Bölcsész vagy Mérnök képzésbe tartozó szakok a nehezebbek? Kinek mi a véleménye?
BME -n tanulok gépésznek. Nem mondom, hogy könnyen és jól megy, de megvesznék ha bölcsésznek kellene tanulnom. Nincs érzékem, és nem is érdekel. Nekem akkor a bölcsész a nehezebb? Ezt általánosan nem lehet mondani!! Hozzáteszem, hogy a bölcsész ismerőseim egészen biztosan nem tudnák ezt az egyetemet elvégezni. Nekik így a mérnök a nehezebb. Hogy melyiken kell többet tanulnod, az kizárólag a saját képességeidtől függ.
Én csak azt tudom, hogy a bölcsészek állandóan el vannak látva szabadidővel, és ők éjszaka valóban alszanak, mi meg szopunk rendesen... Ez azt jelenti, hogy a bölcsészek okosabbak :D
Kedves Spiderfan,
Nyelvszakos bölcsésznek tanulok, és elhiheted, hogy nagyon oda kell tennem magamat, hogy tényleg tudás álljon a diplomám mögött. Egyszerre tanulok és dolgozok, méghozzá szakmai munkát: szakszövegeket fordítok, amellyel simán összeszedek egy magyar átlagfizetést havonta. S úgy írom ezt, hogy vannak nálam sokkal rátermettebb, szorgalmasabb, tehetségesebb csoporttásaim.
Történész? Régész? Nem csak tanár lehet az ember bölcsészként, tudományos munkát is végezhet.
Persze megértem a te szempontodat is, gazdaságilag valóban nagyobb eséllyel helyezkedhet el egy informatikus, de a kultúrának sokkal nagyobb a szerepe, mint gondolod.
Hát én nem tudom, Spiderfan, a magyar szakot felsorolva csak, hanem akarsz tanár lenni, akkor még lehetsz:
- nyelvészeti lektor
- szerkesztő
- tördelő
- jelnyelvi tolmács (jelnyelvi szakkal és megfelelő szakiránnyal)
- foglalkozhatsz beszédhibásokkal, mentális beszédzavaros emberekkel (például afáziásokkal, ami egy agysérülés, amelynek során valaki például tud szavakat mondani, de nem tudja őket nyelvtani szerkezetbe tenni) - ezt a pszicholingvisztika csinálja, ami az orvostudomány és a nyelvészet átmenete, a beszédképzést, beszédzavarokat, beszéddel kapcsolatos betegségeket vizsgálja
- feltalálhatod a google-fordítót
- szerinted a telefonban az automatikus íráskorrekciót (ami elég gagyin működik egyelőre) vagy például azt, hogy belebeszélsz, és megírja helyetted az sms-t, azt szerinted nyelvészek, vagy tigrisidomárok találták ki? természetesen társultak informatikusokkal. - fonetika, alkalmazott nyelvészet
- szerinted ki írja az általad nagyra becsült szakok szótárait? konkrétan egy nyelvész professzorasszony készítette a magyar kémiai, fizikai terminusok szótárát. - ez például lehet terminológia vagy szövegtan
- ha nem is vagy tanár, de nyelvészként a magyar- és idegennyelv-oktatás megreformálásáról lehetnek gondolataid
- pár éve feltaláltak 1 gépet, amely a hang alapú üzenetet siketek számára tátogó fej rajzává alakítja (amolyan hallássérülteknek készült telefonként működik) - ezzel a fonetika foglalkozik valamint a jelnyelvészet
- megfelelő szakiránnyal múzeumpedagógus is lehetsz akár
- foglalkozhatsz a nyelvemlékekkel - történeti nyelvészet (talán ez a legkevésbé mai hasznot hozó ág)
Most ezek jutottak eszembe. De ez az egész vita a hasznosságról fölösleges, mert a kérdező MÉG MINDIG A NEHÉZSÉGÉT kérdezte. Ami szerintem nem áll egyensúlyban feltétlenül a hasznossággal. Például a saját naplómat lefordítani szuahélire, aztán oroszra, majd vissza magyarra, végül matematikai egyenletet összeállítani a gyűrűk urában elhangzó összes dátumból: ez is nehéz, de nem különösebben hasznos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!