Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Szerintem Budapest, így...

Szerintem Budapest, így Magyarország egyik fő vonzereje lehet a már hagyományos piackultúra. Miért nem fejlesztik eléggé a piacokat Budapesten?

Figyelt kérdés

A külföldről hazánkba látogató turisták szeretik látogatni a budapesti piacokat egyedi hangulataikért, termékeikért, hagyományos értékesítési módjaikért. A sok új épület építése mellett ezekre az értékekre is figyelni kéne.

Nekem például nem tetszik az, hogy a Lehel piacon kevés a termelői árusító asztal. Viszonyítva az előző lehel téri piachoz. Van biztos sok üres tér Budapesten, ahol árusíthatnának a termelők. Ezért azok ki lennének használva. Bevétel lenne a helyi önkormányzatnak. Helypénz. Angliában láttam olyat is, hogy vasárnaponként kispiacok vannak templomkertekben és iskolák udvarain. Van miből pénzt csinálni, nem?

De ezt más településeken is lehetne kivitelezni.

#Budapest #turizmus #vásár #piac #Termelői árusítás
2015. nov. 2. 17:41
 1/8 anonim ***** válasza:
A magyar piacozásban nincs semmi különleges. Ha jártál már több helyen a világban, akkor ezt belátod. A külföldieket és hazai turistákat megcélzó piacok, vásárok mindig átcsapnak giccs- és gagyiparádéba. Sajnos amit írsz, már vagy 20 éve csinálják időszakos jelleggel a város több helyén, és magyarként inkább szégyellem magam....
2015. nov. 2. 17:50
 2/8 A kérdező kommentje:
De megfelelő állami kontrollal ez kivitelezhető lenne, nemde?
2015. nov. 2. 17:54
 3/8 anonim ***** válasza:

Jártam már a kairói, a luxori és két isztambuli bazárban is. Nem, ezekkel nem fog versenyezni a Mari néni, aki óccsóért adja a paprikát. Bocs.

Mi termálfürdőben vagyunk igen jók, ebből lehetne többet kihozni.

2015. nov. 2. 18:45
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

Nekem turistáktól függetlenül hiányoznak a piacok. Az élelmiszerpiacok is, meg a bolhapiacok is, bár ez két eltérő műfaj.

Butaság az a megközelítés, hogy nem tudunk versenyezni az isztambuli bazárral. Persze hogy nem, de nem is kell.

Az kell, hogy meg tudjam vásárolni a lecsóra valót, anélkül is, hogy negyedórákat kelljen sorban állnom a hipermarket pénztáránál.

Utána meg tudjak enni úgy egy lángost, hogy normális fröccsöt iszom hozzá rendes borból, és közben megtudjuk beszélni a tippmixet a többi "törzsvásárlóval".

A piac erről szól, már sok-sok ezer éve csak erről szól.

Az ilyen piacok fele-kétharmada eltűnt, és nem azért mert nem bírták a kapitalista versenyt. Nálunk egyszerűen elsorvasztotta majd be is zárta a helyi önkormányzat, mert el akarta adni a telket. Azóta is üresen áll a telek, nem kell senkinek. :(

2015. nov. 2. 19:08
 5/8 A kérdező kommentje:

Szerintem lehetne hagyományt, népszerű hagyományt csináni a piacozásból. Ráadásul nem igényelne nagy befektetést az állam részéről. Csak a területet kéne adni. A helypénzből és egyebekből pedig lenne bevétel.

Olyan búcsús-vásáros piacokra is gondolok. Nem csak csarnokosra. Olyan érzést keltene, mintha legalább száz évet visszamennénk az időben.

2015. nov. 2. 19:25
 6/8 anonim ***** válasza:
Sajnos nem veszed észre, hogy nyitott kapukat döngetsz. Mindaz, amiről itt álmodozol, már kézzelfogható valóság. Csupán nem ismered ezeket a helyeket, vásárokat. Amiről a 4-es beszélt, az is létezik. Szóval nem tudom, ti hol éltek, milyen útvonalakon jártok, de itt Budapesten és környékén mindez megvan.
2015. nov. 2. 19:30
 7/8 A kérdező kommentje:

Ha ez így van, akkor ennek örvendünk. De ezek szerint nincs kellően köztudatosítva, hogy ezek a dolgok élnek, vannak.

Na de a mértéke nem eléggé érzékelhető. Nem túl populatív.

Több figyelmet kéne szentelni a reklámnak, népszerűsítésnek, miegymás.

Fontos volna a népszerűsítés, hogy annak hatására ezek a piacok infrastrukturálisan továbbfejlődjenek. Akár még belföldi és ne adj isten idegenforgalmi vonzerővel is bírhatnának ezek a piacvásárok.

Jól ki lehetne használni.

Ráadásul a vidék-város kapcsolatok fejlesztésében is jelentős szerepet játszhatnának. Mintegy társadalmi összekötő kapocs lenne az országon belül. De szerintem még a határontúliakat is integrálni lehetne ilyen projektekbe, hagyományok felevenítése, életbentartása, felélesztése és fenntartása által. Népi hagyományt lehetne csinálni a piacozásból.

2015. nov. 2. 19:53
 8/8 anonim ***** válasza:
4-es, de te helyi lakos vagy, a kérdésben meg a külföldi turistákról volt szó.
2015. nov. 3. 20:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!