Nektek magyarországiaknak általánosan mi a véleményetek Erdélyről?
Egyszer jártam ott egy zenekarral, és nem tetszett, hogy tele volt wass albert-könyvvel egy csomó bolt, és ahol egyszer zenéltünk, ott is csak egy wass albert-verset tudtak elszavalni még utána. Remélem, azért Székelyföldnek a kultúrája nem csak náci háborús bűnösök verseiből áll. Mondjuk ez lehet, hogy csak egy helyen volt így, és egyébként teljesen normálisak a székelyföldi magyarok (túl sok helybélivel nem volt alkalmam beszélni).
"Elitéltek minket Románia miatt?"
Ezt nem értem, miért ítélnénk el titeket "Románia miatt"?
"Magyaroknak vagy kivülállóknak tekintetek minket?"
A kettő elvben nem zárja ki egymást. Természetesen magyarok vagytok, ha ti is akként azonosítjátok magatokat, és nem is vagytok teljesen idegenek számomra - de úgy gondolom, ha választójogot akartok, költözzetek Magyarországra és éljetek itt. Más szempontból persze a közös nyelv és közös történelem miatt van némi átfedés a kultúránkban.
#1 Vass Albert mióta náci háborús bűnös, te szerencsétlen
Én szeretem Erdélyt, gyönyörű tájai vannak, és természetesen titeket ugyanúgy magyarnak tartalak. Eddig kétszer voltam kint, és azt tapasztaltam, hogy a magyar lakta területek nagyon szépek, viszont ahol románok élnek, nagyon lepukkant, mintha visszaestünk volna a szocializmusba. Meg az nagyon fájó, hogy mindenhol kint a román zászló. De nem értem, miért ítélnénk el titeket románia (a kisbetű nem vépetlen) miatt? Pont, hogy sajnállak titeket, és örülök, hogy ti mindezek ellenére megőrzitek nemzeti identitásotokat, sok magyarországi magyarnak ez már sajnos nincs meg.
És mielőtt elítélnétek, nem vagyok jobbikos vagy ilyenek.
Csodás hely.
Kicsit visszahozza azt a régi Magyarországot.
Én személy szerint nem ítélek el titeket Románia miatt(történelem stb...)
Illetve én ugyanolyan magyarnak tekintelek titeket mint az ittenieket nem románnak, de ha úgy tetszik akkor székelynek.
Wass Albert nem háborús bűnös, de náci volt.
Elég sok erdélyi kollégám volt, igaz 30 évvel ezelőtt. Volt, aki rendes volt, volt aki kétszínű. De ennek alapján nem általánosítanék.
A székelyek mindig is különböztek a magyaroktól. A nyelvezetük is eltérő az anyaországiakétól, de a szokásaik, ételeik, sőt a népművészetük is más.
Gondolom, azért kérdezed, mert az anyaországiak között egyre több, aki ellenséges az erdélyiekkel, és jogosan.
A kettős állampolgárság nem összehozta, hanem eltávolított egymástól az embereket. Nagyon sok erdélyi isteníti a Fideszt és Orbánt. Helyettünk szavaztok, anélkül. hogy fogalmatok lenne arról, hogyan él a magyarok többsége. Orbán propagandája szerint szárnyal a gazdaság stb. A valóságban a lakosság kétharmada rosszul, vagy egyre rosszabbul él. Az oktatás, az egészségügy siralmas állapotban van. Itthon nincs rá pénz, de Erdélyben egyetemeket támogat a kormány, kórházat akar ott építeni, az egyetemisták háromszor annyi ösztöndíjat kapnak, mint egy itthoni gyerek. (Az unokám egyetemista, és ösztöndíjas, de vannak erdélyi társai. Ezért tudom ezt) Még sorolhatnám a kedvezményeket. Sokan éppen a kedvezmények miatt lettek kettős állampolgárok. Nem véletlen, hogy egyre többen mennek el nyugatra, ha élhető életet akarnak élni. Itthon nincs munkalehetőség, a minimálbérből pedig csak vegetálni lehet, de megélni nem.
Nem vagyok szoci, csak éppen látom, mi folyik körülöttem.
Fogalmam sincs, hogy az unokáim hogyan fognak majd élni.
Talán ide kellene költözni az Orbánt támogató erdélyieknek, itt élni, netán járni az országot, és beszélgetni az emberekkel, akkor jobban megértenénk egymást.
Azt mondják, hogy szép hely, de ki tudja....inkább megyek a balatonra :)
Csak azokat ítélem el, akik ott tervezik a jövőjüket, Romániában. Mert ott minden van, de jövőkép az nincs. :) Sok Erdélyi magyart ismerek itt a környékemen....már értem az autonómiát. Hajrá!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!