Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Most mit is jelent az, hogy...

Most mit is jelent az, hogy agyon nyomni?

Figyelt kérdés

agyon, ütni, agyon-nyomni.

Ugye az agy a fejben van.. agyon ütni- fejbe ütni, megütni az agyát.

Viszont az agyon nyomni már teljesen más és ez az agyon ütés átgondolatlan "agyon" használatából ered ugye.

Tehát az agyon az a magyarban valami "szarrá" "össze" "szét"-et is jelent, de ez mennyire fura már nem?

2014. máj. 4. 23:59
 1/4 anonim ***** válasza:
Tényleg érdekes :)
2014. máj. 5. 00:51
 2/4 anonim ***** válasza:
Hát nekem az agyonver,agyonnyom kb egyenlő a "halálra ver,halálra nyom"-mal.
2014. máj. 5. 11:28
 3/4 anonim ***** válasza:
Arra én is gondoltam hogy az agyból ered,de már teljesen mást jelent nem feltétlenül kell valakit agyon ütni ahhoz hogy agyonüssék.
2014. máj. 5. 11:29
 4/4 anonim ***** válasza:

Van egy ilyen fogalom, hogy átvitt értelem. Kezdetben egy szónak van egy jelentése. De ez egyben szoros kapcsolatban áll egy folyománnyal. Ezért később a szót már abban az értelemben - átvitt értelembe - is használjuk.

Az agyon üt, szó szerint azt jelentette, fejbe, agyba verték. Mivel az agy rendkívül sérülékeny, ezért az ilyen cselekménybe bele is lehet halni. Nem meglepő, ha ezután az agyonüt (egybe írva) már szinonimája a "megöl" szónak. Ebből következően az agyonnyom jelentése: olyan mértékben nyomja, hogy abba belehal.

Tehát agyon üt, agyon nyom (külön írva), azt jelenti az agyán ütik, nyomják. Az agyonüt, agyonnyom (egybe írva), azt jelenti, megölik.

2014. máj. 5. 13:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!