(? ) "A kivétel meg csak erősíti a szabályt" Nem értem.
Figyelt kérdés
Miért erősíti, miért nem ellenkezőleg?2014. jún. 17. 18:06
1/5 anonim válasza:
Erre eddig két magyarázatot olvastam:
a) A szólás félrefordítás. Eredetileg úgy szól, hogy "a kivétel próbára teszi a szabályt."
b) Helyes a fordítás, de hiányos. Teljesen így szól a szólás: "A kivétel erősíti a szabályt, ha a kivétel is szabály." Értsd: a látszólagos ellentmondásokban is lehet szabályszerűség, és ez egy összetettebb, de gazdagabb szabályt jelent.
Egyébként persze így magában szofista baromság.
2/5 A kérdező kommentje:
Kösz!
2014. jún. 17. 18:28
3/5 anonim válasza:
mert a BTK-n végzett filozófusoknak is kell a munka, azért vannak ilyen mondások
4/5 anonim válasza:
Hát amúgy kb úgy van, ahogy a második mondta:D
Meg h az ilyen naplopóknak mint te legyen min agyalni, addig sincs láb alatt.
5/5 anonim válasza:
Én meg úgy emlékszem, hogy latinból fordították, csak rosszul. Eredetileg úgy szólt, hogy a kivétel nem gyengíti a szabályt. Ez hasonló jelentéssel bír, de logikailag nem azonos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!