Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Magány elleni megoldás? Mi a...

Magány elleni megoldás? Mi a véleményetek? Részletesen lent.

Figyelt kérdés

Nagy gondnak tartom, hogy manapság nincsenek igazi közösségek. Sokan vannak/vagyunk egyedül, pedig nem kellene magányosnak lennünk és begubóznunk.

Mi lenne a véleményetek egy önellátó közösségről, ahol szinte mindenki ismerné egymást legalább látásból, sok közös programmal és ott segítenénk a másiknak, ahol tudnánk? Lehet, hogy vannak még ilyen közösségek, azonban ez nem nagyon jellemző a mai társadalomra.

Esetleg milyen ötleted van egy ilyen önellátó közösség létrehozásával kapcsolatban? (Nem vallási közösségre gondolok, sem szektára, hanem egy "normális" embercsoportra.)

2010. márc. 24. 09:46
1 2
 11/14 A kérdező kommentje:
Szélsőségesnek hangzik. De lehet, hogy nem az.
2010. márc. 24. 20:43
 12/14 A kérdező kommentje:
Utánanéztem. Magfalva a neve a helynek. Tetszik, hogy kb. 150 fősre tervezi/tervezték, mert állítólag ez az ideális létszám. [link] oldalon viszont találtam egy mondatot, aminek elég furcsa kicsengése lett: az, hogy valaki tettéért az egész család feleljen. Ez eléggé bizarr. De végül is, ha ott szeretik egymást az emberek, és jól érzik magukat, akkor semmi probléma. Ebben is van egy kis vallás... Igaz, hinni kell.
2010. márc. 24. 21:35
 13/14 anonim ***** válasza:

Ez a másik iránti felelősségtudat.

Mert ezek a falvak a család egységére építenek,(nem is működhet másképp,mert pl ha anya bevágja a hisztit,apa nem futhat le a sarokra kenyérért)Tehát aki oda költözik,az ezt elfogadja.Nem költözhet össze a szomszéd nőjével,nem mehet haza a szüleihez(vagyis igen,de akkor kilép a közösségből),ha a 17 éves fia részegen összetör valamit nem hivatkozhat arra,hogy hát nem voltam ott,meg elég nagy a gyerek már...Oda kell figyelniük egymásra..mondjuk ez alapból természetesnek kellene lennie.Szomorú,hogy tanítani kell erre az embereket.

2010. márc. 25. 14:30
 14/14 A kérdező kommentje:
Igen, fontos az közösségi felelősség tudat, de én mindinkább az egyénit tartom annak. Mert ha például a testvérem csinál valamit, akkor miért az egész családot bélyegzik meg? És ha a 17 éves fiú részegen megy haza, akkor lesöpri a válláról a felelősséget: apa a hibás, nem nevelt meg... Vagy régebben, ha egy nő nem házasságba szült, elátkozták őt is, meg a gyermekét is. Holott az utóbbi tutira nem tehetett az egészről, mégis ő bűnhődött. Ezért tartom veszélyesnek, ha egyéni tettekért egy egész közösség, család van felelősségre vonva. Természetesen a családi egység nagyon fontos, és az összetartás csodálatos dolog, de azt gondolom, hogy tudni kell elvonatkoztatni: hol kezdődik a Mi, és hol az Én. Például egy családban azért nem lehet a fiú lakatos, mert a felmenők mind gyógyítók voltak, és mit szólna ehhez a csoport? Azért átkos is lehet mindent a csoport felelősségére bízni.
2010. márc. 25. 20:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!