni akar. Eladni azt lehet, amire igény van. Az igénytelenségre van igény, tehát azt kapod tömegével. Az azonban nem igaz, hogy nincs más. Csak többet kell keresni, vagy inkább, célzottabban.

Az ember nem akarja ismerni az embert! Egyre kevésbé akarja! Az ember sokkal inkább a világ egyszerűsítését szeretné, azt, hogy mindenki ugyanúgy lássa a környezetét, mint ő. Akkor nincs mit megérteni, és az jó - annak, akinek ez nehézséget okoz. Ráadásul a politika fő célja az elbutulás. Kapsz való világot a TV-ben, ne akad tudni a valódi világot az életben. Még rájönnél, hogy átvernek, meglopnak, elsilányítanak. És lázadnál. Az zavaró és munkával jár az elfojtása. Ráadásul egyes helyeken rondának is tartják.

Nem létezik olyan beszűkülés, amit követned kell. És mindig van a nyílt viselkedéshez, kapcsolatteremtéshez, ismeretek szerzéséhez élettér. Ha rátaláltál, szinte nem is érted, más hogy nem veszi észre.

2017. jan. 2. 14:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!