Hogyan kell értelmezni a mondást - Add meg a királynak, ami a királyé?
"Add meg a császárnak, ami a császáré, Istennek pedig ami az Istené"
Erre gondolsz?
Ezt Jézus mondta azoknak, akik csőbe akarták húzni, hogy buzdítson az adófizetés megtagadására.
Jézus megkérdezte, hogy kinek a képe van a pénzen. Akkoriban az aktuális uralkodó képmását verték a pénzekre. Tehát a pénz a császáré, mivel az ő képe van rajta. A lelkünk, az imáink viszont Istenéi, mert ő teremtett minket.
L
Pl. ne viselkedj úgy, mint Jehova Tanúi!
Attól, hogy keresztény vagy, meg hasonlók, nem kell az állam ellen lázadni.
Fizess adót, tartsd be a törvényeket! Add meg az államnak, ami az államé! (mivel ma már nem nagyon van király)
De én ezt így közmondásként még sosem hallottam.
Mellesleg ha kérdezel, akkor fogalmazd is meg úgy!
Ez nagyon alpári és sértő, hogy egy kijelentést, felszólítást írsz és utána teszel egy kérdőjelet és szerinted ettől már kérdés.
L
Létezik! Ma is mondják!
És én kérek elnézéstz, hogy nem úgy tettem fel a kérdést, hogy mi a mondás eredete.
"A helyes válasz már elhangzott, így csak annyit tennék még hozzá, hogy amellett, hogy földi (állampolgári) kötelességeinket teljesítjük (megadjuk a "császárnak, ami a császáré")sose felejtkezzünk el lelki kötelességeinkről sem (ima, 10parancsolat megtartása, felebaráti szeretet stb.)"
Pontosan. És fordítva is. Amellett, hogy a lelki kötelezettségeinknek (ima, 10parancsolat megtartása, felebaráti szeretet stb.) eleget teszünk, nem feledkezzünk meg az evilági kötelezettségeinkről sem, amiket az állam támaszt irányunkban
L
esetleg modern olvasatban: a nyugodt elethez mind az evilagi- mind a tulvilagi dolgokat tartsd szem elott
materialistaknak: kotelessegeid kozel semmit se hagyj figyelmen kivul, az egyik iranti teljes elkotelezettseg nem mentesit a tobbi alol
Ha jól láttam, a válaszadók közül a "császári részt" sokan csak politikailag értelmezik, tehát a fennálló világi hatalommal szembeni megfelelésnek.
Azt hiszem, ez a tanítás tágabb és érdekesebb ennél.
Számomra azt mondja, hogy (legyél akármilyen vallású, világnézetű, filozófiájú) van az életnek, univerzumnak egy racionális, kézzelfogható lecentizhető oldala és egy irracionális, értelemmel fel nem fogható és címkékkel nem ellátható, nem fiókosítható, nem kategorizálható oldala is és mindkét oldalnak meg kell adni, ami jár neki, ne higgyük azt, hogy csak az egyik számít, mert mindkettő számít, sőt, az egyedi személy feladata, hogy a saját életében hogyan _egyezteti_össze_ a két oldalt, hogy harmóniában legyenek, mert nem két független világról van szó.
Egy banális és kissé balga példával a fogfájást nem pusztán egy világnézetbe (isten/energia/bármi) vetett hit fogja meggyógyítani, de lehet, hogy hozzásegít, hogy egy számodra kedvező fogorvost találj. És enni és üríteni is kell mindenkinek, akármekkora hívő is legyen az ember.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!