Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Hogy van ez az amerikai nevekkel?

Hogy van ez az amerikai nevekkel?

Figyelt kérdés

Amerikában néha előfordulnak ilyen "dupla nevek", mint Mary-Kate, Mary-Ann, Marie Clare stb. (Férfi neveket csak azért nm mondok, mert nem tudok. Bár Latin-Amerikában ott van a Juan-Carlos, José-Armando meg társaik.)

Ezek most hogy vannak?

Ez az illető keresztneve, hogy Mary-Kate, vagy Mary-Ann?

Vagy Mary-nek hívják és a második neve Kate/Ann és csak azért, mert a Mary elég gyakori név, szólítják Mary-Kate-nek vagy Mary-Annek?

Latin-Amerikában tudom, hogy az embereknek húsz nevük van, de azért ez esetben is fenn áll, hogy José-Louis-nak, vagy Juan-Carlos-nak hívják az illetőt, (mármint hogy ez egy keresztnév) vagy csak ez a kettő tetszett a szüleinek és ezért így szólítják?

De Magyarországon is van (volt) ilyen. Ha nem is a közembereknél. Gondoljunk csak Károly Róbert királyunkra! Vagy Ferenc Józsefre!

Akkor most hogy is van ez?

2010. jan. 22. 14:58
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
Ez a keresztneve... Olyasmi mint az Annamária, vagy Izabella. Csak kötőjellel, nem egyben.
2010. jan. 22. 15:07
 2/11 anonim ***** válasza:
100%

Ha kötőjellel van, mint mondjuk a Mary-Kate akkor az egy keresztnév. Vannak olyanok is ami egy keresztnévnek számít, mégis még csak kötőjel sincs köztük, pl. Lee Ann Smith, Lou Ann Smith.

Van egy úgynevezett middle name is, aminek általában csak a kezdőbetűjét írják ki, pl. George W. Bush, akinek a középső neve Walker. (És például az előző Lee Ann példánál, itt biztosra lehet venni hogy az Ann az nem ilyen middle name, habár nem látszik a néven ha csak simán írják le)

2010. jan. 22. 15:09
 3/11 anonim ***** válasza:

Ja, és a Juan Carlos vagy José Armando nem kötőjeles. Ez így olyan mint pl. Anjou Károly Róbert vagy Kiss Péter László (mondjuk).

szerintem a kötőjeles írás inkább divat. Itthon is lehetne adni olyan nevet, (előző példából kiindulva) Iza-Bella vagy Anna-Mária, de nem elterjedt...

Szerintem.

[előző voltam]

2010. jan. 22. 15:10
 4/11 A kérdező kommentje:

Köszi!

Ja, és ha tudtok példákat (akár magyarokat is, de elsősorban külföldiekre, sőt leginkább angolokra gondolok), akkor kérlek azt is mondjátok!

2010. jan. 22. 15:10
 5/11 A kérdező kommentje:

Kedves 15:10-es!

Értem. Tehát a Juan Carlos és társai külön írandók. De attól még egy keresztnévnek számítanak, vagy kettőnek?

2010. jan. 22. 15:13
 6/11 anonim ***** válasza:
Tamás Gáspár Miklós :D
2010. jan. 22. 15:40
 7/11 A kérdező kommentje:
Hát, ez nem egészen ugyanaz.
2010. jan. 22. 15:41
 8/11 anonim ***** válasza:
Szia! Én az USA-ban élek, szóval el tudom mondani, hogy hogy működik: eleve kettő (vagy néha három) keresztnevet adnak. Tehát amit leírtál kötőjellel, hogy Mary-Kate, az 1 keresztnévnek számít, így használják együtt, de ha külön van írva, hogy Mary Louise vagy akármi, akkor az kettő keresztnév. Ha valaki kötőjeles nevet ad, akkor az a név úgy egész, ha mindkét részét mindig kimondják. Tehát akkor nem valószínű, hogy Mary-nek vagy Kate-nek hívnák külön, hanem Mary-Kate-nek fogják hívni. Emellett még van az illetőnek lehet egy középső neve is, mivel a kötőjeles az egy névnek számít. Szokás mindenkinek középső nevet adni (pl. Mary-Kate Leigh pluz egy vezetéknév), így a gyerek dönti el, hogy melyiket használja utána.
2010. jan. 22. 16:09
 9/11 A kérdező kommentje:
És ezeknek a "dupla neveknek" van valami rendszere? Tehát megvannak, hogy ezek közül milyen neveket lehet adni, vagy akármelyik két létező nevet összepárosíthatod?
2010. jan. 22. 16:13
 10/11 anonim ***** válasza:
Szerintem van rendszerük, kötőjelesen nem bármilyen nevet tesznek össze, viszont kötőjel nélkül bármilyen párosítás előfordul (akkor az 2 keresztnévnek számít, itt meg minimum 2 mindenkinek van). Még annyit akartam erről írni, hogy bizonyos kötőjeles nevek itt az USA-ban meg vannak bélyegezve (nem mind azért), mert a déli államokban nagyon gyakoriak. Ilyen például a Betty Lou vagy a Mary-Jo. Ez egy tipikus redneck név.
2010. jan. 22. 16:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!