Mit tudunk a kun népről? Milyen származásúak? Minden érdekel.
Valószínűleg kun / görög származású vagyok.
Amit tudok a kunokról:
- Török / türk származású nép (mi a különbség? Ez így önmagában nem túl sokat mond, a székelyeket is török eredetű népnek tartják)
- A székelyeket egy időben azzal bízták meg, hogy védelmezzék az országot a keletről támadó kunok ellen
- A IV. Bélás történet a kunokkal. IV. Béla testvérnépnek tartotta őket?
- Tudomásom szerint a XIII. században, a tatárjárás idején nagy részük még mindig pogány volt, és a magyar vallást gyakorolta. Erre valami bizonyíték pro/kontra?
- A későbbiekben szinte teljes mértékben asszimilálódtak a magyarságba, így tulajdonképpen megszűntek létezni
- Zsidók előszeretettel vettek fel kun neveket (Kun Béla, eredeti név Kohn Béla)
Minden információ érdekelne velük kapcsolatban.
Még pár info.
Türk/török között nincs különbség, bár a türköt konkrétan a Türk birodalomra vonatkoztatva használják, a török kifejezést pedig a török nyelvű népekre.
Arról nem tudok hogy magyar vallást gyakoroltak volna, arról sem hogy mi az a magyar vallás. Javarészt sámánizmust, tengrizmust gyakoroltak de voltak köztük keresztények és muszlimok is. A magyarországi kunok XIII-XIV. századtól fokozatosan keresztény hitre tértek.
Nem tudok róla hogy a zsidók előszeretettel vettek volna fel kun neveket, inkább hasonló hangzású vezetéknévvel "magyarosították" neveiket. Kohn->Kun, Wamberger-> Vámbéry stb.
Nem tudom mennyire jó ötlet leírni itt rögtön két vezetéknevet is, ráadásul mindkettő elég egyedi ahhoz, hogy a kettő összevetésével könnyedén ránk lehessen találni. Elküldöm privátban.
Genetika vagy etnikum alapján "vérre" gondoltam. Nem értem miért ilyen megfoghatatlan, körülhatárolhatatlan dolog ez (vagy miért vagyok ennyire béna a meghatározásában): szóval értem én, hogy a "magyar", a "német", a "francia" csak egy kultúra, amihez tartozik egy rassz/alrassz illetve ezek valamilyen keveréke, így a kultúra lényegében "délutáni szabadidős elfoglaltságot" jelöl, nem pedig származást, vérséget, vagy bármiféle szoros utalást biológiára.
Nem a kultúrára vagyok kíváncsi, hanem a "vérre". Szóval, hogy "vér" alapján milyen származású vagyok (hogy most épp adott ősöm katolikus vagy pogány, kuruc vagy labanc, német vagy magyar volt, az kb. irreleváns).
Idő közben utána néztem én is a genetikai vizsgálatnak, és ugyanezt az oldalt találtam. :D Hát, sem az apai, sem az anyai ági tesztre nem elég egy teljes szemeszternyi diákhitelem se, szóval mondjuk, hogy ez egyelőre felejtős.
Éppen azért amit mondtál nem lehet genetikával pontos etnikumot meghatározni. Közeli felmenők származását családfakutatással tudod ellenőrizni. A genetikai vizsgálat ősibb örökséget vizsgál. Egyes haplocsoportok többezer évesek, nem lehet belőle megmondani az aalpján hogy x felmenőd honnan érkezett és mikor. Mellesleg a milliónyi felmenőd közül ez a két szülő egyenesági leszármazását képes mutatni csak. Drágább tesztek részletesen nyomon követik a haplocsoport SNP-it, így szűkülhet a kör,továbbá adhat párhuzomat hogy a szolgáltató által tesztelt alanyok közül a világ mely tájairól osztoznak veled az SNP-ken. Ebből levonhatsz valami következtetést. Autoszomális dns már többet mutat ilyen téren, de ott egyes felmenőktől örökölt anyag, véletlenszerűen rekombinálódik.
Egyes genetikai tesztek országokat mutatnak hogy a tesztalany genomja x százalékban az ottani nép mintájával egyezik, de ez tudománytalan és nem jelent semmit.
"- Zsidók előszeretettel vettek fel kun neveket (Kun Béla, eredeti név Kohn Béla) "
Nem értem ,hogy ezt a részt sokan miért vélték provokációnak. Mert szerintem egyáltalán nem provokatív.
És ezt zsidóként írom.
Egyébként a "K" betűs kezdés miatt vették fel a kohaniták. Úgy ,mint a "Kovács"-ot ,vagy a "Koós"-t. De volt ,hogy maradt a "Kohn" ,vagy a "Kahane" (magyarországi kohanitáknál).
Szóval semmi köze a kunokhoz. Bár ami azt illeti kutatások szerint a kunoknak lehetett egy olyan csoportja ami valóban betérhetett a zsidóságba. Bár ez csak feltételezés. Mint ahogy az is ,hogy a székelyek ősei "zsidók" lehetek (azaz kazárok).
KEdves 8-as!
"Az hogy kun, genetikailag nem takar semmit, genetikának nem az a célja hogy etnikumokat jelöljön ki. "
De nagyon butuska tájékozatlan ember vagy. Átaludtad a populáció genetika forradalmát az elmúlt 20 évben? Kész csoda hogy még az internetről hallottál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!