Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Meg lehet élni manapság...

Meg lehet élni manapság könyvírásból?

Figyelt kérdés

Tehát konkrétan az érdekelne, manapság ez hogy működik? Odáig OK, hogy ha van neved, és van pénzed kiadatni X példányban, akkor minden eladott példány után van X haszon...

De mi a helyzet akkor, ha valaki létrehoz valami ütőset (pl. Harry Potter szintűt), de nincs pénze kiadatni? Odáig OK, hogy van kiadó, pl. az Álomgyár, aki bevállalja a költségeket. De mennyi haszon jut ebből az írónak?

Ez hoz némi komolyabb összeget, vagy ilyenkor mindent lefölöz a kiadó, és ez csak arra jó, hogy megismerjék az olvasók az adott írót, és pár könyv után saját maga bele merjen vágni a kiadatásba?

2016. szept. 6. 10:00
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Add ki e-book formában, ahhoz nem kell sok pénz.
2016. szept. 6. 10:13
 2/7 A kérdező kommentje:

#1: ez OK, de max arra jó, hogy megismerjék az ember nevét, másra nem... a mai világban e-book mindenhonnan letölthető, szerzői jogok nincsenek, ingyen mindenki megszerzi torrentről...

A másik meg... tudom, nem sokan vagyunk, de vagyunk még néhányan annyira elvetemültek, hogy nekünk a könyv papíron van, szeretjük az illatát, szeretünk egy sarokba elbújva oldalakat lapozgatni. Számomra ez az olvasás élményéhez hozzátartozik.

2016. szept. 6. 10:23
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

én is nagyon szeretem a könyveket, és sokat olvasok. De ma -van rálátásom a könyvkiadásra- alig vesznek az emberek könyvet! Konkrét pl: Egy nagyon jó, hiánypótló szakirodalmat 2000 pld -ban kiadtak 300 ment el - és akkor mit szóljanak a nyomdászok, a terjesztők a haszonról??

Nem lehet megélni- legyen mellette egy pénzkereső tevékenységed - és ha mindenképp érzed, hogy írnod kell írjál- majd lesz ahogy lesz.

2016. szept. 6. 10:32
 4/7 anonim ***** válasza:

Sztem Magyaországon annyira nem, vagy csak egy kiváltságos réteg, és közülünk sem mindenki csak könyvírással foglalkozik, hanem elvállalnak mindenféle jellegű írói munkát (van, aki tényleg csak minőségit, van, aki meg odáig jut, hogy a Jóban-Rosszbanhoz írjon párbeszédeket).

Amúgy olyanoktól, akik már adattak ki könyvet, azt hallottam, anyagilag még mindig jobban megéri a magánkiadás, főleg egy ismeretlen szerzőnek, mint kiadónál kulcsolni. Pl. olyanról hallottam, hogy a kiadó irreálisan magas áron kezdte árulni egy elsőkönyves író könyvét, mert sztük csak így hoz hasznot 8pár éve 5000 Ft egy 300oldalas puhafedeles erotikus thrillerért, ismeretlen szerzőtől... aha...), és így a kutya nem vette meg, és nem is tudta így megmutatni magát sem az illető. Talán arra jó, hogy megmutassa magát az olvasóknak, de ott is tudni kell válogatni, kivel dolgozunk.

2016. szept. 6. 10:51
 5/7 anonim ***** válasza:

Rengeteg magánkiadó van, a honlapjukon fel van tüntetve, hogy mennyi haszon jár az eladott példányok után. Én a moly.hu weboldalon szoktam látni rendszeresen a reklámjaikat. Szerintem ez kezdő íróknak nem rossz lehetőség. Megélni ugyan ennyiből nem nagyon lehet, de ha tényleg jókat írsz és felkapott lesz, amit kiadtál, akkor lehet belőle egy jó kis mellékjövedelmed, és ha komolyan gondolod az írói hivatást, akkor segíthet elindulni egy ilyen magánkiadás. Úgy befutni, mint pl. Rowling vagy George R. R. Martin, akkor van esélyed, ha nagyon jól tudsz angolul és le tudod fordítani, amit írtál, vagy eleve angolul írsz, esetleg van műfordító ismerősöd, aki szívesen segít. Ha erre van lehetőséged, megpróbálkozhatsz a külföldi kiadókkal is. De persze ehhez anyanyelvi szintű angol kell.

Elárulom amúgy, hogy Rowlingnak nem volt semmi pénze kiadatni a Harry Pottert. Csóró munkanélküli volt, amikor megírta. Kiadóról kiadóra járkált kuncsorogni, hogy nézzék meg a kéziratát, és rengeteg helyen elutasították, mielőtt meg tudta jelentetni. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy

1. ha jót írtál, akkor lehetsz akármilyen csóró, van rá esély, hogy befutsz, nem kell ahhoz dúsgazdagnak lenni, hogy kiadass egy könyvet.

2. ha 20-30 helyen is bepróbálkoztál és senkinek nem kellett a kéziratod, akkor is próbálkozz még, mert lehet, hogy a következőnek már fog kelleni. Ne add fel!

Amúgy sokakkal szemben előnyben vagy, mert nagyon sokan vágnak bele úgy a könyvírásba, ne adj' isten a kiadásba, hogy még írni sem tudnak tisztességesen magyarul. A te szövegedben legalább nincs hiba. Ha emellett még a történetvezetéshez is van érzéked, és nem valami gagyi sabloncuccal akarsz befutni, akkor tényleg lehet esélyed.

2016. szept. 6. 11:23
 6/7 A kérdező kommentje:

#3: Ettől tartok én is. Saját magamon tapasztalom, hogy míg 20-25 évvel ezelőtt meg tudtam venni havonta 3-4 új könyvet, most jó, ha 3-4 havonta meg tudok venni egyet. Inkább bemegyek az antikváriumba.

A megélhetés egyre nehezebb, a könyvek egyre drágábbak. Ráadásul az olvasás népszerűsége is csökken, többen inkább filmeket néznek, interneteznek. Amivel nem lenne önmagában probléma, csak valahogy így a könyvek háttérbe szorulnak, mintha csak egy kis rétegnek lenne rá igénye.

#4: Pont emiatt kérdeztem. De a magánkiadásnak is két típusa van, ahogy olvastam. Az egyiknél minden költséget az író áll, és az eladott könyvek után jön a haszon. Viszont erre nem mindenkinek van pénze.

A másik típus, amikor a kiadó állja a költségeket, és cserébe a bevétel 70%-a nála marad. Ez fair, ezzel nincs is problémám. A gond ott van, hogy ezekben az esetekben a szerzői jog a kiadóé. Nekem ezzel azért vannak komoly fenntartásaim.

#5: Sajnos, nincs ilyen szinten az angol nyelvtudásom. És ilyen ismeretségem sincs.

Hogy mennyire gagyi, azt nem tudom.... Már vagy egy évtizede érlelődik a gondolat, megvan az alap, már hozzá is kezdtem. Agyban nagyon jónak tűnik, legalábbis nekem, aki Rejtő Jenőn, és Vernén nőttem fel. Még kérdés, vissza tudom-e ugyanezt adni írásban.

Természetesen van mellette más jövedelmem, de ha megírom, nem az íróasztal fiókjának szeretném... :)

És nem is azért, hogy a könyvesboltok raktáraiban porosodjon. Nem meggazdagodni akarok belőle, félre ne értsetek!

De ha esetleg sikerül úgy megírom, ahogy szeretném, nem örülnék neki, ha minden bőrt más húzna le róla.

2016. szept. 6. 12:07
 7/7 anonim ***** válasza:
0%
Én író és költő szeretnék lenni, de komolytalannak tartom azokat, akik ebből akarnak megélni, pláne magánkiadásban.
2016. szept. 27. 23:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!