Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Mit tudunk a kun népről?...

Mit tudunk a kun népről? Milyen származásúak? Minden érdekel.

Figyelt kérdés

Valószínűleg kun / görög származású vagyok.

Amit tudok a kunokról:

- Török / türk származású nép (mi a különbség? Ez így önmagában nem túl sokat mond, a székelyeket is török eredetű népnek tartják)

- A székelyeket egy időben azzal bízták meg, hogy védelmezzék az országot a keletről támadó kunok ellen

- A IV. Bélás történet a kunokkal. IV. Béla testvérnépnek tartotta őket?

- Tudomásom szerint a XIII. században, a tatárjárás idején nagy részük még mindig pogány volt, és a magyar vallást gyakorolta. Erre valami bizonyíték pro/kontra?

- A későbbiekben szinte teljes mértékben asszimilálódtak a magyarságba, így tulajdonképpen megszűntek létezni

- Zsidók előszeretettel vettek fel kun neveket (Kun Béla, eredeti név Kohn Béla)

Minden információ érdekelne velük kapcsolatban.

2016. szept. 23. 16:17
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:

Még pár info.

Türk/török között nincs különbség, bár a türköt konkrétan a Türk birodalomra vonatkoztatva használják, a török kifejezést pedig a török nyelvű népekre.

Arról nem tudok hogy magyar vallást gyakoroltak volna, arról sem hogy mi az a magyar vallás. Javarészt sámánizmust, tengrizmust gyakoroltak de voltak köztük keresztények és muszlimok is. A magyarországi kunok XIII-XIV. századtól fokozatosan keresztény hitre tértek.

Nem tudok róla hogy a zsidók előszeretettel vettek volna fel kun neveket, inkább hasonló hangzású vezetéknévvel "magyarosították" neveiket. Kohn->Kun, Wamberger-> Vámbéry stb.

2016. szept. 23. 21:03
 12/18 A kérdező kommentje:

Nem tudom mennyire jó ötlet leírni itt rögtön két vezetéknevet is, ráadásul mindkettő elég egyedi ahhoz, hogy a kettő összevetésével könnyedén ránk lehessen találni. Elküldöm privátban.

Genetika vagy etnikum alapján "vérre" gondoltam. Nem értem miért ilyen megfoghatatlan, körülhatárolhatatlan dolog ez (vagy miért vagyok ennyire béna a meghatározásában): szóval értem én, hogy a "magyar", a "német", a "francia" csak egy kultúra, amihez tartozik egy rassz/alrassz illetve ezek valamilyen keveréke, így a kultúra lényegében "délutáni szabadidős elfoglaltságot" jelöl, nem pedig származást, vérséget, vagy bármiféle szoros utalást biológiára.

Nem a kultúrára vagyok kíváncsi, hanem a "vérre". Szóval, hogy "vér" alapján milyen származású vagyok (hogy most épp adott ősöm katolikus vagy pogány, kuruc vagy labanc, német vagy magyar volt, az kb. irreleváns).

Idő közben utána néztem én is a genetikai vizsgálatnak, és ugyanezt az oldalt találtam. :D Hát, sem az apai, sem az anyai ági tesztre nem elég egy teljes szemeszternyi diákhitelem se, szóval mondjuk, hogy ez egyelőre felejtős.

2016. szept. 23. 21:30
 13/18 anonim ***** válasza:

Éppen azért amit mondtál nem lehet genetikával pontos etnikumot meghatározni. Közeli felmenők származását családfakutatással tudod ellenőrizni. A genetikai vizsgálat ősibb örökséget vizsgál. Egyes haplocsoportok többezer évesek, nem lehet belőle megmondani az aalpján hogy x felmenőd honnan érkezett és mikor. Mellesleg a milliónyi felmenőd közül ez a két szülő egyenesági leszármazását képes mutatni csak. Drágább tesztek részletesen nyomon követik a haplocsoport SNP-it, így szűkülhet a kör,továbbá adhat párhuzomat hogy a szolgáltató által tesztelt alanyok közül a világ mely tájairól osztoznak veled az SNP-ken. Ebből levonhatsz valami következtetést. Autoszomális dns már többet mutat ilyen téren, de ott egyes felmenőktől örökölt anyag, véletlenszerűen rekombinálódik.

Egyes genetikai tesztek országokat mutatnak hogy a tesztalany genomja x százalékban az ottani nép mintájával egyezik, de ez tudománytalan és nem jelent semmit.

2016. szept. 23. 21:52
 14/18 anonim ***** válasza:
28%

"- Zsidók előszeretettel vettek fel kun neveket (Kun Béla, eredeti név Kohn Béla) "

Nem értem ,hogy ezt a részt sokan miért vélték provokációnak. Mert szerintem egyáltalán nem provokatív.

És ezt zsidóként írom.

Egyébként a "K" betűs kezdés miatt vették fel a kohaniták. Úgy ,mint a "Kovács"-ot ,vagy a "Koós"-t. De volt ,hogy maradt a "Kohn" ,vagy a "Kahane" (magyarországi kohanitáknál).

Szóval semmi köze a kunokhoz. Bár ami azt illeti kutatások szerint a kunoknak lehetett egy olyan csoportja ami valóban betérhetett a zsidóságba. Bár ez csak feltételezés. Mint ahogy az is ,hogy a székelyek ősei "zsidók" lehetek (azaz kazárok).

2016. szept. 24. 23:13
 15/18 anonim ***** válasza:
Egyébként meg törökök,kazahok és krími tatárok.
2016. szept. 24. 23:14
 16/18 anonim ***** válasza:
* ;)
2016. szept. 24. 23:14
 17/18 anonim ***** válasza:
57%

KEdves 8-as!

"Az hogy kun, genetikailag nem takar semmit, genetikának nem az a célja hogy etnikumokat jelöljön ki. "

De nagyon butuska tájékozatlan ember vagy. Átaludtad a populáció genetika forradalmát az elmúlt 20 évben? Kész csoda hogy még az internetről hallottál.

2022. febr. 26. 21:19
 18/18 anonim ***** válasza:
Itt még mindig csak az elavult, keveredéseket ki nem mutató Y haplocsoportokat ismernek meg mt. DNS-t? , mintha a 90-es évek végén járnánk....
2022. febr. 26. 21:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!