Hogyan vált a holland egy ennyire nyitott, toleráns, liberális néppé? Gondolom ennek valamiféle történelmi okai lehetnek.
Úgy általában nyugat európa nyitott és liberális. Persze van amiben a hollandok nyitottabbak, ilyen pl. a drog kérdése. De ebben is egyre inkább előrelépések történnek máshol is. pl: az usa sok államában már legális a marihuána, más államokban orvosi marihuána fogalma létezik (fű vényre)
Magyarországból azért nem érdemes kiindulni mert rendszeresen azt figyelhetjük meg a történelem folyamán, hogy itt minimum 30 éves a lemaradás folyamatosan. Magyarul szellemiségben mindig késve érünk be adott kérdésben.
Pl: kint egyre elfogadottabb a meleg házasság kérdése is, itthon meg még csak az elutasítás létezik az ügyben. Itt is ez lesz, de még 1-2 évtizedet tuti vitázni fognak róla akkor mikor már kb: az egész eu el fogja ismerni.
Teljesen nézőpont kérdése csak, hogy hollandia a nyitott e, vagy mi vagyunk nagyon zártak.
Köszönöm a válaszodat!
Persze, Nyugat-Európa összességében sokkal nyitottabb, mint Kelet (és Magyarország), de úgy vettem észre, hogy a hollandok még közöttük is úttörők.
Nem tudom, lehet, hogy hülyeség, de nekem a nagy népsűrűség is eszembe jutott a téma kapcsán, elvégre is olyan sokan laknak olyan kis helyen, hogy muszáj volt toleránsnak lenniük a másikkal szemben. Persze ez csak az én ötletem. :)
Az élni és élni hagyni elve történelmi okokból is táplálkozhat.
Egy franciaország nem volt évtizedekig vasfüggöny mögött és állandó jobbról/balról jövő megszállók célországa.
Nekünk meg volt török,tatár,habsburg,ruszki, szóval átjáróház voltunk elég gyakran.
Totálisan más a történelmünk/kultúr történelmünk.
A török nyugat felé maximum bécset veszélyeztette még és slussz. Mondhatni elég nyugis körülmények között fejlődhettek.
A magyarságban én egy nagy problémát látok: dafke okosabb akar lenni állandóan mindenkinél. És sok idő mire belátja, hogy nem, nem okosabb, sőt. És ezt újra és újra leműveli mindenben. :))))
És igen, nagyon látszik, hogy inkább kelet, mint nyugat. A nagyobbik baj, hogy nem nagyon látom az átlagemberen, hogy ezen túl akarna lépni.
Jó kis keleti, balkáni vaskalaposság és kivagyiság nyugati zenét bömböltető nyugati kocsiban, a meki parkolóban :)
Na most ennek magyarázd meg az nyugati gondolkodást, és élni és élni hagyni elvet.
Jah és ezt alaposan megfűszerezi egy demagóg fajmagyarkodós turbókeresztény jobboldal. Eszméletlen történelmi kárt fog okozni a fidesz és a kdnp, a baloldal meg töketlen volt mindíg is. (azok legalább nem keletre tolták a fejekben a kupit)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!