Szamotokra melyik a legidegesitobb helyesirasi hiba?
#18, kulon kertem, hogy az ekezet-dolgot hagyjuk. Egyebkent egy szerencsetlen oskovulet angol billentyuzetes tabletrol potyogok, amin tobb ev utan sem sikerult fellelnie senkinek a magyar karaktereket. Valoszinuleg azert, mert nincsenek.
69 %-os, te pedig kotekedni es masok szavait kiforgatni jarsz ide?
"Mi ad lehetoseget a tanarnak, hogy megbuktasson a helyesiras miatt?"
Emlekeim szerint az alsosoknak rengeteg irasgyakorlat, tollbamondas stb. van, de meg felsoben is. Nem kene olyan elnezonek lenni azzal a hetedikessel, aki a kiraly szot meg mindig pontos j-vel irja (van ilyen, meg felnottek kozott is). Valoszinuleg nem hirtelen tamadtak gondjai, hanem korabban is gyatra volt. Nem kellett volna atengedni.
"20 ev mulva elfelejtem."
Hogyan? 20 evig nem irsz, nem olvasol semmit? A helyesirassal rendszerint az ember naponta talalkozik. Nyilvan nem a massalhangzotorvenyekre gondolok, amire tenyleg nagyjabol soha nincs szukseg az eletben.
"Eleg egyszer gyakorolni a gyerekkel?"
Nem, nem eleg. Ha a matek nem megy neki, akkor sem. Ha ehhez nincs turelmed, az eleg szomoru.
De latom, mar egy teljesen provokaciotol mentes kerdest sem lehet kiirni, mert egyesek mindent es mindenkit csak tamadni tudnak. Azt sem ertem, hogy teljesen normalis valaszok miert vannak lepontozva. Vagy nehanyan talan a hulyet j-vel irjak?
Egyelőre - egyenlőre.
Betudod fejezni, megtudnád mondani, lefogom írni és társaik (ettől tényleg agybajt kapok!).
Ennek az ellenkezője, amikor valóban egybe kellene írni az igekötőt az igével: vissza jövök, át adtam, le mondod stb.
A már említett muszály - muszáj.
Mien, ijen, ojjan, naon, vaok, tudhassa hogy, láthassa hogy, mongyátok, lécci, létci, létszi, mondmeg, mond meg, és sorolhatnám éjfélig, pedig "mégcsak regel vann"... :D
"De latom, mar egy teljesen provokaciotol mentes kerdest sem lehet kiirni, mert egyesek mindent es mindenkit csak tamadni tudnak. "
- Tehát ne érezzem provokatívnak, amikor tanárként azt olvasom, a tanár szégyene, hogy egyeseknek rossz a helyesírása?
Ne bennem keress hibát Te nem vagy tisztában azzal, hogyan folyik az oktatás: igen, tökéletesen elképzelhető, hogy valaki 20 évig alig írjon, olvasson.
És nem, néhány helyesírási hiba miatt nem lehet megbuktatni senkit: tud a nyelvtan nem csak a helyesírásról szól, az élet meg végképp (és ma már szerencsére nem veszik olyan véresen komolyan). Felsőben meg a nyelvtan pótvizsga szóban folyik. Ja, és ne felejtsük el, hogy a diákok egyre nagyobb részét mentik fel a helyesírás értékelése alól, ergo még pontot sem vontok le helyesírási hiba miatt.
És tudod, miért írják olyan sokan rosszul a 'muszáj'-t? Mert nem írjuk le, nem szokás írásban használni. De szerintem a hülyét sem szokták diktálni illemből. Vagyis ehhez nem sok köze van a tanároknak.
És Te írtad, hogy ha egy ember helyesírási hibát vét, az annak a jele, hogy a szülő SOSEM gyakorolt vele. Nem értem, ezek után miért rólam állítod, hogy kiforgatom más szavát.
"mindíg, pedig régi könyvekben még így láttam."
FYI, érdekesség: pl. az 1938-as szabályzatban mindíg van
----
#11: "tudnák"
Náluk így van magyarul, ez az anyanyelvük. Mit tegyünk? Azt mondod neki, hogy hülye volt az anyja/apja/tanára, hogy így beszélt, és majd te megtanítod magyarul?... :-/
(miközben "mellesleg" a tudnék ugyebár teljesen kilóg a hangrendi illeszkedés szempontjából, tehát nem véletlenül van ez így, és inkább a tudnék-on kéne csodálkozni, hogy az meg hogy a fenébe keletkezett... :-)
ja, és "összetörök"? hát, ha megpróbáljuik kitalálni, hogy a tör/törik közül melyik való ide, akkor pillanatok alatt könyékig az ikesige-kérdésben vagyunk, és én is visszakérdezhetnék az "összetörök"-re, hogy "Mit?..." ;-)
----
(amúgy meg egész jól hozták a válaszok a papírformát:
– de amúgy nem kéne _idegeskedni_ ilyen dolgokon, ez nem az a kategória, annyit nem ér, és nem is segít semmin)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!