Szerintetek normális, hogy a legtöbb háztartásban még a wc-t is ivóvízzel húzzák le, annak ellenére, hogy a Föld vízkészletei vészesen fogynak?
A víz nem tűnik el amikor lehúztad a wc-n. Amit lehúzol a wc-n az beleömlik a folyókba, majd a tengerbe ahonnan elpárolog, csapadékként leesik a hegyekben, és megint folyók lesznek belőle, és megint ott lesz a háztartásodban.
Ott van vízhiány ahol egy terület elsivatagosodik, így oda nem jut természetes úton sok víz. Illetve az elsivatagosodás gyakorlatilag visszafordíthatatlan.
Nem normális, de egy beruházás kapcsán az egyik legfontosabb szempont a megtérülési idő. Ha szürke szennyvizet akarsz használni a WC-n, külön vezeték, külön szivattyú, stb kell.
Saját házadban megoldható a dolog, én pl kútvizet használtam ilyen célra. De nem azért, mert megérte, hanem mert bősz természetb*zi vagyok.
Az az ÍVÓVÍZ, amit lehúzol lehet, hogy nem tűnik el, de soha nem lesz belőle megint ivóvíz, azzal ellentétben, amit te írtál. Szerinted az ivóvizet a háztartásokba a folyókból tisztítják meg és vezetik el???
A másik meg az, hogy ne keverjük ide az elsivatagosodást, mert ez egy teljesen más történet, nem is beszéltem róla.
#1, #3
Mint írtátok, a mai világban tényleg több pénzbe kerül ezt megoldani, de akkor meg az a kérdésem, hogy miért? Miért nincs erre valami megoldás? Nem kellene "természetb*zinak" lennie senkinek se ahhoz, hogy ezt valamilyenszinten megoldják. Igazából ez csak társadalomkritika...
Így igaz, nekünk, az unokáinknak, sőt még talán a dédunokáinknak sem lesz ebből baja, csak az a gond, hogy majd utána...
Szerintem az emberiség e pazarló életvitele már irreverzibilis. Az egyetlen reményünk, ahogy olvasni lehet, hogy valamelyik üstökösből vizet nyernek (szerencsére ez belátható időn belül megvalósulhat, mivel már sikerült a Csurjumov-Geraszimenko üstököst is befogni a Rosettával, a jövőben pedig azt tervezik, hogy Föld körüli pályára állítanak egy üstököst, és arról a vízen kívül - persze jég formájában - más nyersanyagokat is, mint pl. indiumot és ehhez hasonló más hiánytermékeket a Földre szállítanának), a másik lehetőség pedig az, hogy a Marsról szállítanák szintén jég formájában a vizet. A második lehetőséggel viszont az a probléma, hogy túlságosan nagy költségvetésű terv, de ki tudja, hogy a jövőben mire leszünk képesek. Ha már a költségeknél tartunk, akkor egy szintén nagy fedezetet igénylő ivóvízelőállítási módszer az óceánok sótalanítása. És a végére hagytam talán a legnagyobb reményekkel kecsegtető lehetőséget. Ez nevezetesen az a módszer, amikor a levegő páratartalmából vonják ki az ivóvizet. Sajnos ennek a módszernek is van buktatója, mégpedig az, hogy ez csak azokon a területeken működik, ahol a levegő páratartalma, ha jól emlékszem, 95% felett van. (Ha gondoljátok ezt az utolsó módszert részletezni is tudom, de most éjszaka már nem bírok többet írni😊)
Mérnökként állíthatom, hogy normális. Te úgy kezeled az ivóvizet, mintha valamilyen különleges éteri anyag lenne, ami beszennyeződik és képtelen megtisztulni... Csakhogy ez nem így működik. Fél Budapest azt a vizet issza, amit a csápos kutak a folyó aljzatán átszűrve biztosítanak... persze a szűrésnek számos fázisa van, de nem kell túlmisztifikálni.
Az ivóvíz előállítása ott jelent igazi problémát, ahol nincs miből előállítani. És ezen az sem segít, ha száraz homokkal öblíted a wc-t. Egyszerűen túl bonyolult és költséges a vizte elvinni bizonyos területekre.
Valóban az a tévhit, hogy túl bonyolult és költséges. Ez különösen igaz azokra a dolgokra, amiket nem is akarnak megtenni. Az ivóvíz tényleg nem különleges éteri anyag, a tisztítása azonban korántsem olcsó, főleg, ha nincs egyensúlyban a szennyezéssel. Továbbá a megbízhatatlan időjárás egyik oka éppen az, hogy egyesek mindent energiával akarnak megoldani.
Kérdező! Ez tényleg alapvetően pénzkérdés, mert a szemlélet hozzá teljesen hiányzik. Nem azért, mert rosszak és felelőtlenek az emberek, hanem mert felborult a világ gazdasági egyensúlya, és tömegek nyalnak be olyan meséket, amelyek a pénzéhes hiénáknak kedveznek. Így jönnek létre szemléletek, az abnormitás természetesnek vétele, és hasonlók. Persze, kell küzdeni a vízhasználat normalizálásáért, de azt látni kell pontosan, hogy ez társadalmi-gazdasági probléma, megoldani is csak annak kezelése után lehet.
Itt valóban két különböző szempont van, és mindkettőben van igazság. Egyrészt biztosan nem kell majd a Marsról vizet hozni, mert a Föld összes vízkészlete nem fogy, az évmilliók óta kb. változatlan. Az elsivatagosodott részekre is olcsóbb lesz az óceánból sótlanítani és szállítani, mint a Marsról.
Másrészt maga a tisztítás energiaigényes és költséges folyamat a legtöbb helyen. Amikor nyáron vízkorlátozás van, az sem azért van, mert fogy a víz a bolygón, hanem mert a vízművek nem tudja kiszolgálni az igényeket a kiépített forrásokból. Ilyen értelemben valóban gazdasági kérdés, a tiszta vízhez jutáshoz erőforrásokat kell felhasználni. Ha mondjuk szürke vízzel öblítenénk a wc-t vagy azzal mosnánk az utat, az csökkentené a vízkorlátozások számát, idejét, viszont olyan beruházásokra lenne szükség, amit úgyis mi fizetünk ki. (Most ne menjünk bele, hogy a vízművek mennyi pénzt harácsol össze, de szerintem nem annyit, mint mondjuk a meki vagy egy bank.)
A kérdezőnek abban igaza van, hogy nem szabadna természetes dolognak venni, de ehhez előbb egy globális szemléletváltás kellene. Fel kellene nőnie egy olyan generációnak, aminek már az lenne a természetes, hogy az ivóvizet csak ivásra, főzésre, fürdésre használja. De ez nem mostanában lesz, és addig is (sajnos?) az a normális, hogy ivóvízzel küldjük le a medvét a fajanszon. Viszont az ilyen kérdések segítenek arrafelé haladni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!