Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Milyen egy átlagos szabadkőműves?

Mr. Cuba kérdése:

Milyen egy átlagos szabadkőműves?

Figyelt kérdés

Néha eljátszok a gondolattal, hogy milyen lehet egy páholy tagja lenni. Persze rögtön eszembe jut, hogy milyen jelentős személyek voltak tagok, ilyenkor kissé jelentéktelennek érzem magam.

Feltételezem, hogy vannak a társaságnak hétköznapibb, átlagosabb tagjai. Ők milyen emberek lehetnek (csak az elithez tartozóak vagy inkább a cselekedetek, a műveltség, a hasznosság számít)?

Ha lehet akkor bennfentesek írjanak (már ha járnak erre az oldalra :) )

2016. aug. 25. 11:07
 1/5 A kérdező kommentje:

Kiegészítés:

Az elit alatt nem csak az arisztokraták értem, hanem természetesen a nagy tudósokat, írókat, filozófusokat stb.

Kérdés kicsit másképpen: pl. egy jó képességű, de nem kiemelkedő középiskolai tanár is lehetne tag, ha ő szeretne ilyen komoly társasághoz tartozni?

Köszönöm!

2016. aug. 25. 11:29
 2/5 anonim ***** válasza:
12%

Vannak szabadkőműves páholyok, van honlapjuk is, vedd föl velük a kapcsolatot, és majd eldöntöd hogy akarsz-e csatlakozni vagy sem.

De az nem fedi a valóságot, hogy a szabadkőművesség a társadalmi elitből álló titkos társaság. A szabadkőművesek mindig szerették PR-fogásból megnyerni maguknak az elit tagjait, de azok általában ezt nem vették komolyan. Csak elfogadták a megtisztelő címet, mert valamelyik barátjuk protezsálta őket, akiket nem akartak megsérteni. De a szabadkőműves páholyok össztársadalmi szinten nem tettek semmi kézzelfoghatót, hiába voltak tele "elit" tagokkal.

2016. aug. 25. 11:38
 3/5 anonim ***** válasza:
61%
Egy átlagos szabadkőműves az, aki csak szabadidejében kőműveskedk... :))
2016. aug. 25. 15:32
 4/5 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Néhány posztot elolvastam a témában itt a GYK-n. Azt hiszem sikerült válaszokat kapnom. Szép napot!

2016. aug. 30. 13:19
 5/5 anonim válasza:

Kedves Mr. Cuba!

Sajnos csak most vettem észre korábban feltett kérdést. Ezért elnézést, de ha most is jó a válaszom, akkor most válaszolnék. Magamról előzetesen: az egyik budapesti páholynak voltam korábban a főmestere, ily módon sok, mi úgy mondjuk "keresővel" volt alkalmam elbeszélgetni. Ezért tudok érdemben válaszolni a kérdésre: A válasz egyértelmű: IGEN, számos, a gondolkodás elitjéhez tartozó tag van a Szabadkőművesek között. Nagyon örülök annak, hogy a kiegészítésben egyértelműsödött, hogy "Az elit alatt nem csak az arisztokraták értem, hanem természetesen a nagy tudósokat, írókat, filozófusokat stb." A válasz tehát igen. van közöttünk számos egyetemi / főiskolai tanár, van filozófus, van építész, van orvos, van zenész, színész, stb.

A válasz a konkrét kérdésre: "pl. egy jó képességű, de nem kiemelkedő középiskolai tanár is lehetne tag, ha ő szeretne ilyen komoly társasághoz tartozni?" IGEN! Azonban egy dolgot meg kell érteni: "a szabadkőművesség nem “titkos testvériség”, hanem beavatáson alapuló, zártkörű társaság.

A szabadkőművesek maximálisan betartják a törvényt, semmiféle világuralmi vagy bármilyen uralmi törekvésük nincs, nem irányítanak titokban semmit, és erre nem is vágynak." A további részletek itt elolvashatók: [link]

S, még egy idézet,ugyaninnen: "A Magyarországi Nagyoriens szívesen lát soraiban a fenti elvekkel egyetértő és cselekedni kívánó „szabad és jóerkölcsű” férfiakat."

2016. nov. 4. 21:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!