Ha valaki lop egy boltból, vagy áruházból, milyen károk érhetik az ott dolgozókat?
Szép is lenne, ha így lenne!! Nem büntethet egyik munkáltató sem kollektívan, az, hogy ezt sok kisbolt megengedi magának ez a kizsákmányolás csúcsa.
Remélem, hogy pl. mindenki tisztában van azzal, hogy egy TESCO milyen leltárhiánnyal dolgozik. Az összes ott dolgozó teljes bére nem fedezné azt!
Kollektíven NEM LEHET szankcionálni, tehát a leltárhiányért kollektíven nem felelhetnek az alkalmazottak. Bizonyos szintű leltárfelelőssége mindenkinek lehet - ha ez megfelelően van szabályozva, azonban ebben az esetben is a munkajogi kártérítés MÉRTÉKÉIG élhet ez a lehetőség. Addig, amíg igazolhatóan nem tudja bizonyítani egy adott dolgozóra a kárt, addig gondatlanság áll fenn, nem pedig szándékosság, tehát a teljes kár NEM TÉRÍTHETŐ, csak a jövedelem bizonyos hányadáig.
A kasszafelelősség az más kérdés. Ott egyértelmű a felelős és a károkozó személye.
Én régebben egy farmerüzletben dolgoztam,és egy csapat(5-en lehettek) kissebbség jött be,"szétnézni"....
Miután kimentek,azonnal kiderült,hogy hiányzik egy bőrnadrág a boltból.A főnök kegyetlenül ideges volt,és kiabált,szint a haját tépte,de nem vont le egyikőnknek a fizetéséből sem.Nem tudom hogy van a szabály,lehet hogy szabályos lett volna,ha kevesebb pénzt kapunk.fOGALMAM SINCS,MINDENESETRE ÉN NAGYON ÖRÜLTEM,HOGY NEM LETT KEVESEBB A PÉNZEM.
Tescoban dolgoztam, soha egy forintot sem vontak le a fizetésemből, sem a munkatársaiméból, mert megették a kedves vevők a sajtos stanglit, vagy ami éppen melegen került ki...
Azt gondolom, akkor nem sokan dolgoznának a Tescoba, Auchanba stb. ha ilyen "szabályok" lennének.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!