Mit tudunk a kun népről? Milyen származásúak? Minden érdekel.
Valószínűleg kun / görög származású vagyok.
Amit tudok a kunokról:
- Török / türk származású nép (mi a különbség? Ez így önmagában nem túl sokat mond, a székelyeket is török eredetű népnek tartják)
- A székelyeket egy időben azzal bízták meg, hogy védelmezzék az országot a keletről támadó kunok ellen
- A IV. Bélás történet a kunokkal. IV. Béla testvérnépnek tartotta őket?
- Tudomásom szerint a XIII. században, a tatárjárás idején nagy részük még mindig pogány volt, és a magyar vallást gyakorolta. Erre valami bizonyíték pro/kontra?
- A későbbiekben szinte teljes mértékben asszimilálódtak a magyarságba, így tulajdonképpen megszűntek létezni
- Zsidók előszeretettel vettek fel kun neveket (Kun Béla, eredeti név Kohn Béla)
Minden információ érdekelne velük kapcsolatban.
Alacsonyak altalaban, a boruk sotetebb, kreolos, szeles, szogletes arccsont a jellemzo
Szarmazast azt nem tudom, bar felig kun, felig jasz vagyok. A jaszok kb az ellentet. Magas, vekony, keskeny arcu, vilagos boruek.
Szóval szemét zsidózok, amiért azt mondom, hogy Kun Béla zsidó volt? Érdekes.
Esetleg te tudsz valamit a zsidókról, ami negatív megvilágításba helyezné azt, ha kiemelem, hogy valaki zsidó?
Engem nem idegesít fel vagy bánt meg, ha lemagyaroznak, sőt, az sem, ha lekun / legörögöznek.
Tudsz esetleg valamit, amit én nem a zsidókról? :) Szeretnéd esetleg megosztani velünk? Mi az, ami így megbántott, barátom?
Citromost:
Ha a google válaszát várnám, akkor a google-ba írnám. Szerintem ez is elég logikus, a zsidóshoz hasonlóan. Egyébként igen, keresem én is, és nem csak ülök és várok a válaszra.
Eredetileg közép-ázsiából származó török nép,a kinézetüket a hármas válaszoló már jól leírta.
A jászok pedig iráni eredetű nép az orosz-ukrán sztyeppékről,tehát nem rokonok a kunokkal és ahogy a hármas írta teljesen különbözőek is tőlük külsőre. Ma már csak a grúz-orosz határ környékén élnek nem asszimilálódott utódaik az oszétok,a magyarországi jászok az évszázadok folyamán beolvadtak,de szerencsére bizonyos mértékig ők és a kunok is tartják a származási tudatukat.
#5.
Szóval az a problémád, hogy nem a történelem ártatlan, érinthetetlen áldozatainak tartalak titeket, akikről nem szabad és nem lehet rosszat mondani, mert akkor rögtön szemét zsidózok és meg akarom gyilkolni mindannyiótokat? :)
A stílusod után nem értem, min csodálkoztok? Vajon miért üldöztek el titeket i.sz. 250 és 1948 között 109 országból, köztük MINDEN modern/fejlett országból, a legtöbből többször is, és miért tértetek vissza mindannyiszor? Tudnál erről felvilágosítást adni? Igazán meghallgatnám ti megkérdőjelezhetetlen abszolút igazságotokat. :)
Tudsz esetleg így hirtelen más zsidót, aki kun nevet vett fel? Várom a felsorolást, hogy a későbbiekben nehogy megsértsem az érinthetetlen, szent zsidóságot.
#6.
Köszönöm. A jászokról részemről nem esett szó. A családneveim alapján kun és görög származású vagyok, legalábbis ezek alapján így gondolom.
Azt tudtam én is, hogy "török származású nép", de nem igazán értem, hogy ez pl. genetikailag mit takar. Milyen rassz? Mely haplocsoportok dominánsak? A törökök eredetileg nem voltak arabok/szemita népek, főleg nem az iszlám felvétele előtt (Iránban, Afganisztánban a mai napig látni anyámhoz hasonló nőket (neve alapján viszont ő lenne a görög ág): szőke haj, zöld szem, hamuszínű bőr, egyesek szerint ők akár még kelták is lehetnek, de az elég meredek elméletnek hangzott).
A kunok kinézete többé-kevésbé illik rám, illetve apám oldalára is. Így mondhatni a kinézetüket nemigen kell bemutatni, most is látom magamon, néhány kivétellel:
Magasabb vagyok az átlagnál (186 cm), a bőröm furcsa: néhol hófehér, máshol olíva, nyáron viszont egész barna is tudok lenni, de valahogy "máshogyan": nem úgy, mint ahogy elképzeli az ember mondjuk az arabokat, indiaiakat (vagy hazai viszonylatban a cigányok bőrét): valahogy a szerkezete más. Nyilván itt genetikai különbségekről van szó. Alapvetően természetesen több izomzat van rajtam (sztereotípiák mentén haladva ez szintén nem jellemző pl. az arabokra/törökökre), és így tovább.
Hogyan lenne lehetséges mondjuk egy genetikai vizsgálattal kideríteni a származásomat?
Milyen vezetéknevek alapján jutottál erre?
Az hogy kun, genetikailag nem takar semmit, genetikának nem az a célja hogy etnikumokat jelöljön ki. Nem tudjuk pontosan honnan származnak, de valószínűleg Közép-Ázsián át érkeztek. Genetikailag kevert kelet és nyugat eurázsiai affinitást mutatnak. Embertanilag szintén kevert europo-mongoloid vonásokat mutattak. Bár a Kárpát-medencébe érkezők döntően europid típushoz tartoztak. Valaki említette hogy sötét bőrűek, miközben mind önelnevezésük mind külső elnevezéseik fakót, világost jelentenek (polovec). Történeti források rendszerint szőkének és világos bőrűnek említik őket. A XXI. századra már javarészt asszimilálódtak a magyarságba.
Genetikai teszt származásodról nem fog tudni beszámolni, de Y-dns, Mtdns haplocsoportok valamint autoszomális dns eredmények aalpján azért lehet némi következtetést levonni egyes esetekben. A familytreedna részletes és korszerű vizsgálatokat végez amennyiben konkrétabb dolgok érdekelnek, persze ennek ára is van.
Nem az eredeti törökök véletlenül sem szemita vérűek! A törökországi törökök iráni,görög,örmény genetikájúak eléggé távol állnak az eredeti türköktől.
Vegyük figyelembe azt is,hogy a mongol hódítás és beáramlás megváltoztatta a közép-ázsiaiak genetikáját(nézd meg pl:a kazahokat tiszta mongoloidok). Szerintem a kunok leginkább a mai krími tatárokhoz álltak közel,ők inkább európai jellegűek. A kunok is alapvetően közép-ázsiai típusúak némi mongoloid beütéssel.
Hát a genetikához nemigen értek,úgyhogy nem tudom milyen haplopcsoportok lehetnek jellemzőek.
Egyébként ezen az oldalon utána olvashatsz a genetikának és érdeklődhetsz is vizsgálat után,de az gondolom nem olcsó. Na meg a haplopcsoport az térséget jelöl meg nem konkrét nemzetiséget,de szerintem ez elég is.
Amúgy görögöknél ritka a szőke haj,fehér bőr de azért előfordul. Az irániaknál és afgánoknál pedig még ritkábban
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!