Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » , , A pokolba vezető út...

, , A pokolba vezető út jószándékkal van kikövezve" mit jelent? Mikor mondják?

Figyelt kérdés
2010. jan. 27. 22:04
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
91%
A jószándékú is okozhat bajt,vagy kárt.Nem a szándékot kell nézni,hanem a megvalósult tetteket.
2010. jan. 27. 22:12
 2/16 anonim ***** válasza:
77%
A jószándék hozzáértés nélkül kárt okoz.
2010. jan. 27. 22:18
 3/16 anonim ***** válasza:
89%
A szándék önmagában nem elegendő a problémák megoldására, a jó szándék nem ment föl a tetteid következménye alól.
2010. jan. 28. 00:28
 4/16 anonim ***** válasza:
65%

Ha valaki úgy cselekszik rosszat, hogy megvan arról győződve, hogy jót tesz vele, szeritnem, arra mondják ezt.

Például Hitler teljesen megvolt arról, győződve, hogy amit tesz az jó, közben pedig kiderült, hogy mégsem az.

Kisebb esetekre is láttam már alkalmazva.

Például A és B cipelnek valamit. C buzgón segíteni akar nekik, de hiába a jóakarat C közreműködése miatt A és B elejtik azt amit cipeltek. A példa megtörtént eseményen alapul és én voltam C.

2010. jan. 28. 00:33
 5/16 anonim ***** válasza:
17%

Én egyik eddigi válasszal sem értek egyet.

Sztem inkább arra vonatkozik, hogy valaki rosszat akar neked, meg akar károsítani, de nem szemből támad, hanem úgy tünteti fel magát, mintha a barátod lenne.

2010. jan. 28. 06:47
 6/16 anonim ***** válasza:
76%
Dosztojevkszkij híres mondása ez. Akkor mondják, ha jót akarsz valakinek, de rosszul sül el a dolog.
2010. jan. 28. 09:26
 7/16 anonim ***** válasza:
67%
Ja és egészen pontosan úgy szól az idézet, hogy a pokolba vezető út is jószándékkal van kikövezve. Az is kimaradt.
2010. jan. 28. 09:27
 8/16 anonim ***** válasza:
0%

"Dosztojevkszkij híres mondása ez"

Na ne hogy már. Bocsi, de ez a Bibliából van, nézz utána.

2010. jan. 28. 12:39
 9/16 anonim ***** válasza:

1. ha nem hiszed el, akkor nem nekem kell utánaneznem, hanem te add meg a pontos forrást, hogy a Bibliában hol van.

2. hidd el nekem, hogy Dosztojevszkij mondta.

2010. jan. 28. 13:15
 10/16 anonim ***** válasza:
93%

Én pedig egyikőtöknek sem hiszek, mert mindketten tévedtek.

A mondás alapjaiban már egy 1775 április 16-ai bejegyzésben megjelent (,,Hell is paved with good intentions"), de a kiadó lábjegyzteben jelezte, hogy ez a proverbiális kifejezés már 1651-ben is felbukkant. Etimológiailag pedig Clairvaux-i Szent Bernáttól (1091-1153) erednek az elemei "L'enfer est plein de bonnes volontés et désirs", azaz a pokol tele van jószándékkal és vágyakkal. Sokan használták, Dosztojevszkij volt az egyik, Kierkegaard, Coleridge, Marx és még sokak mellett.

2012. máj. 6. 17:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!