Hogyan változtathatnék magamon, hogy ne legyek egy nyomorék?
Szerintem azaz első, hogy legyél mindig ott a társasággal. Megszoknak, megszokod őket, és előbb-utóbb szabadabban mersz majd kitárulkozni.
Esetleg próbálj meg előre felkészülni, hogy az adott helyzetben és kérdésre mit kellene mondanod.
Mondanám, hogy ne görcsölj rajta, mert csak nehezebb, de ez még nyilván nem megy. Sok sikert :)
Hát, kezdhetnéd azzal, hogy nem titulálod magad nyomoréknak emiatt. Egyrészt azért, mert ezzel a saját önbizalmadon sem segítesz, másrészt sértő és degradáló rajtad kívül mindenkire, aki hasonlóan éli meg a szociális helyzeteket, és akik ezt nem is gondolják feltétlenül problémának, amiből "jó irányba" kell fejlődni.
Másodszor ha otthon le sem tudnak állítani, az arra utal, hogy nem érzed jól magad abban a környezetben, amiben szocializálódni próbálsz. Szerintem ne akarj az iskolai meg egyéb kényszerközösségeknek megfelelni, ahová csak úgy bedobnak, hanem keress olyan társaságot, akikkel van mondjuk közös témád és akik nem "csak úgy, ez van" alapon vannak veled, hanem mert értékesnek találják a társaságod.
Az is gond lehet, hogy internalizáltad a társadalmi elvárásrendszert arról, hogy csak az igazán értékes, aki ügyesen mozog társaságban. Szerintem mindenképp az legyen az elsődleges célod, hogy jelen állapotodban is jól tudd érezni magad - ebben sokat segíthetnek az olyan hobbik és projektek, amiket egyedül is tudsz csinálni, és sikerélményt, de legalábbis jó kikapcsolódást nyújtanak. Ha eléred azt, hogy jó társaságnak érezd magad saját magad számára, akkor majd a szocializációt is könnyebbnek fogod érezni, mert nem azon görcsölsz majd, hogy jó benyomást tégy, és nem keserít el, ha esetleg nem sikerül.
Gyakorlópályának egyébként ott az internet - rengeteg netes közösség van, ahol átmenet nélkül be lehet kapcsolódni egy társalgásba és könnyen vissza is lehet vonulni belőle, itt nem kell aggódnod a külsőd, a gesztusaid és egyéb nonverbális dolgok miatt, összességében sokkal magabiztosabban adhatod önmagad.
Remélem, segítettem valamit. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!