Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » A magyarság mennyire maradt...

A magyarság mennyire maradt tiszta genetikailag/vérszerint?

Figyelt kérdés
Illetve mondjatjuk azt hogy esetleg vagy apai Ősi ágról vagy anyairól egy honfoglaláskori magyar őstől származunk? Persze tudom hogy a sváb szláv stb keveredés. De azért még is az az egy ős. Még arra lennék kiváncsi hogy így genetikailag melyik népek a legtisztábbak és hogy mi hol állunk ebben. Tudom rengeteget keveredtünk de ez így van-e más népeknél is? Francia német szlovák cseh spanyol angol...Náluk mennyire tiszták? Valaki kifejtené?
2010. márc. 2. 22:52
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
100%

Cáfolom, hogy akadna olyan magyar ember, akinek az ősei között nem tűnt fel legalább két-három másik népcsoportból való ember.

A kutatások azt mondják, hogy már eleve, miközben megérkeztünk a Kárpát-medencébe, találkoztunk török népekkel [nem mostani törökökre, hanem sokféle törökszerű népcsoportra kell gondolni!], kaukázusiakkal, stb. Illetve állítják egyes régészek, ezzel foglalkozók, hogy a honfoglaláskor az egyszerű, szegényebb réteg volt magyar, míg a vezetők más népekből valók voltak.

Másrészt, jártak itt tatárok is, "rövid" ideig a törökök is erre jártak.

Vagy például a kunok is letelepedtek, asszimilálódtak, beleolvadtak az egészbe, egészen gyorsan.

Persze ez nem azt jelenti, hogy nincs magyar magyar ember. De nem mondanám azt, hogy apai vagy anyai ágról honfoglaláskori magyar ősöm van. :)

Azt nem tudom, sajnos, melyik népek "tiszták", de élek a gyanúperrel, hogy pl. Afrikában a pigmeusok. Esetleg. Talán.

Az izolált, eléggé tömbösítve, összezárva élő izlandiakról is bebizonyították, hogy vikingek és kelták leszármazottjai genetikailag.

Spanyoloknál sokáig voltak arabok.

Angolok meg aztán pláne, eléggé kevertek, szerintem. Volt ott minden... angolszász, kelta, gael, mittomén. :D

2010. márc. 2. 23:04
 2/20 anonim ***** válasza:
82%

A magyarok a legkevertebb nep Europaban. :D Azsiabol jottunk, aztan a Karpat-medenceben tovabbi keresztezodesek tortentek pl. torok, tatar, kornyezo orszagok nepe, nemetek, olaszok, akik betelepultek stb. En erre buszke lennek. :P

A legtisztabb nep(ek) a finnek es az izlandiak. Genetikailag is ki lehet mutatni, hogy kik voltak a felmenoik, es hogy majdnem hasonlo tulajdonsagokkal rendelkeznek.

Remelem sokat segittem, es milyen fura, hogy pont errol beszelgettunk ma a barataimmal. xD

2010. márc. 2. 23:07
 3/20 anonim ***** válasza:
100%
Czeizel jelentetett meg egy könyvet ezzel kapcsolatban, melyben a kutatásait mutatta be. Ezek szerint gyakorlatilag olyan, hogy genetikailag magyar nép, nem létezik. Mindenféle más nép keveréke vagyunk.
2010. márc. 2. 23:16
 4/20 anonim ***** válasza:
100%
Nagyon kevert a magyarság. Azt szokták mondani, hogy Magyarországnál már csak New Yorkban kevertebb a lakosság. Elvileg a magyarok kinézete olyan volt, hogy sötét bőrűek, barna szeműek és fekete hajúak voltak. Ehhez képest én is - mint sok más magyar - szőke vagyok, kék szemű és fehér bőrű. És hiába tudom visszavezetni, hogy a családomban minden oldalon csak magyarországiak éltek 5-6 generáció óta, egyértelmű a külsőm alapján, hogy volt más (valószínűleg szláv) népekkel keveredés. Szóval nem vesszük észre sokszor, mert ez a keveredés nagyon sok évtizete, évszázada is lejátszódhatott. Egyébként ezzel a kérdéssel nem egészen olyan szempontból tanácsos foglalkozni, ahogy a kérdező feltette a kérdést (mely népek a legtisztábbak genetikailag?), mert az nem jó, ha nem keveredik egy nép senkivel. Nézd meg az angolokat. Mivel szigetország, és amúgy is van egy stílusuk (felsőbbrendűségi érzésük), sokáig nem keveredtek más népekkel...hát gyönyörűnek nem mondhatóak és akkor még enyhén fogalmaztam. Ha nagyon tiszta egy nép genetikailag, az abszolút nem előny, hanem hátrány egészségügyi és kulturális szempontból is.
2010. márc. 2. 23:32
 5/20 anonim ***** válasza:
2010. márc. 3. 09:59
 6/20 anonim ***** válasza:
79%
A magyar nép NEM LÉTEZIK, csak papíron nevezik így magukat a magyarországnak nevezett terület lakói. A magyarok minden kárpátokon átmenő vagy ott letelepedő népek lakóiból "keveredett" ki a magyarság. Ha fáj az igazság, EZ VAN.
2010. márc. 3. 13:16
 7/20 anonim ***** válasza:

Olvastam valahol erről egy kutatást. Ott azt boncolgatták, hogy vajon egy nép mitől lesz egy nép? A genetikai, vagy a kulturális "származástól"? Ennek kapcsán vizsgálták a magyar nép génkészletét és kulturális örökségét. Összehasonlították a régészeti leletek alapján a régi magyarok génkészletével, valamint az itt élt szláv népek génkészletével.

Megállapították, hogy a mai magyarok genetikailag közelebb állnak az eredetileg itt élt szláv népekhez, mint a magyar ősökhöz.

Következtetés: Bár genetikailag a szláv népek voltak dominánsabbak, a kultúránk nekünk volt erősebb, ezért a magyar kultúra maradt fenn. Gyakorlatilag a keveredésből kulturálisan mi jöttünk ki győztesen, de ereinkben már inkább (nagyrészt persze, mert más népek is keveredtek itt) szláv vér folyik.

Na ezek után mondja azt valaki, hogy az vér szerinti származás határozza meg, hogy mennyire vagy magyar!

(Ui.: Ha jól emlékszem, az Élet és Tudományban jelent meg az a cikk még évekkel ezelőtt, amiben erről a kutatásról olvastam... ha rosszul emlékszem, bocs, lehet, hogy máshol volt, már régen olvastam.)

2010. márc. 3. 17:45
 8/20 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat sokat segítettetek:)

Én is nagyjából így gondolotam.

Pontosítanék egy kicsit a kérdésemen. A tisztaságot nem úgy mint uráli tényleges ősmagyar genetikájára értettem. Inkább a honfoglalás korától számítottam az úgymond tisztaságot. Tehát az teljesen mindegy hogy mennyire voltak keverve a bejövetelkor. Lehettek török szláv stb keveredések de ha a honfoglaló magyart illetve a 10. századi magyart vesszük tisztának és hogy igazából az török szláv stb "keverék" figyelmenkívül hagyjuk. Tehát az 1000éves múltra mennénk vissza. Azokhoz az ezer évvel ezelőtti ősökhöz létezik hogy van közünk vér szerint? Csupán annyira hogy apai ágon az ős az akkori magyarnak nevezett népből származott. Hogy azóta kivel keveredett és milyen népekből lettél te az mindegy. Csak az a kis rokonság. Igazából így értettem.

A németek úgy tudom soha sem volt egy önálló nép vagy nemzet... mindig több száz fejedelemségből tevődött össze. Gondolom ott mégnagyobb a keveredés. Vagy franciák, szlovákok, románok, csehek, lent a szerbek a horvátok? Ők mennyire? Elvileg akkor egyik nép sem létezik már. Szerintetek?

2010. márc. 3. 19:21
 9/20 A kérdező kommentje:

Mert ugye hogyha nincs ilyen genetikailag hogy magyar nép akkor végülis mire építenek? Miből a hazaszeretet?

Tudom Petőfi édesapja szlovák volt stb. És még lehetne sok más példa. Ha valakinek ennyire semmi köze a magyarokhoz /szinte mindnkinek/ honnan a hazaszeretet és az hogy Árpád leszármazottainak tekinjük magunkat.

2010. márc. 3. 19:44
 10/20 anonim ***** válasza:
58%
Az már piaci érdek.
2010. márc. 3. 20:19
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!