Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Miért ferde a kereszt a Szent...

Miért ferde a kereszt a Szent Koronán?

Figyelt kérdés
2010. jan. 3. 00:31
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
100%
Mert egyszer - meg nem tudom mondani mikor, nagyon régen - le lett ejtve, és aztán így hagyták.
2010. jan. 3. 00:40
 2/16 A kérdező kommentje:
Én is valami ilyesmit hallottam, esetleg vki tud bővebbet erről, esetleg vmi link ?? :)
2010. jan. 3. 01:00
 3/16 anonim válasza:
Kazinczy írt róla valahol, sajnos már nem emlékszem, hol, hogy csak egyszerűen túl nagy a foglalata. Ő közelről megnézte.
2010. jan. 3. 01:05
 4/16 anonim ***** válasza:
100%

Erre két magyarázat is van. Az egyik egy legenda. Eszerint amikor Hunyadi Mátyás gyermekkorában játszadozott, egyszerre csak nagy szárnycsattogást hallott. Jöttek az angyalok, hozták a koronát, hogy a fejére tegyék. Megrémült a kis Mátyás, nagyot sújtott az öklével, és éppen a keresztet érte a csapása. Azóta ferde.

Nyilvánvaló, hogy ez a legenda messze jár a valóságtól. A másik mendemonda már történeti. Eszerint a kereszt akkor görbült volna el, mikor bajor Ottó 1305-ben a Venceltől visszakapott koronát tokba zárva és nyeregkápára akasztva hozta hazafelé, és Fischamendnél leejtette, elvesztette.

A magyarázat történeti ugyan, de mégiscsak monda. A kereszt görbeségének oka kevésbé romantikus. Az egymásra boruló pántok közepén egy nyílás van. Ide erősítették be, eredetileg függőlegesen, a keresztet. Ez a nyílás vagy furat kitöredezett, nagyobb lett. A kereszt alsó gömbjének szege lazán van benne. Vagyis az hol erre, hol amarra dől.

2010. jan. 3. 01:07
 5/16 anonim ***** válasza:
100%

én olyat hallottam, hogy egyszer még régen valaki megpróbálta ellopni, de nem sikerült és a lopás közben megsérült. és ezért ferde.

nem tudom, mi igaz ebből.

2010. jan. 3. 01:36
 6/16 anonim ***** válasza:
Még alsó tagozatban osztálykiránduláskor elmentünk a parlamentbe, ott azt mondta(nagyjából) a bemutató csaj, hogy sokan meg akarták szerezni a koronát, ezért strapáknak volt kitéve rejtegetni kellett, olyan is volt hogy elásták...
2010. jan. 3. 01:39
 7/16 anonim ***** válasza:
100%
Mozog benne a kereszt? Mindegyik képen ugyanarra dől
2010. jan. 3. 01:42
 8/16 anonim ***** válasza:
És miért nem javítják ki?Az amerikaiak mielőtt vissza adták végeztek rajta javításokat.
2010. jan. 3. 07:47
 9/16 anonim ***** válasza:
én úgy olvastam, hogy mikor V. László anyja, Luxemburgi Erzsébet Albert halála után ellopta a koronát és elmenekült, akkor azt László pólyájába rejtette, és a gyerek ahogy ráfeküdt, elferdült alatta a kereszt
2010. jan. 3. 09:55
 10/16 anonim ***** válasza:
A bolygók, Nap, Föld állásával van kapcsolatban. Ez az a videó: http://www.youtube.com/watch?v=UDqJDlF8tLY
2010. jan. 3. 19:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!