A svédek mit gondolnak a többi skandináv népről?
Legutóbb a dánok azon röhögtek rajtuk, hogy a ragtapaszt rasszista találmánynak tartották, mert a fehérek testszínéhez igazodik. A hírekben így írták: "A dánok szívesen élcelődnek a svédeken..."
Egy éve olvastam valahol, hogy a norvégok és a finnek a történelmi háttér miatt mindig is butáknak és gyáváknak csúfolták a svédeket. Sőt, a finnek a svéd nyelvet bu*isnak is tartják. Olyan viccek születtek róluk, amik hajaznak a szőke nős viccekre. A finnek egyszer úgy tréfálták meg őket, hogy elhelyezték Paavo Nurmi (finn futó) szobrát a Vasa hajóba még a kiemelése előtt. A svédek igencsak elképedtek, hogy a túróba került oda a híres sportoló szobra egy 300 éves hajón.
Szóval, ahogy észrevettem, hogy az izlandiak kivételével a három skandináv szeret kitolni a svédekkel.
A svédekről viszont nem hallottam, hogy ők is kitolnak velük.
>> a három skandináv szeret kitolni a svédekkel...
A svédeken kívül még csak két skandináv nép van...
Én eddig két példáját láttam-hallottam a svéd "ugratásnak": egy svéd képeslapot mutatott valaki, rajta egy svéd zászlócska és öt norvég zászlócska. A felirat: Találj öt hibát... Ez egy, a svéd kereskedelemben vásárolt képeslap volt, svéd bélyeggel és pecséttel.
A másik: tv-műsor ovodásoknak a svéd 1-es kanálison, a gyerekek fején korona (aki a királyt játszotta), kalap (a doktor bácsikak), sapka (a gazdálkodónak). Az 12 gyerek közül az egyiknek a fején egy nagyobb karimájú kalap-féle, ezzel a felirattal: "Hülye norvég". Ő volt a falu bolondja. Emiatt bekérették az osloi svéd kultur-attasét is. Svédországban az az általános vélemény, hogy a dánok elvadult németek és a norvégok elhülyült svédek.
A svédek amolyan nosztalgikus, lenéző mosollyal gondolnak a norvégekre és a finnekre. A "fura nyelvű" emberek, akiknek a svédek adtak kultúrát és útbaigazítást az önállósodáshoz.
A dánoknak a nyelvén szoktak viccelődni, de amennyire kivettem, őket "egyenrangú félnek" tartják történelemben, és kulturálisan is.
Ezért is szimpatikusabbak a norvégek és a finnek :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!