Vajon régen miért nem vándoroltak el a lakóhelyükről az emberek háborúk idején?
Miben vagyunk ennyire mások olyan 50-70-100 éve, hogy nem maradunk meg a helyünkön?
Voltak régen is háborúk, de az emberek kivárták a végét, talán jobban féltek elmenni, mint maradni? Vagy nem hagyták őket?
Először is nem voltak olyan mobilak mint most. Nem mindenkinek volt pénze, lehetősége az utazásra, a hírek sem jártak olyan gyorsan. Gondold el, az első világháború idején még rádió sem volt. Az újságokból értesültek az emberek, meg a szabadságos katonák beszámolóiból. Mire kiderült, hogy menekülni kellene, sokszor már késő volt.
Komoly háború esetén Európában is lezárták a határokat. Olvasd el pl. Athur Köstler idevágó könyvét vagy Remarque is írt ilyen tárgyú műveket. Egyszerűen nem engedtek be más országba.
Szóval akkor ateizmus, az énnek a köz elé helyezése, és kis szavak,;talán kicsinyesség?
Nem tudom, hogy egyet tudok-e érteni azzal, hogy hazája több is lehet valakinek.
Azt talán el tudnám képzelni, hogy a hazáját magával viszi az ember, magában, de máshol csak idegen lesz. Persze sokféle önigazolást ki lehet találni, ha elég okos az ember.
Hazája -történelmileg, irodalmilag, kulturálisan- nem lehet több az embernek.
DE igazából én nem is ezen gondolkodtam, hanem hogy lélektanilag ne harcoljanak azért, ami az övék, amiért a családjuk megszenvedett. Hogy ne tartsanak ki. Jó, nem ahol lőnek, de a szomszéd faluban.
Az 1. és 4. válaszoló jókat írt, egyetértek velük.
Alapvetően mobilabbak ma az emberek a jó információáramlásnak köszönhetően, így kisebb a rizikója, hogy rossz helyre mennek, hiszen a rokon/barát küldi az információkat, neki már milyen remek odakünn.
Ami még szerintem fontos szempont, hogy bizonyos országokban évek óta háború van, és ha még fél-egyévet ki is bekkel az ember „a szomszéd faluban”, azért 3–5 alatt eléggé elveszítheti a hitét abban, hogy valaha vége lesz… És ezek a háborúk ráadásul azért is ijesztőbbek a régieknél, mert nem két fél harcol, ahol várhatóan az egyik legyőzi a másikat, és kész, hanem akár 4-5-féle ellentétes erő feszül egymásnak. És nincs egy front, ami végigvonul, és ha az ember a „szomszéd faluba” megy, ott már nincsenek, hanem mindenhol ott vannak, bárhová dobhatják a bombáikat.
Régen is mentek, csak arról nem sok feljegyzés maradt, hogy mennyien mentek el. Akkor is gondolkodtak azért az emberek, rengeteg ember járt jól azzal is, hogy lépett az USA-ba, rengeteg ember van aki meg is gazdagodott, úgy hogy itt semmije sem volt a háború miatt.
Most meg már hozzátehetjük azt is, hogy a távolságok nem állnak az információ útjában, így sokkal könnyebb emgszervezni az utazást , felkészülni stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!