Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Könyvtáraknak van joga másolni?

Könyvtáraknak van joga másolni?

Figyelt kérdés
Én úgy tudom nekem nincs, de a könyvtárban simán bescannlenek nekem bármit. Ez hogyan van?

2014. júl. 17. 14:46
 1/7 anonim ***** válasza:

Elvileg nekik van. Az 1999. évi LXXXVI törvény a szerzői jogokról tartalmazza, a 35§ (4) az ide vonatkozó:

(4) Nyilvános szolgáltatásokat nyújtó könyvtár, iskolai oktatás célját szolgáló [33. § (4) bek.] intézmény, muzeális intézmény, levéltár, valamint a közgyűjteménynek minősülő kép-, illetve hangarchívum a műről másolatot készíthet, ha az jövedelemszerzés vagy jövedelemfokozás célját közvetve sem szolgálja, és

a) tudományos kutatáshoz vagy archiváláshoz szükséges,

b) nyilvános könyvtári ellátás vagy a 38. § (5) bekezdésében meghatározott felhasználás céljára készül,

c) megjelent mű kisebb részéről, illetve újság- vagy folyóiratcikkről belső intézményi célra készül, vagy

d) külön törvény azt kivételes esetben, meghatározott feltételekkel megengedi.

A teljes törvényt itt megtalálod:

[link]

2014. júl. 17. 15:22
 2/7 A kérdező kommentje:
de miért? egy törvény felülírja azt, amit egyes könyvek copyright szövegében leírnak? ráadásul nemzetközileg?
2014. júl. 17. 15:26
 3/7 anonim ***** válasza:
Nem "felülírja"; magyar joghatóság alatt a szerzői jog a fent említett jogszabályból fakad, az abban foglalt terjedelemben.
2014. júl. 17. 16:16
 4/7 A kérdező kommentje:
Nem teljesen értem. Külföldön, ha valaki jogot formál valamire, és úgy ad ki egy kiadványt, akkor Magyarország jogalkotása ezt nem írhatja felül! Mi alapján?
2014. júl. 17. 20:30
 5/7 anonim ***** válasza:

Nagyon nehéz általánosságban a külföldi jogrendszerekről beszélni, de ott sem a szerző "formál jogot", hanem valamely jogforrásból származó alanyi jog illeti meg őt, vagy védi a művét.

Magyar joghatóság alatt (azaz Mo. területén) - nemzetközi szerződés eltérő rendelkezése hiányában - csak magyar jogszabály állapíthat meg jogokat és kötelezettségeket, ergo nálunk minden mű a magyar szerzői jogi törvény hatálya alá esik. Persze elképzelhető a normakollízió, de ezt is nemzetközi szerződések hivatottak kizárni, több-kevesebb sikerrel.

2014. júl. 17. 22:44
 6/7 A kérdező kommentje:
Hát ez így nagyon durván hangzik. Amikor egy könyvtár megvesz egy könyvet, amibe bele van írva mondjuk az, hogy a szerző engedélye nélkül tilos a részeiről másolatot készíteni, akkor egy szerződés köttetik a két fél között. Ezt a szerződést a könyvtár megszegi. Ha a könyv Magyarországon lenne kiadva, akkor ezt tilos lenne beleírni a jogszabályok szerint ilyen formában, ha jól értem, ez ok. De ha külföldön jogszerű, és a könyvtár megveszi, akkor ahhoz kéne tartania magát, vagy ne vegye meg, nem?
2014. júl. 17. 23:27
 7/7 anonim ***** válasza:

Ha a szerződés explicite kizárja, akkor a könyvtár nem másolhatja, de ez nem szerzői jogi, hanem polgári jogi ügylet.

A szerzői jogi törvény rendelekézései viszont többnyire kógensek; a szerző maximum lemondhat törvény biztosította jogokról, egyedi aktussal nem keletkeztethet alanyi jogot (szóval ha pl. ha odaírja, hogy minden esetben tilos másolni, annak nincs jogi relevanciája a tv. eltérő rendelkezése hiányában).

2014. júl. 18. 02:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!