Mit lehet kezdeni egy jó történettel?
Tudod h van ez: az ötlet az egy dolog. Mindenkinek vannak hatalmas, világmegváltó ötletei. De ez kevés.
Gondolom könyvben gondolkodsz, nem?
Ha viszont filmben, akkor forgatókönyv kell.
Próbáld megírni szerintem. Ne hagyd az agyadban szétfoszlani, vesd papírra. Irdddddd le a legegyszerűbben ahogy tudod. Aztan dolgozz rajta. Ird meg mindenféleképpen!
Be kéne szerezni egy speciális programot (ingyenes), ami külön a forgatókönyvek megírásához van. A neve: CELTX
Fórgatókönyv írás alapjai:
-egy oldal a filmben egy percnek felel meg. Szóval egy oldalt úgy kell megírni, hogy az a filmbe beleférjen eg percbe.
-jelen időben írunk mindent.
-a f.k. egy 3-as struktúrára épül:
ACT1
ACT2-a
ACT-b
ACT3
Ennek az ábrázolását megtalálod a Google-ben. Igazából ez a BEVEZETÉS, TÁRGYALÁS és BEFEJEZÉS akar lenni.
-hivatalos betűtípus: 12-es Courier de ez alapból be lesz programozva a CELTX-be.
-a f.k. első lapjára kerül a "CÍM", alá "BY" és az alá pedig a "NÉV". Jobb alsó sarok BEFEJEZÉS DÁTUMA, bal alsó ha akarsz CÍM, TEL.SZÁM - de nem szokták kihasználni. Igazbából ide a produkciüs cég nevének kellene kerülnie. Ezért ez még nem fontos.
-Max 124 oldalas lehet, de ebben nem vagyok teljesen biztos.
- CHARACTER: A szereplő.
- DIALOUGE: párbeszéd
- SLUG LINE: belső vagy külső helyszín (int. v. ext.)/helyiség (pl:kórház)/idő (pl. este)
- ACTION: ide írod h mi történik. MI a cselekvés.
Igazából minden fontosat elmondtam, de még korántsincs vége. Még sok szabály van. Nem egyszerű ez. :D de az interneten nagyon sok hasznos dolgot találsz. Ezek csak tényleg nagyon az alapok. DE a CELTX mindneben segíteni fog. Rögtön meg fogod érteni.
Itt a STAR WARS forgatókönyve. Rögtön érteni fogod miről beszéltem. [link]
bocsi a helyesírási hibákért.:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!