Tudtok mondani nekem olyan írót, akinek valamilyen művét a halála után adtak ki, akarata ellenére? (Mármint addig nem akarta kiadni ameddig élt)
Sok olyan van, amit pouszumusz adtak ki, de hogy melyik olyan, amit a szerző titkolt, azt ebből nem lehet megmondani.
Illetve van még Ottlik Gézának a Továbbélők című regénye, amit még a nyomdából is visszakért a szerző, hogy átírja, ezért valószínű, hogy nem akarta kiadni. A 90-es években viszont kiadták az író halála után.
Vagy Örley Istvánnak (aki Bp. bombázásakor halt meg 1945-ben) volt olyan novellája, amit csak a fióknak írt, és ma bizonyos folyóiratok megjelentették...
Vagy ott van Móricz Zsigmond Rózsa Sándor című regénye, aminek a befejező része nyersen maradt, mert az író meghalt a regény írása közben (befejezte a regényt, de nem javította át). Ennek ellenére ez is ki van adva.
Illetve van egy orosz-magyar származású író, most nem jut eszembe a neve, nemrég halt meg, és pár hónapja részt vettem egy konferencián, ahol pont azon vitatkoztak, hogy a még kéziratban lévő műveit etikus-e lefordítani magyarra és kiadni.
Több hirtelen nem jut eszembe, de egyébként sok példát lehetne említeni.
Amúgy Ottlik Gézához még annyit, hogy valószínűleg Buda című regényét is tovább írta volna, ha tovább élt volna : D Így viszont a jogutódja ezt a regényt is kiadatta, tehát a Buda is posztumusz jelent meg, én még azt is megkockáztatom, hogy Ottlik Géza nem akarta volna, hogy a jelenlegi formájában adják közre...
Na mindegy, befejezem, ha még tovább gondolkodom ezen, biztos jutnának eszembe dolgok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!