Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Mikor kezdődött ez a "leszbiku...

Mikor kezdődött ez a "leszbikus őrület"?

Figyelt kérdés

Mikor kapták fel ennyire a leszbikus témát?

Már egy ideje úton-útfélen ebbe lehet botlani. Nem arra gondolok, amikor a kiscsajok kézenfogva sétálnak az utcán és nagyközönség előtt nyalják-falják egymást, bár ez is érdekelne, hogy mikor terjedt így el.

Arra gondolok, hogy ez már szinte kampányfogás lett. Burkoltan, vagy félig nyíltan reklámokba, regényekbe, egyebekbe is bekerül, ha csak egy fél mondat erejéig is.

Azt hittem, hogy ez úgy az ezredforduló környékén terjedhetett el. Talán pár évvel korábban. De most olvasok egy könyvet, amely a '90-es évek elején íródott és az is olyan "természetességgel" kezeli ezt a dolgot, mint a mai könyvek.

Honnan ered ez? Mikor kezdődött? És ha valaki tudja, az is érdekelne, hogy mi indította el.

2010. ápr. 22. 10:50
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
70%
Magát a homoszexualitást az ókori görögök természetesnek találták, s mivel a férfiak között eléggé elterjedt szexuális magarartásforma volt, a sok vonatkozásban kielégületlen nők és asszonyok szerelmi viszonya sem volt erkölcstelen. Gondolom ekkor kezdődött el az "őrület".
2010. ápr. 22. 11:03
 2/13 A kérdező kommentje:

Félreértesz.

A homoszexualitás történelmét ismerem. A kérdésem az volt, hogy mikor lett ez "divatcikk".

2010. ápr. 22. 11:06
 3/13 anonim ***** válasza:
100%
Ha két lány külön-külön is szép, akkor együtt még szebbek. Ez tényleg egyidős magával a jelenséggel. Csak a társadalmi hozzáállás ingadozott a történelem során.
2010. ápr. 22. 11:25
 4/13 A kérdező kommentje:

Még mindig nem értitek.

Arra vagyok kíváncsi, hogy "divatcikként", "propaganda" elemként mikor terjedt el. Mikor vált olyasmi tényezővé, ami miatt könnyebben eladható valami?

Persze, mondhatjátok, hogy mindigis az volt. Akkor úgy teszem fel a kérdést, hogy mikortól kezdték el így felhasználni?

A középkorban is volt homoszexualitás, persze. De ilyesmit még Sienkiewicz-nél sem olvashatsz, pedig ő ilyen szempontból már nincs olyan messze tőlünk. Ma viszont már lassan a legprűdebb írók is nyíltan beszélnek róla és ez akkor is előrelépés, hogyha elítélően beszélnek róla.

2010. ápr. 22. 11:45
 5/13 anonim ***** válasza:
64%

Ezen már én is gondolkodtam,mert tényleg divat lett belőle..Ha a saját magam életét nézem akkor én azt mondanám,hogy az utóbbi 4-5 évben jött elő..Az biztos,hogy 20 évvel ezelőtt ez nem volt téma,SŐT! nem is nagyon volt olyan lány aki leszbikus akart lenni..Igaz ismertem egy lányt aki az volt,de ő fiúsan is nézett ki,úgyis viselkedett,és titkolta,mert tudta,hogy a társadalom nem fogja elfogadni..

Szóval ilyen nyíltan ,és divatból mondani,hogy "leszbikus vagyok" talán 5 éve kezdődött el..Hogy ki indította el? nem tudom, Hogy miért? Talán azért,hogy evvel is butítsák az embereket,hogy eltereljék a figyelmet egy olyan dolog iránt amit jó ha nem tudnak..Ne lássák a lényeget,és amíg mással foglalkoznak,nem is veszik észre...Talán ez is lehet nem igaz??

2010. ápr. 22. 12:39
 6/13 anonim ***** válasza:
100%

Ahogy én látom, tíz éve már tuti tart ez Magyarországon, nyugaton már sokkal régebb óta. Már beszélhetünk nyíltan a másságról, talán kezdjük elfogadni azt is, hogy léteznek ilyen emberek, teljesen normális életet élhetnek, és nem esnek egy kategóriába Luciferrel, a leprásokkal meg az álommanókkal. Ha ezt elfogadjuk, akkor a reklámipar is szólhat hozzájuk ugyanúgy, mint a heteroszexuális egyénekhez. Ezzel sincsen baj.

A leszbikusokat sokkal inkább elfogadja a társadalom, mint a melegeket. Valószínűleg ez a férfiközpontú társadalom miatt van - elég sok férfit vonz a látványa annak, hogy nem egy, hanem máris kettő csinos lányt lát erotikus környezetben. A marketing meg már rég felismerte, hogy a szexualitással mindig könnyebben el lehet adni a terméket, a férfiaknak meg méginkább.

Az, hogy divat lett a leszbikusság, háááát... van benne valami. De szerintem ez pár év, és el fog tűnni.

2010. ápr. 22. 13:01
 7/13 A kérdező kommentje:

Kedves 12:39-es!

Igen. Én is így tudtam, így gondoltam, de mint mondtam, most vettem észre, hogy már a '90-es évek elején is előjöttek ilyesmikkel.

Nyilván akkor még nem volt ennyire divat és nem ez volt a trendi, de mondjuk reklámokban, regényekben, hasonlókban már ekkor is megjelent.

Kedves 13:01-es!

Nyilván van olyan szórakoztató ipari termék is, ami nekik szól, de én inkább azokra gondolok ami róluk szól. Vagy nem is annyira róluk, de ők is megjelennek benne, mint a népet szórakoztató elem. Olyasmi, ami miatt a primitívebb, nyálcsorgató emberek is megveszik az adott újságot, könyvet, vagy valami terméket, amit két egymást ölelgető, ne adj Isten csókolgató nővel reklámoznak.

Arról nekem van egy elméletem, hogy a leszbikusokat miért fogadjuk el és a melegeket miért nem, de ez nem feltétlenül tartozik ide.

"A marketing meg már rég felismerte, hogy a szexualitással mindig könnyebben el lehet adni a terméket, a férfiaknak meg méginkább."

Na ez igaz. De vannak kifejezett tabu témák. Sokáig a homoszexualitás is ilyen volt. Az általad is felsorolt okok miatt valószínűleg a történelmi korokban is elkapkodták volna a férfiak az ilyen műveket, de a középkorból elhanyagolható mennyiségű mű van, ami egyáltalán utalna rá, az újkorból pedig gyakorlatilag semmi. Csak a XX. század elején jelent meg ismét a feminista mozgalmak kapcsán. Talán ehhez is köthető a divattá válása, de mint marketing elem, mindenképp csak az elmúlt évtizedekben jelent meg. De mikor? Mint már említettem, én úgy tudtam, hogy csak 1998-2000 körül. De ezek szerint tévedtem.

2010. ápr. 22. 14:00
 8/13 anonim ***** válasza:
70%

14:00

Őkori görögöknél, de valamilyen szinten még a rómaiaknál is teljesen elfogadott volt az azonosneműek kapcsolata. Ez a keresztény kultúra, a Biblia elterjedésével, az egyház megerősödésével szorult vissza. De a távol-keleti kultúrákban ez nem történt meg, itt a történelem során folyamatosan fellelhetőek az ilyen történetek (Kína, India, Japán). Sőt, a most oly szigorú iszlám kultúrák korai irodalmában is fellelhetőek, de ott is visszaszorult, eltűnt ez a radikális egyház térnyerésének köszönhetően.

2010. ápr. 22. 14:10
 9/13 A kérdező kommentje:

Fogjátok már fel, hogy nem a homoszexualitás története érdekel! Azt pontosan ismerem.

Azt kérdeztem, hogy mikor vált marketing fogássá! Érettségi feladat a szövegértés. Nem igaz, hogy nem tudjátok megtanulni!

2010. ápr. 22. 14:12
 10/13 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem nyugaton a 60as 70es évek szexuális forradalmakor, nálunk inkább a rendszerváltozás után terjedt el marketingeszközként a leszbikusság reklámozása. Amúgy aki említette a távol-keleti példát az nem teljesen írt valósat, mert pl. Japánban CSAK a művészeti alkotásokban fogadják el, de a közéletben TABU. Pont most volt problémájuk belőle, hogy a meleg német külügyminiszter vitte a barátját is, és teljesen felkavarták a közéletet. Ha jól tudom, az ógörögöknél is a művészetekben volt ez teljesen szabad, illetve a mester és tanítvány viszonyban, de a közéletben ott se nagyon.
2010. ápr. 22. 14:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!