Szerintetek a nőgyűlölet, szexizmus mekkora mértékű Magyarországon?
Amit én tapasztaltam, hogy a szexizmus elég általános, mindkét(!!!) fél részéről. Ebből fakadó, csipkelődő, bár nem nyíltan, de kicsit lenéző/lesajnáló megjegyzésekkel szoktam találkozni. Bár, nem mindennapos dolog. Echte nőgyűlölettel való életben még nem találkoztam. Én azt vettem észre, hogy a férfiak inkább lenézőbbek, a nők pedig inkább gyűlölködőbbek. Illetve, több köztük a radikális gondolkodású.
Csak néhány példa:
Egy ilyen radikálisabb csoport hirdette azt, hogy a kismamáknak a fiú magzatokat abortálni, a már megszületett fiú gyermekeket magukra hagyni kellene, ezzel biztosítva társadalmi szinten a női többséget, és ezáltal erőszakkal magukhoz ragadni a hatalmat. Más szélsőségesek könyvet írtak a férfiak kiírtásának előnyeiről, és szükségességéről. Illetve, gyakori gondolat náluk a férfi nemi szervek levágása, büntetés és bűnmegelőzés gyanánt. Hiszen akinek pénisze van, az szerintük potenciális erőszaktevő. Ilyen gondolatokkal a másik oldalon sosem találkoztam.
A legdurvább nézet "a nő helye a konyhában van" szokott lenni. Gyerekgyilkosság, népírtás és súlyos csonkítás egy kényszerű társadalmi szereppel szemben, messzemenőkig drasztikusabb gondolat, szerintem ebben kiegyezhetünk.
Más:
A férfi szolidaritást manapság szitokszóként, kirekesztő, nőellenes viselkedésként tüntetik fel. Ezzel szemben a női összetartást becsülendő, tisztelendő, és férfiak által is támogatandó dologként festik le. Holott a kettő egy és ugyanaz, csak a vonatkozó nemek mások.
Vannak még rémtörténetek. Egy időben belefutottam néhányba egy ezeket gyűjtő és kitárgyaló oldalon. De annyira rosszul éreztem magam tőle, hogy azóta inkább hanyagolom.
Szóval van szexizmus, bőven. De egyik felet sem kell félteni. Mindkettő bőven kiveszi a részét belőle.
Még egy dolog:
A kérdésedben a nőgyűlöletet és a hímsovinizmust emeled ki, és teszed szinte egyenlővé a szexizmusal. Ezzel (feltételezem) akaratlanul is azt sugallva, hogy ez csak nők ellen irányulhat. Burkoltan ez is szexizmus. Nem bántásból írom, csak érdekességként. Társadalmi szinten is teljesen ez van az emberek fejébe verve, hogy a nőket mindig, a férfiakat pedig egyáltalán nem éri nemi alapú negatív diszkrimináció. Pedig ez egy nagyon téves gondolat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!