Mitől lesz egy festmény művészi? Egy kiállitáson láttam egy képet ami kb.5-6 vonalból állt, és egy csíkos háttérből. Értéke: kb 100. 000ft. Na most ha én festek egy csíkos hátteret meg pár vonalat akkor eladhatom 100. 000ért?
Igen, de Malevics könyvét ha el is olvasod, akkor ő igen komolyan el tudta magyarázni, hogy szerinte a művészetnek mi a lényege, és ehhez hűen alkotott...
Amúgy a művészet mindenki számára mást jelent. Mármint a mindenki alatt itt a művészeket értem, nem a hozzád hasonlókat. Te elég, ha eldöntöd, h mi tetszik és mi nem, messzebbre nem fogsz jutni, mert hiányzik belőled a nyitottság és az előítélet mentesség. Ha az előbbi képről neked az jut eszedbe, hogy nem tetszik, mert összevissza, meg szomorú, na ezt tartom én igazán szomorúnak.
Egy műalkotásnak nem az a lényege, hogy tetszik-e vagy nem, hanem, hogy mit fejez ki számodra, elgondolkodtat-e, milyen hangulata van, ezer féle dolgot felé lehetne itt sorolni. De ehhez nyitottság kell, oda kell állni az olyan kép elé is, aminek szerinted rondák a színei, és nem azt nézni, hogy te szereted-e a sárgát. Ez olyan, mintha egy versnél leragadnál egy szónál, amit te nem szeretsz, ezért már nem is olvasod el, meg se próbálod értelmezni, neked elég volt belőle az első versszak...
Persze itt nem a 10ezerforintos a piros kanapé fölé jó lesz, mert olyan csík van benne képekről beszélek, bár azzal kapcsolatban is el lehetne gondolkodni, ártani nem árthat. Amúgy olyan kiállításokra járj inkább, ahol nincsenek beárazva a képek, mint a bolhapiacon, ott nagyobb eséllyel találkozol a művészettel...
12:32 es válaszolónak:
Teljesen igazad van! Beismerem erre nem tudok mit mondani.
Én festek.
Sok olyan képem van, aminek semmi értelme. Pl. egyszerűen csak akartam valami színes képet, mert valahogy olyan jól esett a szememnek az a sok rikító szín. Aztán a végén kijött valami semmire sem hasonlító alakzat. Na megszáradt, gondoltam végeztem jó kikapcsolódás volt, elrakom. Aztán nem raktam el eléggé, felfigyeltek rá most be van keretezve. Kiállításom is volt már. Úgy vettem észre attól is függ az ár, hogy mit lehet belőle kihozni. Pl. milyen címet vagy történetet lehet úgymond ráfogni, hozzákötni. Ha nagy szavakat használunk megy fel az ár. Ha neves helyen van kiállítva már eleve van egy minimum árfolyam.
Egyébként pedig lehet egy kép akármilyen értéktelen (2 vonal az egész) ha felkapott nevű illető alkotta meg, akkor a nevet fizeted meg. Mint egyes termékeknél a márkát. Aki ezt elfogadja vagy elhiszi az meg is érdemli, fizesse ki...
Sajnos a művészet sem olyan már, mint régen...
Manapság az az igazi művész aki otthon alkot, csendben és hobbiból, nem a pénzért és egyebekért. Esetleg családjának elajándékozza a képeit vagy díszíti vele a lakását.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!