Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Egyáltalán; miért kell a...

Egyáltalán; miért kell a menekülteket letelepíteni?

Figyelt kérdés

A menekülteknek menedéket kell adni, addig, amíg az állapotok nem változnak abban országban, ahonnan menekültek.

Ahogy biztonságos a helyzet, miért nem köteles az ország, ahonnan menekültek, nem csak hogy visszafogadni, hanem rendesen visszatelepíteni őket az eredeti helyzetükbe -mármint az eredetinek megfelelő lakást-állást adni nekik-.

Vagy, ha már több idő telt el, akkor a családjuknak, gyerekeiknek, unokáiknak, stb. Sőt a hamvaiknak.

Hiszen csak menedéket kértek.

Aztán lehet gondolkodni azon, hogy kikre hogyan vonatkozna ez.

A 48 utániakra, Trianon utániakra, a kitelepítettekre, az 56-osok valódi menekültjeire, a későbbiekre a visszatelepólés szempontjából; és a másik oldalon a különböző időkben Magyarországra menekültekre.

Érdekes helyzet lenne.

2015. jún. 5. 23:55
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
58%

Szerintem csak azt szabad beengedni, akinek van hol élnie és nem azért jön ide, hogy lopjon, gyilkojon, nyomorogjon és betegséget terjesszen.

Illetve azt szabad beengedni, aki képes minket tolerálni és nem mocskolódik ránk, mert akkor nem kell itt élni.

Aki pedig okos vagy hasznos része a társadalomnak, miért ne maradhatna?

Természetesen érthető a menekültek részéről is, hogy nem akarnak a leprás hazájuk leprás vezetői miatt szenvedni vagy kegyetlenkedni és új életet szeretnének.

De az igazi megoldás tényleg az volna, ha letámadnánk minden ilyen háborús politikust és csapnánk a vezetés köreiben egy jó nagy genocide-t.

2015. jún. 6. 00:04
 2/11 A kérdező kommentje:

Bocs; de én menedékjogról próbáltam beszélni, nem egyszerű beengedésről.

Igazából nem is konkrétan a jelen helyzetre gondoltam, csak annak kapcsán jutott eszembe.

2015. jún. 6. 00:54
 3/11 anonim ***** válasza:

"A menekülteknek menedéket kell adni, addig, amíg az állapotok nem változnak abban országban, ahonnan menekültek. "

De addig miből élnek? Jobb az nekünk, ha el kell tartani őket évekig? Ráadásul a "menedék" azért nem túl civilizált környezet.

A másik, hogy ki mondja meg, hogy mikor változik meg a helyzet odahaza? Én nem örülnék, ha egy okostojás politikus találná ki, hogy mondjuk nekem mikortól lesz éppen élhető egy lepukkant ország. A hazájukat meg nem lehet semmire kötelezni, mert egyrészt általában nincs rá forrásuk, másrészt a belügyük, hogy mire költik a meglévő pénzüket. Vissza lehet persze küldeni a menekülteket, de az meg sima kitoloncolás.

Abban is van valami, hogy nem költözhet pl. minden mozambiki Európába, mert akkor itt lesz az új Mozambik. Valami megoldás kell, csak vigyázni kell, hogy ne érzelmi alapú, radikális megoldás legyen, és pláne ne gyűlölet alapú.

2015. jún. 6. 02:20
 4/11 A kérdező kommentje:

A menedékadás egyáltalán nem jelent eltartást, nem is tudom miből jöhet.

Hogy az ország mikor kerül visszatelepülésre alkalmas helyzetbe, az attól függ, hogy mi elől kaptak menedéket; természetesen.

Szerintem, bizony hogy lehetne akár kötelezni is a visszafogadó országot bizonyos életfeltételek biztosítására. Persze a menedéket adó országgal közösen lehetne megegyezni.

Semmiféle távoli helyről jövőknek nem szükséges messze a hazájuktól keresni menedéket. A hozzájuk legközelebbi az ő szempontjukból menedéket adó ország kellene, hogy menedéket adjon nekik.

Ha még nem tették, már rég kellett volna módosítani a menedékkérés helyét az " ahol találja magát a menedékkérő" -ről. DE biztos módosították, csak nem törődnek vele.

Az eredetinek megfelelő nem hiszem,hogy aránytalan terhet jelentene, kivéve ha mondjuk, a francia forradalom után Európában mindenfelé menedéket keresőkre gondolunk. Náluk viszont alkalmazni lehetne a személyre -szolgák nélküli- szabott feltételeket, birtok visszaadás nélkül.

A lényeg csak az lenne, hogy ne hajléktalanként, munka nélküliként térjenek haza.

2015. jún. 6. 04:39
 5/11 anonim ***** válasza:
100%

A menekültstátuszt így is kezelik: amint a menekült országát biztosnságosnak tekintik, megszűnik a státusza.

A kényszervisszatelepítés viszont nem túl humánus dolog. Itt többnyire évtizedes problémákról beszélünk, addigra a menekült pedig már jó eséllyel kiépítette a fogadóországban az egzisztenciáját, idősebb is lett. Itt vannak a barátai, esetleg családja, munkahelye... stb. Ezt mind vegyük el tőle és küldjük akarata ellenére vissza?

2015. jún. 6. 07:44
 6/11 anonim ***** válasza:
39%
Akkor is vissza kell küldeni oda ahova jött. Ő vállalkozott erre és tudta, hogy mi lesz a vége. Ez nem embertelenség, ez a következetesség. Menjen vissza oda, ahonnan jött. Sőt igazából az lenne a legjobb, hogy ha a határon fel lennének tartóztatva.
2015. jún. 6. 09:18
 7/11 anonim ***** válasza:
A vállakozás kissé félrevezető szó, amikor a túlélésről van szó :) Ebben az esetben következetesnek lenni embertelenség.
2015. jún. 6. 12:14
 8/11 A kérdező kommentje:

Szerintem a menekült státusz ma örökre szól.

Ás aki megkapja, az -elméletileg- bármelyik a genfi egyezményt aláíró országban letelepülhetne. És ez az, ami szerintem nem jó. (Attól függetlenül, hogy gyakorlatilag a menedékjogot elbíráló országon kívül minden más ország minimum keresztbetesz a letelepülésének.

Eleve a menedékjog megadásával, de főleg a letelepítésével igazából annak a rezsimnek segítünk -és segít minden menedéket adó ország-,amelyik elől vagy miatt el kényszerült jönni. Ez sem jó.

Szerintem segít a helyzetek megértésében, ha a régebbi helyzeteket nézzük.

És szerintem a valódi a menekült attól függetlenül, hogy kapott-e menekült-státuszt vagy sem, alig várja, hogy hazamehessen, nem tartja vissza semmiféle egzisztencia vagy más gazdasági ok. Mert ugye abban a pillanatban gazdasági menekültté válik, ami más kategória.

A valódi menekültnek hazai családja van, eszébe sem jut mással családot alapítani. A menekültnek nincsenek barátai, nem bízik senkiben alapból. A haverok meg más.

Egyáltalán nem kényszerre gondoltam. Hanem szervezett, tervezett visszatelepülési programra.

Talán legközelebb ahhoz lenne, ahogy németek hazatelepülési hátteret adtak az évszázadokkal ezelőtt széttelepített német eredetű,sváb ,stb családoknak. Azoknak is, aki már nem beszéltek németül,és azoknak is, akik már vegyesházasságokban éltek, csak valamelyik nagyszülő volt német.

2015. jún. 6. 14:51
 9/11 anonim ***** válasza:
Kicsit off, de azon filózom, vajon mennyire lett volna életszerű, ha pl. az '56-os menekülteket '90 környékén családostul repülőre tették volna New Yorkban vagy Zürichben, és irány haza. :)
2015. jún. 6. 14:58
 10/11 A kérdező kommentje:

Nem írtam én semmi repülőre tevésről.

Viszont sokan visszamentek 90 után. Persze nem azok,akik Amerikába menet a repülőgépen szerezték a diplomájukat.

Persze "56-os" és 56-os között van ég és föld különbség. Nem sok volt közöttük sem a valódi menekült;ez az igazság.

De, ha a valódiakat nézzük, akkor sem egyszerű repülőre tevésről lenne szó, hanem egy egyszerű lakás- kezdő munkalehetőség biztosításáról ott, ahonnan eljött, hogy ne az utcán kezdje újra. Ha már meghalt, akkor a gyerekének.

Semmi radikális, semmi kényszer, egyszerű lehetőség, ami morálisan talán megilletne egy valódi menekültet, áttelepítettet, kitelepítettet. Felkészüléssel, az új helyen esetlegesen szerzett javak -vagy azok értékének- hazavitelével.

Nem pucér erőszakos hazatelepítésre gondoltam; nem is értem honnan jött ez az ötlet...

2015. jún. 6. 15:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!