Hogyan lesz valakiből gyilkos?
Furcsa kérdés.
-Szándékosan készül rá. Bosszút akar állni valamiért.
-Frissen szült nő megöli a csecsemőjét, de ilyenkor nem mindig beszámítható állapotban teszi.
-Közlekedési balesetben, neki felróható okból meghal valaki. Jogilag ez nem gyilkosság ugyan.
-Nem ölni akar, "csak" büntetni, de eszét veszti, s a bántalmazott belehal a verésbe.
Tehát gyilkossá VÁLHAT valaki szándékosan, véletlenszerűen: papa szívgyógyszerére ráakad az unoka, a villanyszerelő rosszul köti be a vezetéket,valaki medvehagymaként árulja a gyöngyvirág zöldjét, az óvodában letett forró levessel teli üstbe beesik egy gyermek....ezek halállal végződő gondatlan cselekvések, de jogilag nem gyilkosságok, viszont a családtagok úgy fognak rátekinteni, mint gyilkosra.
Kérdés, milyen aspektusból vizsgálod.
Az előző jókat írt, de érdemes megkülönböztetni az emberölés és a gyilkosság fogalmát. Előbbi történhet gondatlanságból, mulasztásból, véletlenül, utóbbinál fennáll a szándékosság.
Amúgy pár lehetséges ok és lélektani típus:
- Rossz szocializáció, feldolgozatlan traumák, rossz családi minták és/vagy környezet hatására torz vagy hiányos morális érzék alakul ki, az illető ítélőképessége már eleve defektesen működik, könnyebben belekeveredik ilyesmibe.
- Kulturális hozomány (olyan kultúrákban, ahol bizonyos esetekben "természetes" a gyilkosság, pl. vérbosszú, becsület-gyilkosság, stb).
- Parancsra és/vagy ideológiai háttér mögé bújva (katonaként, a hazáért, stb).
- Átmeneti elmezavar.
- Súlyosabb elmezavarok, kezeletlenül (szociopátia és pszichopátia együtt, pluszban labilis idegrendszerrel elég veszélyes lehet), bizonyos súlyos téveszmék.
- Pszichoaktív szerek (alkohol, bizonyos drogok vagy gyógyszerek) hatása alatt megromlott ítélőképesség, ezektől való krónikus függés során erodálódott erkölcsi érzék.
# 5
Én pontoztalak le, mert nem az volt a kérdés, hogy milyen olyan feltételt tudsz felsorolni a sok közül, amelyik nélkül nem lehet valaki gyilkos, hanem, hogy hogyan lesz valakiből gyilkos.
Bevallom, amíg nem olvastam a második hozzászólásodat, nem voltam egészen biztos benne, hogy igaz-e a fent is leírt gondolatmenetem, mivel esetlegesen azt is jelenthette volna, amit írtál, hogy bárkiből lehet gyilkos, aminek van némi filozofikus mélysége, de te faviccgyártó szinten valóban sikeresen megkerülve a kérdést játszottad el, mintha válaszoltál volna rá.
Ha nem értesz egyet velem, akkor válaszolj arra a kérdésre, hogy hogyan öl meg egy gyilkos valakit?
Szinte látom a karakterek szintjén megfigyelhető válaszodat. "Úgy öli meg, hogy elveszi az életét." De hogyan veszi el? "Késsel." Késsel? "Fémből készült éles szélű eszközzel."
Le a faviccgyártókkal, mert nem lehet mindig elütni mindennek az élét, néha meg kell tudni oldani egy problémát!
"Ha nem értesz egyet velem, akkor válaszolj arra a kérdésre, hogy hogyan öl meg egy gyilkos valakit? "
Részben egyetértek veled. De a kérdés nem ez volt, amit Te feltettél; illetve ha a kérdező is erre volt kíváncsi, akkor majd finomít a kérdésén, ha számára nem megfelelő válaszokat kap. Az általa feltett kérdésre teljesen korrekt válasz az, amit adtam, ezt nem tagadhatod. Ha ennél többre kíváncsi, akkor ismét csak majd finomít a kérdésén, pontosítja, hogy mire kíváncsi. Az pedig hogy Te faviccnek vetted a(z egyébként teljesen komolyan írt) válaszomat, az hadd ne az én hibám legyen már :)
Tudod, már sokszor futottam bele olyanba, hogy a kérdező kiír egy kérdést, érkeznek rá a litánia válaszok, aztán kiderül, hogy nem is arra kíváncsi, amit részleteztek a válaszírók. Szóval úgy vagyok vele, hogy rövid, tömör, velős választ írok, ami a kérdést megválaszolja, aztán ha annál többre kíváncsi a kérdező, akkor majd pontosít később.
# 7
Oké, de kíváncsiságból kérdezem, hogy akkor hogy néz ki egy finomított kérdés szerinted?
Azt is szeretném hozzátenni, hogy a te logikád azt a lehetőséget nem veszi figyelembe, hogy a kérdező nem tudja a kérdésre a választ, következésképpen nincs birtokában részletes ismereteknek, hanem pontosan azért kérdez, mert meg szeretné szerezni.
mint ahogyan írták valamilyen trauma hatására.
Ilyen hajlammal született
bosszút akar állni valakiken
pszichológiailag nem teljesen ép.
De persze lehet olyan is hogy nem is tudja hogy gyilkos mert mondjuk éjszaka szinte alva járva gyilkol
lehet valamilyen keres donort és emiatt gyilkol(vagyis a szervei miatt)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!