Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Szerintetek lehetséges, hogy...

Szerintetek lehetséges, hogy elfogadjunk egy sérült embert?

Figyelt kérdés

A régebbi korokban az emberek féltek attól, amit nem ismertek. Ilyen módon a sérült személyektől is. Azt hitték szellem szállta meg őket, ezért vagy halálra ítélték vagy szelleműzésben részesítették. Később izolálták őket, különböző -lakosságtól távoli-helyekre.

Feltevődik a kérdés... Ma, amikor számos rendellenesség megjelenése alátámasztható, (Laikus ember felüti a Wikipédiát és máris tudja milyen típusú rendellenesség a Down-kór.) miért félünk még mindig a sérült emberektől?

Valószínű azért, mert menekülünk az élet "árny" oldala elől.

Szerintetek, hogy lehetne szemléletváltást elérni? Érdemes-e szembe nézni a valósággal? Érdemes-e segíteni?

2015. jan. 27. 18:45
 1/4 anonim ***** válasza:
Lehetséges.
2015. jan. 27. 18:53
 2/4 anonim ***** válasza:

Lehetséges. Tanulásnak hívják.

Az ismeretlentől nemcsak a régebbi korokban féltek az emberek. Az ismeretlen bizonytalanság, és az ember ezt nem képes elviselni. Ezért alakult ki a vallás, és ezért alakult ki a tudomány. Mindkettő a maga módján a bizonytalant csökkenti.

Az emberi betegségek egy más problémakör. Itt két dolog motivál alapvetően. Egyfelől a bizonytalanság (én is elkapom - volt erre tapasztalat), másfelől a másság elutasítása (végső soron ez is bizonytalanság - butább ember jobban elutasítja, mert nem tudja, mit kezdjen a helyzettel).

Azt kell megérteni, hogy bizonytalanság (ismerethiány) mindig lesz. De nem mindegy miféle, mennyire hat közvetlenül nagy tömegek mindennapjaira. Az ilyen hatások többnyire egyszerűek, többségében egy alapszintű ismeret elég a megértésükhöz. De ha egyéb életben maradási problémák elnyomják a megismerés iránti igényt (például, mert éhes ember kevéssé fogékony rá), akkor fokozódik a butaság, ezáltal a másságtól, az ismeretlentől való félelem. Vagy a hitbe menekülünk, vagy fellázadunk (és ölünk).

2015. jan. 27. 19:05
 3/4 anonim ***** válasza:

Megfigyeltem, hogyha valaki egyedül megy az utcán és lát egy valamilyen sérültet, akkor látszatra elfogadja. Viszont ha már ugyanez az ember 2-3 társával együtt megy, és együtt látnak egy sérült embert, akkor sajnos megy a szapulás. Tehát szerintem nem lehetséges, csak az álszentkedés megy.

A szemléletváltásos módszer (pl.: reklámok a TV-ben újságban a témáról) sem sikeres, az inkább felerősíti a gyűlöletet. Talán egyedül az a módszer hatásos (bár ez sem 100%-os), ha már gyerekkorban együtt tanulnak, játszanak a sérültekkel az épek (persze nem a magyar példák alapján...).

2015. jan. 27. 19:48
 4/4 anonim ***** válasza:
Szerintem ez egy oda-vissza folyamat, amiben része van az ilyen emberek rokonainak is. A szüleimmel voltam egyszer külföldön, és akkor hangzott el, hogy kb. 20 éve nyaraltak valahol, és egy ismerősük megjegyezte, mennyi a sérült az adott országban. Ők mondták neki, hogy itt se több, mint máshol, csak itt nem rejtegetik őket. És valóban, elfogadóbbak voltak az emberek. Más kérdés, hogy nyilván a rokonok is azért mutatkoznak ritkábban ilyen emberrel, mert megnézik őket. illetve mert pl. nincs hozzá türelmük. El tudom képzelni, hogy egy mozgássérült ember, mivel sok helyre nehézkesen tud eljutni, egy idő után inkább szívesebben ül otthon, mint hogy megint mindenki őt bámulja, ahogy a buszra se tud felkecmeregni.
2015. jan. 28. 01:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!