Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Mit szóltok ahhoz, hogy sem...

Ozmium42 kérdése:

Mit szóltok ahhoz, hogy sem színek, sem hangok, sem illatok, sem formák nem léteznek az elménken kívül?

Figyelt kérdés
2015. jan. 24. 00:38
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:

Elfogadható nézetnek tartom azt, hogy a vevő (pl. szerevezete felépítéséből fakadóan) konvertálja át az információkat olyan módon, hogy az említett fogalmként éli meg/érzékeli a vele kapcsolatba lépő adathalmazokat.

Ettől persze hangok, illatok, színek léteznek, csak lehet más élőlények/műszerek ezt máshogyan érzékelik.

Tehát relatív, hogy ki mit minek fog érzékelni. De ezek a részecskék ettől még objektíven és abszolút formában létezni fognak és megkülönböztethetőek egymástól.

Tehát a világ létezése nem szuvjektív valóság, a világ objektíven létezik, max máshogy érzékeljük. Ettől viszont minden hat mindenre, ami a hatáskörébe kerül.

Aki a formákat nem érzékeli és nem annak összetétele miatt, ott nagy baj van a fejben. Ettől még a formák létezni fognak.

2015. jan. 24. 00:47
 2/18 anonim ***** válasza:

Tegyük fel, hogy kidobok az utcára egy focilabda nagyságú C12H22O11 anyagot.

Ezt AAA úgy fogja érezni, hogy egy focilabda nagyságú barna, ill. édes cukor van ott. Megeszi, a szervezetének jót tesz.

BBB úgy fogja érzékelni, hogy egy focilabda nagyságú lila és keserű cucc bűzlik, ezért valószínűleg nem eszi meg, mert megölné (de ez nem biztos).

Ha AAA és BBB az egész világot mindenben élesen máshogy látja, akkor számukra az egész világ más.

Viszont ha AAA megeszi a cukrot, BBB-nek már nem lesz ott. Lehet, hogy BBB-nek a labda 200 méterről mérgező volna (bár kizárt, mert a labda nem fog odáig elhatni), de ha a labda egyszer eltűnt, BBB-nek nem lesz ott.

CCC pedig ha nem érzékeli ezt a labdát és nem ette meg senki, de rálép, akkor ha a szervezete és a labda között kapcsolat jön létre, ki fogja törni a nyakát, attól mert őt nem látott semmit.

A párhuzamos világban hívők még doválózhatnak és lovagolhatnak azon, hogy az anyagnak lehet egyszerre több állapota. Na de el tudod azt képzelni, hogy AAA elviszi a labdát 1000 km-re, de BBB-nek ott marad?

2015. jan. 24. 01:08
 3/18 A kérdező kommentje:
Kissé elkalandoztál Lucifer. Konkrétan megfogalmaztam a kérdésben öt dolgot, az objektív valóságot nem kérdőjeleztem meg, csak azt mondtam, hogy a felsorolt öt dolog nincs benne. A dolgoknak nincs objektíven színük, szaguk, alakjuk, hangjuk, ezek idegrendszeri leképezések, mintázatok és közmegegyezések csupán. Vagyis ott, a fejedben van, de nem kintről megy be, hanem eleve ott keletkezik. Azért van, mert az idegrendszered, érzékszerveid olysnok, amilyenek, és nem azért, mert a külvilág olyan, amilyen.
2015. jan. 24. 01:46
 4/18 anonim ***** válasza:

Tudom, hogy nem kérdőjelezted meg, mert te annál sokkal intelligensebb, értelmesebb vagy.

És azzal is egyetértek, amit írtál. Teljes mértékben.

Viszont hová szeretnél kilyukadni?

Hogy Isten nem szépnek teremtette a világot?

2015. jan. 24. 02:07
 5/18 A kérdező kommentje:

Nem akarok kilyukadni. Szerintem ez egy érdekes tény, arra számítok, hogy lesz, aki most szembesül ezzel először, lesz, aki nem hiszi el, kíváncsi vagyok, milyen reakciókat, érzéseket vált ki, így is van megfogalmazva a kérdés.

Nincs akadálya annak sem, hogy vallással kapcsolatos konzekvenciákat vonjunk le.

2015. jan. 24. 02:16
 6/18 anonim ***** válasza:
49%
Van egy rossz hírem: ezek létező dolgok. A hang például rezgés, ami akkor is van, ha épp nem hallja senki. Műszerekkel kimutatható, egyszerű fizikai jelenség.
2015. jan. 24. 03:12
 7/18 anonim ***** válasza:
Formák is vannak. Például, ha lenne egy betegséged, amitől nem jól tudnál tájékozódni, vagy éppen vak lennél, attól még adott tárgy alakja adott volna, és te nekimennél.
2015. jan. 24. 04:52
 8/18 anonim ***** válasza:

A színekkel, hangokkal, illatokkal kapcsolatban tudom értelmezni, amit írtál, a formákkal őszintén szólva nem igazán.

Úgy érted, hogy más szemfelépítéssel, más látással rendelkező élőlények nem ugyanolyan formájúnak látják ugyanazt a dolgot ugyanolyan távolságról és szögből?

A kérdésedre válaszolva szerintem érdekes ezzel a tudattal először szembesülni, de végeredményben ugyanolyan természetes, mint az, hogy léteznek olyan dolgok, amiket nem vagyunk képesek az érzékszerveinkkel érzékelni semmilyen módon.

2015. jan. 24. 08:39
 9/18 yuda ***** válasza:

Bevallom nem mélyedtem el a témában és közeli jövőben szándékom sincs, de hallottam már róla.

Két gondolat:

1. objektív, vagy nem objektív az érzékelésünk, ez átlagos szempontból mindegy is, mert így születtünk, erre szocializálódtunk és úgy tudjuk, a legtöbb ember mégis ugyanúgy érzékel, így elfogadjuk annak amit észlelünk. Ha érti valaki mélyebben, ha nem, akkor sem változik. Pirosat én is, te is pirosnak fogjuk látni és nem lesz vita. Az ízeket, szagokat úgyszintén, kivéve akinek valamilyen szintű sérülése van etéren.

2. hívők, vallásosok előtt, akik hiszik, hogy a biblia Isten szava, tudják, hogy a bibliában megtörtént csodák magyarázata (ószövetségi és újszövetségi egyaránt), hogy Isten a meglevő fizikai törvények felett áll és emiatt ezeket simán fel is függeszti, ha arról van szó. Megemlítem a tenger kettéválasztását, emberek feltámadását, csodagyógyulásokat, egyiptomi tíz csapást, ...stb.

Mind ugyanarról szólnak, hogy Isten a Teremtő, és adta az embernek ezt az érzékelhető világot törvényeivel, de ezek a törvények sem sziklabiztosak, mert a világmindenség egyetlen stabil pontja Isten igéje, maga Isten és ez az egyedüli örök, ami megmarad.

Minden más képlékeny, változó. Még az is, ami most annak látszik.

Zsoltárok könyve:119:89 Uram! örökké megmarad a te igéd a mennyben.

I. Péter levél:1:25 De az Úr beszéde megmarad örökké. Ez pedig az a beszéd, amely néktek hirdettetett.

2015. jan. 24. 08:52
 10/18 anonim ***** válasza:

Szia!

Én mint keresztény egy kicsit másképp gondolkodom ezzel a kérdéssel kapcsolatban.

"Teremtsünk embert a mi képünkre és hasonlatosságunkra.." ezt mondta Isten a Teremtéskor.

Halvány fogalmam sincs,hogy milyen lehetett az első emberpár a bűnbe esés előtt,viszont azt igencsak el tudom képzelni,hogy ha most mi a "bűnös" emberek rendelkezünk 5 érzékszervvel,akkor még hány "maradhatott" az Édenben.

Nem tudom milyen a tökéletes Istenhez hasonló ember,de mi van akkor ha mint tökéletes ember nem csak hallod a hangokat,hanem látod is,nem csak látod a színeket hanem érzed is,az illatokat szagokat látod is?

És ha ez így van akkor szerintem valamivel több mint egy emlék.

Keresztény szemszögből nézve sokmindent "levetkőztünk" magunkról amikor megtörtént a bűnbe esés,és tökéletlenek lettünk,de vajon milyen lehet egy tökéletes Istenhez hasonló tulajdonságokkal rendelkező ember?

Talán egyszer ez is kiderül.

2015. jan. 24. 09:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!