Miért nagyobb a társadalmi megbecsültsége az egyetemet végzetteknek mint a szakembereknek? Nagyobb egyáltalán?
Szerintem az nem igaz, hogy a nem diplomások kevesebbet keresnek, mint a diplomások, ugyanis a szakmunkások között nagyon sok olyan van, aki vállalkozó, és nem a valóságnak megfelelően vallja be az adóját. Lehet, hogy egy nőgyógyász a hálapénzekkel együtt megkeres több, mint 1,5 milliót havonta (szerintem többet is), de egy műkörmös, kozmetikus, fodrász, aki nem ad számlát és a szolgáltatásáért elkér kb. 4-5000 Ft-ot/fő, szintén nagyon jól keres. A kolléganőmnek a nővére műkörmös. A kolléganőm mondta, hogy nagyon megbánta, hogy nem annak ment, mert simán meg van neki havonta 400 ezer és ezért nem is kell a hétből 5 napot dolgoznia hetente. Vagy ha csak abból indulok ki, hogy havi egyszer elmegyek a kozmetikushoz, és másfél óráért ott hagyok 8 ezret, közben meg van még x vendége, akkor jogosan következtetek rá, hogy nem 200 ezret keres havonta. Szóval sok itt a nem bejelentett jövedelem. Nem mindegy, hogy kihez hasonlítjuk. Jogászhoz, tanárhoz, orvoshoz vagy akármi máshoz. Én tanár vagyok, le sem merem írni, hogy mennyit keresek, de gondolhatjátok, hogy a 150 ezernek a közelében sem vagyok 3 diplomával. Szóval attól függ, hogy milyen szakmához képest nézzük...
Még annyit, hogy a megbecsültség már a múlté. Én úgy látom, hogy az idősebb generációkban még nagyon benne van, hogy a tanár, az orvos, az ügyvéd értelmiségi emberek és megbecsülik őket, de a fialokban ez nagyon ritkán van benne. Mikor apuka bejön hozzám, hogy rám borítsa az asztalt, mert rá mertem szólni az 5-dikes fiára, hogy ne az órán dohányozzon a teremben, akkor elgondolkodom, hogy hol van itt a megbecsülés (a szó emberszámba vétel értelmében). Nem csoda, ha ilyen a gyerek egy olyan családban, ahol a szülő azt hiszi, hogy ő attól jó, hogy semmiben sem korlátozza a gyermekét.
ma 11:40:
Nagy itt az intelligencia látom.
Honnan veszed, hogy nem vagyok szakmunkás?
Egyáltalán milyen rálátásod van neked a szakács/cukrász szakra?
Apám szakmabeli, baromi sokat tud róla, én meg szakács/cukrásznak tanulok.
Baromi rosszul látod ezt elárulom neked. Még a középkategóriás éttermeknél is megvan a netto 200e. Ez meg csak emelkedik.
Te nagyon hülye vagy már bocs. Hogy lenne 70-80 nettó a tipikus?
Tudod mennyit keresnek a meckibe? nettó 90-et. Végzettség nélkül.
Amit nem tudsz azzal ne okoskodjál már légyszíves.
"Tudod mennyit keresnek a meckibe? nettó 90-et. Végzettség nélkül."
Az összes munkahelyről beszéltem átlagosan, nem a tiédről, hülyegyerek.
Nem tudtam, hogy te vagy az összes szakmunkás átlaga, bocs.
11:54
"Szerintem az nem igaz, hogy a nem diplomások kevesebbet keresnek, mint a diplomások"
Hát akkor ne higgyél benne. Egyébként a diplomások Magyarországon 2,5-szeresét keresik a nemdiplomások keresetének. De nem kell hinned benne, ha ez szerinted hitkérdés. Vallásszabadság van.
"szakmunkásoknál az élelmiszeriparban a 70-80 nettó a tipikus"
A saját írásodat sem tudod értelmezni? Az azért nem gyenge.
Fogalmakkal sem vagy tisztában látszik.
Élelmiszer ipar szerinted mióta egyenlő a vendéglátó iparral?
Mennyi gyökér jár ide te jó ég.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!