Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Mi a különbség a Rómeo és...

Mi a különbség a Rómeo és Júlia című regény és a filmes feldolgozás közt?

Figyelt kérdés

(A viszonylag hű féle feldolgozásra gondolok, nem az újakra.)

A válaszokat előre is köszönöm.

2010. márc. 21. 12:42
 1/8 anonim ***** válasza:

Mivel nem regény, hanem dráma, vagyis színházi előadásra írt mű, így filmes adaptáció nem okoz nehézséget.

Nincs különbség, ugyanazt a szöveget használják, mint a dráma is, szó szerint onnan veszik át.

Még a DiCaprio-s modern feldolgozás is ugyanazt a szöveget használja, mint a dráma, ugyanúgy, mint mondjuk Zeffirelli filmje.

2010. márc. 21. 13:14
 2/8 anonim ***** válasza:
Ja, még annyit mondanék, hogy ebben is látszik Shakespeare zsenialitása, hogy olyan műveket tudott írni, amely bármely kor emberét ugyanúgy megragadja, kerettől függetlenül.
2010. márc. 21. 13:16
 3/8 A kérdező kommentje:

Többször is közölték az elmúlt évek során hogy a Zefirelli-s feldolgozás több ponton különbözik a műtől. Olvastam a művet, láttam a filmet. De nem igazán tudok rajt kiigazodni mi is a különbség. (Regényt rég olvastam, valószínüleg ezért.)

Azért köszi a választ, még várom hátha valaki tud bővebbet.

2010. márc. 21. 13:22
 4/8 anonim ***** válasza:
64%

Ha Shakespeare féle Rómeó és Júliára gondolsz, ezúton hívnám fel a figyelmedet, hogy DRÁMA nem regény. Shakespeare korában senki nem írt regényt. Nem is létezett mint műfaj.

DRÁMA- ezen belül tragédia (mint a te irodalom tudásod).Nem is értem miért érdekel, elég annyit mondanod, Rómeó és Júlis regény, onnantól a kutyát nem fogja érdekelni a mondandód.

2010. márc. 21. 13:38
 5/8 anonim ***** válasza:

Előttem szóló:

elhiszem, hogy te nagyon okos vagy, de nem kell leírni a másikat, amiért van olyan, amit te tudsz, ő meg nem. Fel sem merült benned,hogy talán még nem tart ott tanulmányokban, hogy ezt tudhassa? Te talán úgy születtél, hogy tudtál mindent?

2010. márc. 21. 13:45
 6/8 anonim ***** válasza:
51%

Oké legyen, tegyük fel, hogy egy 14 éves általános iskolás a kérdező. Ezesetben is fenn tartom hogy kivágja az irodalomtanár, ha azt mondja regény.

De egyébként pedig az első hozzászóló leírta és ennek ellenére még egyszer megismételte a regény szót. Szóval igazad lehet, olvasni is csak most tanulhat, honnan tudná a műfajokat? Oké bocsánat. Bár harmadik osztályosnak korainak találom a Rómeó és Júliát.

2010. márc. 21. 14:00
 7/8 A kérdező kommentje:
Pont hogy a tanár ennyire 'tudatlan' hogy a szavaiddal éljek. Nos. Mi a különbség? :)
2010. márc. 21. 16:47
 8/8 Kilari888 válasza:

Valószínűleg már nem aktuális de attól válaszolok:)

Több apró különbség is van(az egyik jelenet előbb játszódik le a filmben, mint, ahogy könyvben soron következik, Lőrinccel való helyszín a cella, a filmben mégis egy rét...)

Nagyobb és fontosabb különbség azonban egy van:

PÁRIS NEM HAL MEG A VÈGÈN (a filmben)

Könyvben viszont igen

A többi részlet lényegében hű maradt a regényhez:)

2018. máj. 6. 10:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!