Hogyan legyek művelt?
Először is azt a kérdést kell feltennünk, hogy kit nevezünk műveltnek?
Én személy szerint azokat az embereket tartom műveltnek, akik rendelkeznek egy bizonyos mértékű lexikális tudással. Ismerik a klasszikus szépirodalmak egy részét, sok könyvet olvastak. Ismerik a nevesebb költőket, és egy-egy művükből képesek idézni (nem baj, ha nem tudja visszamondani, ha pár sort tud az elég). Tisztában van a különféle művészeti irányzatokkal. Valamilyen szinten ismeri a festészetet - itt elég, ha néhány nagyobb festőt tud mondani, és ismer pár irányzatot. És ami a legfontosabb: ismeri a történelmet.
Különösebb aggodalomra nincs okod, az iskolában ezeket mind-mind tanulni fogod, még 14 éves vagy, úgyhogy nem késtél le semmiről.
Ha jól számolom, már vagy leérettségiztél, vagy pont előtte vagy.
Én jóval idősebb vagyok nálad, de a kilencvenes évek végén bennem is megfogalmazódott ez a kérdés.
Találtam egy könyvet: Roald Dahl: Matilda, a kiskorú boszorkány (Igen, ebből készült a film is), amiben a könyvtárosnő ad Matildának egy listát.
Nos, ezt a listát én szépen leírtam és így jártam a könyvtárba.
Ha jól emlékszem, a nagy részét valóban el is olvastam.
Sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!