Egy technikusi végzettségű ember munkásnak vagy értelmiséginek számít?
háááát én semmiképp se sorolnám az értelmiségihez, de oké, nálam az jóval feljebb kezdődik, szal igazából ez meglehetősen relatív kérdés.
sztem értelmiségi, akinek csak úgy alapból a 4-5 egyetemi végzettsége + egy PhD azért megvan, és ezután lehet beszélni bármiről h mégis mennyire tud gondolkodni.
De most ezzel nem leszólom az illetőt, lehet a technikusival is értelmes, nem ezt mondtam ...
Szerintem egyik sem.
De attól függ, hogy mi lesz a munkája. A technikusi végzettség nagyon sok mindent takarhat.
Nekem a munkás, aki kétkezi munkát végez, a nehezebbik fajtából. Értelmiségi pedig, akinek felsőfokú végzettsége van és azt használja a munkájában, művelődik, képben vagy kicsit a művészetek terén, szellemi munkája van. Tehát nem mindenki, akinek van diplomája.
Első, ilyen alapon nem sok értelmiségi van az országban...
Molyember, sem a technikus munkakörével, sem a "betanított munkás" fogalmával nem vagy tisztában.
szűk réteg, ez tény, de létezik, hidd csak el ... na meg az se újdonság h természetesen a legfelsőbb értelmiségi körök sosem a lakosság 80%-át jelentette ...
és még csak nem is olyan csoda, aki olyan nyitott aggyal indul a világnak h 16 évesen már 2 felsőfokú nyelvvizsgája van, aztán egyszerre végez 2 keményebb egyetemet, majd teljesen automatikusan jön a PhD képzés is, azért hidd el, akad ilyen is néhány %-ban.
6-os: és még az ilyenek közt is van aki egy műveletlen, szakbarbár, a világra zéró mértékben nyitott, értelmes társalgásra képtelen egyén, akire amúgy sosem mondanám hogy "értelmiségi".
Persze ennek lehet az egyik oka hogy régen, a szüleim, nagyszüleim idejében sokkal kevesebb lehetőség volt szórakozni, művelődni. A szüleimnek és a nagyszüleimnek is rengeteg könyvük volt, ha esetleg bemegyek egy hasonló korú, szintén könyvmoly ember lakásába, 90%-ban ugyanazok a könyvek vannak a polcán. De minden másra ugyanez volt igaz: múzeumból szinte csak "komoly" művészeti múzeumok voltak; de még a társasutak is ugyanarra a pár úti célra korlátozódtak (Drezda, Milánó, Párizs, Róma, esetleg Moszkva). Tehát az ember jó eséllyel kikapcsolódás közben kicsit magasabb szintű kultúrát szívott magába mint manapság (és itt most nem feltétlenül a kereskedelmi tévézést akarom szapulni, pl divatba jött egy csomó új sport, meg úgy általában is a testmozgás, amik teljesen rendben van, csak épp műveltebb nem lesz tőle az ember :) ).
Szerintem az iskolai végzettség az nem jelent önmagában sem befogadást, sem kizárást.
A szocializmusban alkalmazott definíció szerint értelmiségi az, aki Új Írást szorongatva közlekedik és olcsó bort vesz a közértben.
Sajnos, ez a definíció 1991 után használhatatlan lett, mert megszűnt a folyóirat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!