Szerintetek műveletlenebb az olyan ember, aki nem szeret olvasni, mint aki szeret?
Nézd, én is úgy vagyok vele, hogy néha fél-egy évig könyet sem veszek a kezembe, utána pedig jön egy következő egyéves ciklus, amikor kizárólag csak olvasni van kedvem.
Hogy művelt leszel-e az nem kimondottan olvasás-függő már a mai világban, tévéből, internetről, rádióból ugyanannyi rád ragadhat, feltéve, ha megfelelő a tartalom. De ez az olvasásra éppen így igaz.
Szerintem hagyd magadat sodródni, úgyis érzed, hogy mit szeretnél kezdeni a szabadidőddel. A keratív tevékenység , a nyelvtanulás éppen épen úgy épít, mint az olvasás, és nem lebecsülendő. - Elvégre nem lenne mit olvasni, ha az írók nem folytattak volna alkotómunkát, és a műfordítók nem fordították volna le azt magyarra. ;)
Azt nem lehet kijelenteni, hogy műveletlenebb, de jóval nagyobb az esélye rá, hogy az marad. Ez olyasmi, mint ha azt mondanánk, hogy ha dohányzol, akkor rákos leszel. Nem feltétlenül van így, de valóban nagymértékben megnöveled az esélyét a rák kialakulásának, ha cigizel.
Egyébként ha azt az idődet, amit eddig olvasással töltöttél, ezután a kertészkedésnek szenteled, akkor az egyáltalán nem jelenti, hogy műveletlenebb leszel - legfeljebb nem a lélekbúvárkodás mesterfogásairól lesz fogalmad, hanem arról, hogy mely növényt mikor van értelme ültetni, mikor és mivel kell őket locsolni, permetezni, satöbbi. Ez is egyfajta tudomány, és semmivel sem rosszabb sem jobb tudomány, mint a lélekbúvárkodás. Egyszerűen csak más jellegű.
Az már sokkal inkább a butulás, a műveletlenség felé hajtana, ha az olvasásra szánt időt nem kertészkedéssel, hanem pl. ivással cserélnéd fel.
"...hanem pl. ivással cserélnéd fel."
Nü, hát azé ivás közbe is lehet műveltséget gyarapítni!
Igen, mindenképpen műveletlenebb a nem olvasó ember.
Bár, hogy mit olvas, az is számít. Ponyvaregényekből nem sok műveltséget lehet gyűjteni.
A baj ott van, hogy ha egy gyerek anyja nem olvas, a gyereknek is szokatlen lesz, és visszaüt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!