Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Mi okozhatta, hogy a magyarok...

Mi okozhatta, hogy a magyarok megtartották a nyelvüket, a bolgárok meg átvették a helyi lakosság (a szlávok) nyelvét?

Figyelt kérdés
Ha jól tudom, a bolgárok egy törökökkel rokon nép voltak eredetileg, de a helyi szláv népesség nyelve fokozatosan kiszorította a hódítók eredeti nyelvét, viszont a Kárpát-medencében a magyarok nyelve fennmaradt, és (a török hódításig) a leggyakoribb nyelvvé vált a Kárpát-medencében (állítólag az akkori M.o. háromnegyede beszélt magyarul ha jól tudom). És ha jól tudom, leginkább szlávok éltek a honfoglalás idejében, és a későbbi Kárpát-medencei lakosság is leginkább velük rokon, nem a honfoglaló magyarokkal (ha a későbbi német, francia, olasz, stb. bevándorlóktól eltekintünk) (az olyan jellegű válaszokat, mint Örülj neki, Miért akarsz szláv nyelven beszélni, stb. lehetőleg mellőzzük,ugyanis nekem tökéletesen megfelel, hogy ez a magyar az anyanyelvem, csak érdekelne, hogy a két nép, ill. ország helyzete miben különbözött, hogy mi megtartottuk a nyelvünket, a bolgárok meg nem)
2016. szept. 3. 07:37
 1/4 anonim ***** válasza:
Mert nem szláv népesség volt előttünk itt. Nem is tudom ki találta ki ezt a hülyeséget. Tárgyi bizonyítékok is vannak.
2016. szept. 3. 07:41
 2/4 anonim ***** válasza:

# 1

Metód, a Dunátúl püspöke szláv nyelven misézett a Dunántúlon a 860-as években. Pont ezért jelentette fel a salzburgi érsek a pápánál, mert nem latinul, hanem szlávul tartotta a szertartásokat. Metódot emiatt be is börtönözték, de közben új pápa került Róma élére, aki kiszabadította őt. Ez történelmi tény, több forrásból is megerősítve.

2016. szept. 3. 10:55
 3/4 A kérdező kommentje:

Az, hogy milyen eredetű az adott népesség, abból nem feltétlenül következik, hogy mi az anyanyelve. Ha jól tudom, a hunok korában is már jelen lehettek szláv nyelvű népek, mert állítólag jó néhány valószínűleg szláv szót említenek az akkori források, melyek a hunokról szólnak (akik nem voltak egységes nép, hanem valószínűleg szlávok, türkök, mongolok, germánok, iráni népek (szkíták pl.), stb. alkották a "hun népet"). És az is igaz, hogy Metód püspök szláv nyelven prédikált Pannónia lakosságának, mert az volt az ő anyanyelvük (például a karantánok (a szlovének ősei) egy itt is előforduló szláv törzs voltak (Szlovénia, Délkelet-Ausztria, Dél-Dunántúl területén élhettek állítólag). És itt van egy térkép:

[link] (a szláv törzsek elterjedése a 7-9. században).

2016. szept. 4. 17:22
 4/4 anonim ***** válasza:

A bolgár hódítók feltehetőleg kevesebben voltak,mint a honfoglalók és az előttük itt élő lakosság meg nagyobb volt mint a Kárpát-medencei lakosság. Na meg ott az egyház nyelve szláv volt ami elősegítette a beolvadásukat.

A honfoglalók ugyancsak kevesebben voltak mint az előttük itt élők,de azért nem volt olyan durva létszámbeli különbség közöttük mint a bolgár-törökök és a szlávok között. Meg itt nem egységesen csak szlávok voltak,éltek itt még avarok is meg talán a korábbi népek maradékai akik még nem avarosodtak vagy szlávosodtak el(germán gepidák az alföldön,rómaiak a Balaton környékén).

2016. szept. 17. 12:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!