Szerintem Budapest, így Magyarország egyik fő vonzereje lehet a már hagyományos piackultúra. Miért nem fejlesztik eléggé a piacokat Budapesten?
A külföldről hazánkba látogató turisták szeretik látogatni a budapesti piacokat egyedi hangulataikért, termékeikért, hagyományos értékesítési módjaikért. A sok új épület építése mellett ezekre az értékekre is figyelni kéne.
Nekem például nem tetszik az, hogy a Lehel piacon kevés a termelői árusító asztal. Viszonyítva az előző lehel téri piachoz. Van biztos sok üres tér Budapesten, ahol árusíthatnának a termelők. Ezért azok ki lennének használva. Bevétel lenne a helyi önkormányzatnak. Helypénz. Angliában láttam olyat is, hogy vasárnaponként kispiacok vannak templomkertekben és iskolák udvarain. Van miből pénzt csinálni, nem?
De ezt más településeken is lehetne kivitelezni.
Jártam már a kairói, a luxori és két isztambuli bazárban is. Nem, ezekkel nem fog versenyezni a Mari néni, aki óccsóért adja a paprikát. Bocs.
Mi termálfürdőben vagyunk igen jók, ebből lehetne többet kihozni.
Nekem turistáktól függetlenül hiányoznak a piacok. Az élelmiszerpiacok is, meg a bolhapiacok is, bár ez két eltérő műfaj.
Butaság az a megközelítés, hogy nem tudunk versenyezni az isztambuli bazárral. Persze hogy nem, de nem is kell.
Az kell, hogy meg tudjam vásárolni a lecsóra valót, anélkül is, hogy negyedórákat kelljen sorban állnom a hipermarket pénztáránál.
Utána meg tudjak enni úgy egy lángost, hogy normális fröccsöt iszom hozzá rendes borból, és közben megtudjuk beszélni a tippmixet a többi "törzsvásárlóval".
A piac erről szól, már sok-sok ezer éve csak erről szól.
Az ilyen piacok fele-kétharmada eltűnt, és nem azért mert nem bírták a kapitalista versenyt. Nálunk egyszerűen elsorvasztotta majd be is zárta a helyi önkormányzat, mert el akarta adni a telket. Azóta is üresen áll a telek, nem kell senkinek. :(
Szerintem lehetne hagyományt, népszerű hagyományt csináni a piacozásból. Ráadásul nem igényelne nagy befektetést az állam részéről. Csak a területet kéne adni. A helypénzből és egyebekből pedig lenne bevétel.
Olyan búcsús-vásáros piacokra is gondolok. Nem csak csarnokosra. Olyan érzést keltene, mintha legalább száz évet visszamennénk az időben.
Ha ez így van, akkor ennek örvendünk. De ezek szerint nincs kellően köztudatosítva, hogy ezek a dolgok élnek, vannak.
Na de a mértéke nem eléggé érzékelhető. Nem túl populatív.
Több figyelmet kéne szentelni a reklámnak, népszerűsítésnek, miegymás.
Fontos volna a népszerűsítés, hogy annak hatására ezek a piacok infrastrukturálisan továbbfejlődjenek. Akár még belföldi és ne adj isten idegenforgalmi vonzerővel is bírhatnának ezek a piacvásárok.
Jól ki lehetne használni.
Ráadásul a vidék-város kapcsolatok fejlesztésében is jelentős szerepet játszhatnának. Mintegy társadalmi összekötő kapocs lenne az országon belül. De szerintem még a határontúliakat is integrálni lehetne ilyen projektekbe, hagyományok felevenítése, életbentartása, felélesztése és fenntartása által. Népi hagyományt lehetne csinálni a piacozásból.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!