Írhattam volna a politikába is de talán szinte bárhova, szóval : Mi történt a 80-as 90-es évek lendületével?
23 évesen éltem meg a rendszerváltást. Akkor sokan azt hitték, hogy ha vége a cucilizmusnak, és megszűnünk szovjet gyarmatnak lenni, hipp-hopp, nálunk is Ausztria lesz. Aztán kiborultak a csontvázak a szekrényből, és az átlagpolgár szembe kellett nézzen azzal a ténnyel, hogy nem lesz kolbászból a kerítés, viszont lesz munkanélküliség most már kapun kívül is, elszabadulnak az árak és a hitelkamatok, azaz sokkal sz@rabbul él anyagi értelemben, mint Kádár apánk alatt. Nem véletlen a '94-es választási eredmény, viszont ez is csalódást hozott sokaknak, nem lett újra 2,50 a kenyér, ámde kaptak Bokros-csomagot. Ahogy telik az idő, azt is be kell látni mindenkinek, hogy nincs megváltó politikai garnitúra, amelyik a szétrohasztott országot 4 év alatt helyre tudná és merné rakni, és valszeg sose fogjuk utolérni a kommunizmustól megkímélt államokat.
Ezt látom és hallom, de én is kíváncsi vagyok, mások hogyan látják:-)
Én is úgy látom, hogy a rendszerváltás után arra várt mindenki, hogy terülj-terülj asztalkám lesz hirtelen. Jöttek az ígéretek, hangzatos kampányok, mivel ezt akarták hallani az emberek. A valóságban a nyugati életszínvonal hosszú évtizedek alatt fejlődött ki, ami nálunk teljesen kimaradt. A környező országoknak valamennyire sikerült elindulniuk (pl. csehek, lengyelek), de ők valahogy tisztában vannak vele, hogy ezért mit vállalnak be. Nekünk ez valamiért nem megy, inkább hiszünk az aktuális megmondó embernek, és azóta is ezt csináljuk. Nem akarunk szembenézni az igazsággal, cserébe persze kezdünk belefáradni, és egymásra mutogatni. A politika meg nem hogy ez ellen dolgozna, hanem még rá is játszik, mert meg tudja lovagolni ezt a hullámot.
Sokak szerint az volt az egyik gond, hogy túl jó dolgunk volt a 60-70-es évektől, és a rendszerváltás túl csendben történt. Nem érezzük, hogy minden csak rajtunk múlik, ehelyett még mindig másoktól várjuk a nagy csodát. Nem tudom, hogy így van-e, de lehet benne valami. Amit írsz, a 90-es évek lendülete, az szerintem a nagy csodavárás volt, de minden lufi kipukkan egyszer.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!