Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Miért nézik le sokan a pedagóg...

Miért nézik le sokan a pedagógusokat?

Figyelt kérdés
Én pici koromtól kezdve felnéztem a tanáraimra, és nagyon tiszteltem őket, amiért megtanítanak mindenre, amit tudnom kell, és hogy az ő segítségükkel lehet majd belőlem valaki. De mostanában úgy vettem észre, hogy sokan lenézik őket, mintha semmit sem csinálnának, vagy mintha bárkiből lehetne pedagógus. Pedig ők nevelik fel a jövő nemzedékét és a mai világban egyre nehezebb dolguk van a szülők érdektelensége miatt. És egyre inkább át kell venniük azokat a kötelességeket is, amik a szülő dolgai lennének otthon, hiszen a szülők alig törődnek valamit a gyermekeik nevelésével. Én tudom,hogy vannak köztük is rossz emberek és olyanok, akik nem végzik rendesen a munkájukat, de ilyen emberek minden munkakörben vannak, még az orvosok között is.
2010. jan. 19. 11:52
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
51%

Szinte vicc, de a legkönnyebb elvégezni a tanítóképzőket, az "emberanyag" silány.

Akinek jó végzettsége és jó képességei vannak, azok jóval magasabb jövedelemért mennek el dolgozni a vállalkozói szférába. Röviden, tanítónak, tanárnak jobbára a férgese marad.

2010. jan. 19. 12:45
 12/20 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Mint írtam, tisztában vagyok vele, hogy sok olyan van, aki nem való pedagógusnak... de azt nem hittem volna, hogy ők vannak többségben... én már egyetemre járok, kijártam az általánost és a gimit is, és a tanáraimnak legalább a 80%-a igenis pedagógusnak való volt és jól végezte a dolgát... némelyiküknek a mai napig hálálkodom, ha összefutok velük... az egyetemen már tapasztalom, hogy a tanárok tojnak az egészbe egy nagyot, de kimondottan az általános és aközépiskolai tanárokra vonatkozott a kérdésem...az egyetem már teljesen más tészta
2010. jan. 19. 12:47
 13/20 A kérdező kommentje:
mellesleg ne keverjétek a tanítót és a tanárt, két külön fogalom...lehet, hogy a tanítóképzőt könnyű elvégezni, de egy kétszakos tanári diplomát manapság már nehéz megszerezni az egyetemen(főleg a így, a bolognai rendszerben)...sok ismerősöm bajlódik vele, mert a 3 éves alapképzés önmagában semmit sem ér és nem lehet vele elhelyezkedni, de a két éves mesterképzés (ahol a tanári képzést is megkapják) meg kutyanehéz és eleve nem könnyű bejutni sem
2010. jan. 19. 12:50
 14/20 anonim ***** válasza:
100%
Maga a tanárképző nem nehéz, viszont a szakma igen. Én is tanárképzőn vagyok, de nem érzem hogy felkészítettek volna a pályára. Azért az túlzás, hogy a férgese megy tanárnak, mert az még oda sem jó. A probléma inkább azokkal van akik 30 éve ugyanazt ugyanúgy ugyanabban az iskolában tanítják. Aki szeret tanítani annak ez sem probléma.
2010. jan. 19. 12:52
 15/20 anonim ***** válasza:
76%

Én tanító leszek. Nos van orvosin doktorált barátom, és ő is csodálkozik, milyen kiterjedt az ismeretünk. Pszichológus szintén, műszaki végzettségű detto. Nagyon széles palettán képeznek minket, nem véletlen 4 éves a főiskola és nem 3, mint a többi.

És persze szinte alap feltétel a hibátlan tudásanyag, hiszen nem adhatunk hibás információt tovább.

Persze mindenhol van selejt, de én keveset ismerek közölük, akik a végén a szakmában helyezkedtek el.

2010. jan. 19. 12:56
 16/20 anonim ***** válasza:
73%
Na, nekem voltak olyan ismerőseim -nem egy-, akik szakmunkásképző+levelező érettségi után lazán elvégezték a Tanítóképzőt, de olyan is, aki 2,5-tel húzta ki a műszaki szakközepet, viszont megerőltetés nélkül simán 4-es volt Tanítóképzőbe. Ennyit ezekről az intézményekről.:) Bohóctanodák, semmire se jók. Mondjuk hasonlóan gyenge szinte az egész magyar felsőoktatás, egy-két kivétellel. Nem csoda, hogy jobb helyeken nagyon megnézik, hol végzett az ember, illetve tesztekkel próbálják kiszűrni az alkalmatlanokat.
2010. jan. 19. 13:04
 17/20 anonim ***** válasza:
tanítóképző nem =tanárképző
2010. jan. 19. 13:06
 18/20 anonim ***** válasza:
100%

Úgy gondolom, hogy nincs olyan szakma, akit valaki ne nézne le. Még az orvosokat, ügyvédeket, a legtanultabb kutatókat is van, aki lenézi. Ez azt minősíti, aki munkakör alapján ítél meg valakit ismeretlenül.

Az az igazság, hogy ott tartunk, hogy lassan tényleg bárkiből lehet pedagógus, ahogy minden egyéb szakma is felhígult. Én magam is tanárképzőre jártam (nyelvszakos bölcsész voltam). Tehát azokkal jártam, akikből tanárok lettek/lesznek. Meglepő dolgokat tapasztal az ember egy ilyen közegben. Nem gondolnád, de ők puskáznak a legjobban, lébecol a diákok 80%-a, csak arra megy a többség, hogy a buli ne maradjon el. Arról nem is szólva, hogy nagyon kevesen rendelkeznek azzal a tudással, amit ez a szakma megkövetelne. Sokan azért mennek ilyen képzésre, mert máshová nem veszik fel őket vagy azért, mert fogalmuk sincs, hogy mihez akarnak kezdeni. Kikerül a bölcsész diplomájával és elmegy tanárnak, pedig lehet, hogy abszolút nem akarja ezt a pályát szívből csinálni. Persze vannak, akik úgy érzik, erre születtek és nagyon keményen tanulnak, de ez a kisebbség. Azért nem néz fel a tanárokra a fiatalok nagy része, mert felnőtt egy olyan generáció, akinek a tisztességes munka nem derogál. A másik pedig az, hogy a tanárokkal sokaknak volt rossz tapasztalata és rájöttek, hogy nem tökéletesek. Én is ált. iskolás és gimis koromban azt gondoltam, hogy a tanáraim milyen intelligensek és tisztességesek. Egész más lett egyesekről a véleményem, mikor tanári gyakorlatra mentem vissza ugyanabba az iskolába. Akkor másként viselkedtek már, akkor ismertem meg az igazi arcukat. A tanár sem Isten, az orvos sem, senki sem, de mindenkinek kijár a tisztelet.

2010. jan. 19. 13:15
 19/20 anonim ***** válasza:

Nemrég diplomáztam a tanárképzőn, summa cum laude eredménnyel. A kezdetekkor még nagyon lelkes voltam, de közben rájöttem, hogy nem nekem való szakma. Aki nem látja belülről, az el sem tudja képzelni, hogy mennyire stresszes és fárasztó. Nemcsak szellemileg, hanem bizony fizikailag is. Minden tiszteletem azoké, akik ezt jól tudják csinálni. Különösen ennyi pénzért.

Tényleg vannak rossz tanárok, találkoztam velük nemcsak diákként, de a főiskolán is, azonban nem ez a jellemző. Minden szakmában vannak nem odaillő emberek, én pl. 10 orvosból jó ha egyre rá mernem bízni magam.

2010. jan. 19. 19:45
 20/20 anonim ***** válasza:

A laikusok kedvéért azért leírom, hogy a tanító és tanárképző között nem igazán minőségi, se nem mennyiségi különbség van, hanem gyökeresen mások. Tanítóképzős diplomával csak 6. osztályig taníthatsz, tanárképzőssel pedig csak fölötte, középsuli végéig.

Tanítóképzőben nagyon sok a pszichológia, szociológia, anyanyelvi ismeretek. Mert a gyereket bizony mire fölsőbe megy, nagyjából szocializálni kell, ugyanis a mostani alsós gyerekeknek körülbelül a fele már kisebbségi, akikkel vért kell izzadni, hogy magyar ember módjára viselkedjenek. És mielőtt letámadna valaki, hogy ez rasszizmus, annak üzenem, hogy töltsön el pár hetet egy kevésbé nívós (vagyis sok cigány gyerek által látogatott) általános iskolában. De ez csak egy probléma, amit kezelni kell. Vannak gyerekek, aki se cigányul, se magyarul nem tudnak beszélni. Volt olyannal dolgom, akit nem hoztak iskolába, amikor nem volt piacnap és a szülők nem jöttek be a városba. Másik kisebbségi komplexusos volt, de mivel mindenkinél egy évvel idősebb volt és amúgy is nagy, izmos alkat, ezért a többiekre nézve elég kellemetlenül vezette a feszültségét.

Egyiknek az apja csak azért vette ki a gyereket a gyámból, mert pénzt kapott utána, de ő volt az első gyerek akit behoztak és az utolsó akit elvittek, mert apa ment a kocsmába. Másiknak anyja naponta vitte haza az új pasikat és nem nagyon figyeltek arra, hogy az ajtókat becsukják. De most még mondhatnék párat és ez csak egy osztály. Ezekkel a pedagógusnak kell törődnie.

2010. jan. 20. 11:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!