A szláv nyelvűek hogy értik egymás beszédét, hogyan hangzik egymás között?
Én sok különféle szlávval találkoztam már, szoktam erről kérdezgetni őket. Korábban svéd, jelenleg egy osztrák - cseh cégnél vagyok kamionsofőr.
A cseh - szlovák - lengyel hármas elég közel áll egymáshoz. A cseh - szlovák szinte ugyanaz.
A délszlávok is aránylag jól megértik egymást. A horvát - szerb majdnem ugyanaz. De a bolgárt is megértik.
A bolgár - macedón kb. ugyanaz a nyelv.
Lengyelek mondták nekem, hogy nekik az ukrán elég könnyű, de el is tér sokban az orosztól. Sok lengyel megérti az oroszt, többször voltam tanúja ilyen beszélgetésnek, nem tudom megítélni milyen szinten értették egymást - de beszélgettek.
Hallottam beszélgetni lengyelt és szerbet, ott már volt némi zavar, egy - egy szót meg kellett magyarázniuk egymásnak, de a minimális kommunikáció megvolt.
Sok a lehetőség a félreértésekre, mert egy - egy szó nem egészen ugyanazt jelenti, hiába létezik egy másik szláv nyelvben is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!