Krisztus neve származik a keresztből, vagy a kereszt szó Krisztus nevéből?
Figyelt kérdés
2010. máj. 25. 12:13
1/15 anonim válasza:
FAILED, egyik sem... A Krisztus szó maga Messiást jelent (héber és görög vonalakon keresztül). A Messiás pedig "felkent-et" jelent. Tehát Krisztus=Felkent. A kereszt már csak egy asszociációja lett a Krisztus szónak a kereszténységben.
2/15 A kérdező kommentje:
És a keresztút? Vagy ezt hogy hívták a ógörögök?
2010. máj. 25. 12:51
3/15 anonim válasza:
A krisztus szó a görög krizma szóból ered.
Krizma=olaj.
Christos=olajjal felkent (a királyokat ebben a korban nem koronázták, hanem olajjal felkenték). A keresztnek ehhez semmi köze.
A Christos tükörfordítása héberül a Messiás, magyarul a Megváltó.
A keresztút az, amikor Jézus saját hátán cipelte a keresztet a kivégzése helyéig a Golgota hegyére.
4/15 A kérdező kommentje:
Nem arra a keresztútra gondoltam, hanem amikor egy út van keresztben is. Útkereszteződés, modern nyelven.
2010. máj. 25. 13:49
5/15 anonim válasza:
Az a kereszt, amire Krisztust felszegezték, éppúgy kereszt (x) alakú, mint az útkereszteződés.
Nem értem amúgy, hogy mit nem értesz...
6/15 A kérdező kommentje:
Akkor az X alakot Krisztus után nevezik keresztnek?
2010. máj. 25. 14:13
8/15 anonim válasza:
Nem, a két szónak semmi köze egymáshoz.
9/15 anonim válasza:
Két másik szó. Egyik sem származik a másikból. Kereszt már volt krisztus kora elótt jóval mint szimbólum. A föld szimbóluma. Nézd meg a rovásirás F betüjét. Az a jel a Föld szimbóluma. És nem véletlenül nevezzük Földnek F-el. Krisztus>>>>KRIStály remélem érhető KRISna>>>Kristály Buddha>>>>Buda (mer a világon mindenhol így ejtik). Egyébbként az előttem szólóknak is igazuk van. De ez is hozzátartozik még. Remélem érthető. Egyébbként Jézus a név. És Megkeresztelkedése óta Jézus Krisztus. És a krisztus az az angyal aminek az energiájával dolgozott. Az angyal pedig Isteni minőség. Isten része.
10/15 anonim válasza:
előző vagyok. Tehát 30 éve kora óta "működött" Ott kapta meg a Jordán folyóban Keresztelő János által Krisztus angyalt, aki folyamatosan vele volt. Bennt van a bibliában is: onnan ismerte fel János, hogy ő a messiás mert vele maradt a lélek/(galamb képében)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!