Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Mit jelent az, hogy a régebbi...

Mit jelent az, hogy a régebbi kiadás 2017 májusáig lesz érvényben? Akkor a változtatott szabályokat is csak azután kell alkalmazni? Most akkor mikor írok helyesen?

Figyelt kérdés
"A magyar helyesírás szabályai az otthoni könyvtár legfontosabb tagja diákoknak, tanároknak, felnőtteknek. Az új magyar helyesírási szabályzat 300 nyelvtani ajánlást tartalmaz, valamint magában foglal egy szótári részt is, melyhez az Akadémiai Kiadó on-line hozzáférést biztosít. A régebbi kiadás 2017 májusáig lesz érvényben."

2015. szept. 4. 10:33
 1/9 anonim ***** válasza:
Valoszinu 2017-ig csak kiegeszito nyomtatvanyok fogjak tartalmazni az uj szabalyokat es majd 2017-ben fogjak kiadni egyben az uj szabalyok szerinti konyvet.
2015. szept. 4. 10:42
 2/9 A kérdező kommentje:

Nem, már rendelhető az új kiadás.

Ezért nem értem, hogy most akkor melyiket kell alkalmazni. :)

2015. szept. 4. 10:54
 3/9 anonim ***** válasza:
Az átmeneti időszakban a régi és az új szabályzat szerinti írásmód egyaránt helyes.
2015. szept. 4. 11:35
 4/9 anonim ***** válasza:
2017 májusáig alkalmazhatod az előző kiadás szabályait. Ennyi időd van rá, hogy átszokj az újra, utána már az lesz a mérvadó. Ebben az átmeneti időszakban írhatsz a régi és az új szabályok szerint is, mindkettő helyes. Tanítani viszont már csak az új szabályokat lehet.
2015. szept. 4. 11:35
 5/9 A kérdező kommentje:

Értem.

Csak fura, hogy majd két évig kétfajta is helyes lesz :)

2015. szept. 4. 11:45
 6/9 anonim ***** válasza:

Hát megjósolható, hogy nem csak két évig lesz kétféle helyesírás. Egy másik kérdésből idézek (4. komment):

"De az azért elég érdekes pedagógiai helyzet lesz, hogy a tanárnak az új szabályokat kell számon kérnie, a diák pedig az összes kötelező olvasmányában csak a régivel találkozik. :D"

http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__nyelvek__..

2015. szept. 4. 11:52
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

Én is épp most olvastam az említett másik kérdést, és engem is érdekel a dolog, mert fordítok.

Igaz, hogy a lektorok általában kijavítják a hibákat, de nekik sem lesz könnyű dolguk!

2015. szept. 4. 12:13
 8/9 anonim ***** válasza:
30%
Vegeredmenyt tekintve mindegy, hogy helyesen irunk vagy nem is annyira ... az a lenyeg, hogy ertelmes legyen a tartalma :)
2015. szept. 4. 12:44
 9/9 A kérdező kommentje:

8: Nekem nem. A munkám miatt is fontos. Ha egy hivatalos levelet írok, azt tökéletesen helyesen akarom megírni.

De magánéletben is, szerintem ez egy fajta igényesség.

2015. szept. 4. 18:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!