Mi a különbség a Rómeo és Júlia című regény és a filmes feldolgozás közt?
(A viszonylag hű féle feldolgozásra gondolok, nem az újakra.)
A válaszokat előre is köszönöm.
Mivel nem regény, hanem dráma, vagyis színházi előadásra írt mű, így filmes adaptáció nem okoz nehézséget.
Nincs különbség, ugyanazt a szöveget használják, mint a dráma is, szó szerint onnan veszik át.
Még a DiCaprio-s modern feldolgozás is ugyanazt a szöveget használja, mint a dráma, ugyanúgy, mint mondjuk Zeffirelli filmje.
Többször is közölték az elmúlt évek során hogy a Zefirelli-s feldolgozás több ponton különbözik a műtől. Olvastam a művet, láttam a filmet. De nem igazán tudok rajt kiigazodni mi is a különbség. (Regényt rég olvastam, valószínüleg ezért.)
Azért köszi a választ, még várom hátha valaki tud bővebbet.
Ha Shakespeare féle Rómeó és Júliára gondolsz, ezúton hívnám fel a figyelmedet, hogy DRÁMA nem regény. Shakespeare korában senki nem írt regényt. Nem is létezett mint műfaj.
DRÁMA- ezen belül tragédia (mint a te irodalom tudásod).Nem is értem miért érdekel, elég annyit mondanod, Rómeó és Júlis regény, onnantól a kutyát nem fogja érdekelni a mondandód.
Előttem szóló:
elhiszem, hogy te nagyon okos vagy, de nem kell leírni a másikat, amiért van olyan, amit te tudsz, ő meg nem. Fel sem merült benned,hogy talán még nem tart ott tanulmányokban, hogy ezt tudhassa? Te talán úgy születtél, hogy tudtál mindent?
Oké legyen, tegyük fel, hogy egy 14 éves általános iskolás a kérdező. Ezesetben is fenn tartom hogy kivágja az irodalomtanár, ha azt mondja regény.
De egyébként pedig az első hozzászóló leírta és ennek ellenére még egyszer megismételte a regény szót. Szóval igazad lehet, olvasni is csak most tanulhat, honnan tudná a műfajokat? Oké bocsánat. Bár harmadik osztályosnak korainak találom a Rómeó és Júliát.
Valószínűleg már nem aktuális de attól válaszolok:)
Több apró különbség is van(az egyik jelenet előbb játszódik le a filmben, mint, ahogy könyvben soron következik, Lőrinccel való helyszín a cella, a filmben mégis egy rét...)
Nagyobb és fontosabb különbség azonban egy van:
PÁRIS NEM HAL MEG A VÈGÈN (a filmben)
Könyvben viszont igen
A többi részlet lényegében hű maradt a regényhez:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!