Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Melyik a kedvenc színházatok...

Melyik a kedvenc színházatok Budapesten?

Figyelt kérdés
2014. ápr. 26. 15:43
 1/7 anonim válasza:
Erkel Ferenc:)
2014. ápr. 26. 15:58
 2/7 A kérdező kommentje:
Meg is indokolod a válaszodat? Valahogy úgy érzem semelyik színház nem ugyanaz már mint régen. A Shakespeare darabokat is modernizálják, amivel csak azt érik el, hogy a darab elveszti az eredetiségét. Olyan színházakba szeretnék járni, amelyekben élnek még a régi, kissé konzervatívabb hagyományok.
2014. ápr. 26. 16:35
 3/7 anonim ***** válasza:
Jaj már megint te? Mostanra már felfoghatnád, hogy olyan fogalom, hogy konzervatív színház nem létezik. De ezt már elmagyaráztam neked.
2014. ápr. 26. 16:49
 4/7 A kérdező kommentje:
Nem egészen így értettem. Van amelyiknek színház már olyan effekteket használ, ami nem fér bele egy darabba. (ez alatt értem a zenéket, bizonyos kivetítéseket. Például a pinceszínházak vagy kisebb kamaratermek még nem mozdultak el ebbe az irányba.
2014. ápr. 26. 17:07
 5/7 anonim ***** válasza:

"Például a pinceszínházak vagy kisebb kamaratermek még nem mozdultak el ebbe az irányba."

Nem tudom te milyen pinceszínházakban voltál eddig, de pont ott vannak a legalternatívabb előadások.

De, hogy értsd: amire te vágysz az nem konzervatív, hagyományos színház, hanem történelmi, realista. A szocializmus egyetlen megengedett játszási formája volt (elsősorban politikai okok miatt), és azért volt népszerű, mert újdonság volt.

Most azért nincsenek ilyen színházak, mert kifutották magukat és csak minimális nézőközönséget érdekelnek. Nem véletlenül bukott bele több színházi vezetés a rendszerváltás óta. Egyébként még a saját kitalálója is zsákutcának nevezte ezt a játszási módot.

Ha reneszánsz darabokat reneszánsz stílusban játszanának, valószínűleg neked nagyon modernek és alternatívnak hatna. Ugyanis amire te vágysz az csak 100 éve létezik. Ettől jobban elveszítené az eredetiségét, hiszen csak az utóbbi időszakban játszották ilyen (számodra hagyományos) formában.

2014. ápr. 26. 18:27
 6/7 anonim ***** válasza:
Tehát röviden összefoglalva: a reneszánsz darab eredetiségét ugyanúgy elveszíti a darab az általad preferált játszási módban, hogyan az általad kritizáltban. Egyiknek sincs köze a reneszánsz színjátszáshoz.
2014. ápr. 26. 18:31
 7/7 A kérdező kommentje:
Amikor Camus A Pestis című regényét adták elő a Vígszínház kamarateremben, akkor azt úgy tették, hogy tényleg hűen tükrözte a mű mondanivalóját. A színpad elrendezése teljesen puritán volt, szinte nem is voltak tárgyak, mégis a kevesebb néha több dolog bejött. Megteremtődött egy intim tér, így könnyebben magamba tudtam szívni minden elhangzott mondatot, ízlelgetni a szavakat. Akkora katartikus hatás volt, amit azóta nem éreztem. Ugyanez igaz volt a Katona József Színházban bemutatott Gorkij Kispolgárok című drámájára. A Nemzeti Színházban ugyanúgy színpadra viszik azokat a darabokat vagy költészeti esteket, ahol ismét együtt lélegzik befogadó és művész.
2014. ápr. 27. 00:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!